Kaktus - plantera och skötselråd tips

Kaktus inomhus – skötselråd och plantera tips

Innehållsförteckning

Att odla kaktus inomhus blir allt mer populärt! Kaktusen är en mycket populär växt för dess enkla skötsel för alla med ogröna fingrar. Tusentals arter av kaktusväxter finns i naturen, inklusive två stora grupper av kaktusar som odlas som krukväxter: ökenkaktusar och skogskaktusar. Båda grupperna trivs inomhus med relativt lite underhåll och finns i många storlekar, där små till måttliga sorter är de mest populära.

Ökenkaktusar bär vanligtvis ryggar eller hår och är formade som paddlar, bollar eller obelisker. Skogskaktusar kommer från subtropiska regioner. De liknar andra suckulenta växter, såsom bromeliads, och växer i skogsområden i tempererade skogar och subtropiska och tropiska regioner.

LÄS MER: Anthurium Crystallinum – skötsel 

De är klätterväxter eller epifytiska växter som klänger sig fast vid träd i det vilda och gör utmärkta hängande växter inomhus. Den mest kända dekorativa skogskaktusen är julkaktusen, som är hemma i Brasilien, och som blommar i rött, rosa, lila och gult.

Här får ni bästa kaktus skötselråd och hur ni planterar dem!

Kaktus inomhus skötsel

Bland de tuffaste av alla krukväxter är öken- och skogskaktus, med  en unik, skarp skönhet, vilket gör dem till ett uttryck för alla fönsterbrädor eller ljust upplysta rum. Vissa arter blommar efter tre eller fyra år i odling, och andra blommar aldrig inomhus. Båda grupperna av kaktusar är lätta att ta hand om, kräver bara starkt solljus och ibland vattning. Vatten och utfodring kan skäras ner på vintern, när plantan går i dvala. Beskärning är vanligtvis inte nödvändigt om inte tillväxten behöver regleras.

Ljus

Kaktusar kräver fyra till sex timmars starkt solljus dagligen. Vissa arter av både öken- och skogskaktus kan dock brinna i direkt solljus. Placera din kaktus nära ett soligt fönster och välj en plats som får filtrerat starkt ljus på sommaren och direkt ljus (som ett fönster som vetter mot söder eller väster) på vintern. Du kan flytta din kaktus utomhus under sommaren för att ge gott om ljusbehov, men gör det bara när natttemperaturerna värms upp till 50 grader Fahrenheit eller över.

Jord

Ökenkaktus växer bäst i en snabbt dränerande jordblandning utformad speciellt framtagen för kaktusar. De växer också bra i vanlig krukjord med sand, småsten eller perlit för att öka dräneringen och luftningen. Skogskaktus gillar väldränerande jord också, men kan ofta växa fint i en vanlig krukväxtblandning.

Vattning

Under våren och sommaren, när din kaktus aktivt växer och blommar, ge den en rejäl drink var tionde dag, så att vattnet kan rinna av ordentligt. Under vinterviloperioden minska vattningen till en gång var fjärde vecka (och var sjätte vecka för vissa ökenarter). Jorden ska vara torr vid beröring mellan sommarvattningarna och mestadels torr på vintern.
Temperatur och luftfuktighet

Kaktus föredrar varma temperaturer, från 70 till 80 grader Fahrenheit. På vintern föredrar växten en nedkylningsperiod, med temperaturer som svävar nära 55 grader Fahrenheit. I sin naturliga livsmiljö är ökenkaktus van vid mycket kyliga nätter och vissa arter tål till och med nätter som sjunker till 35 grader Fahrenheit. Ändå måste alla inomhusväxter som inte är härdade skyddas från vinterdrag.

Cactus föredrar luftfuktighetsnivåer på 40 till 60 procent, vilket är ganska lätt att uppnå i de flesta hem. Skogskaktusar gillar luften något fuktigare än ökensorter. Så om du ser din suckulenta växt vissna, dimma den då och då.

Gödselmedel

Kaktus kan överleva några av de svåraste förhållandena på jorden. Alla försök att gödsla är välkomna, men är inte nödvändiga. Vissa trädgårdsmästare ger dåliga resultat med vanliga krukväxtgödselmedel (förmodligen på grund av det felaktiga förhållandet av näringsämnen), så sök efter en specialiserad organisk kaktusgödsel som innehåller mer fosfor än kväve. Gödsla din kaktus två till tre gånger om året, endast under växtsäsongen, och hänvisa till tillverkarens rekommenderade mängder. Minska eller ta bort gödselmedel under vintern.

flera kaktusar inomhus

blomsterlandet.se

Typer av inomhus kaktus

Flera varianter av kaktusar – från de som har traditionella taggar till de som ser ut som andra suckulenta växter – är lämpliga för att odlas inomhus. Några favorittyper för inomhusodling inkluderar:

Bunny Ear (Opuntia microdasys) kaktus är infödd i norra Mexiko och har stamliknande dynor som liknar kaninöron. Denna sort måste hanteras med försiktighet eftersom kuddarna innehåller gula glochider (hullingförsedda borst) som ser bomullsaktiga ut, men innehåller många taggar. Bunny Ears kaktus bär vita blommor och kan bli upp till två till tre fot långa.
Old Lady Cactus (Mammillaria Hahniana) liknar en nålkudde, komplett med hår och massor av ryggar. Denna sort är rund i formen, med attraktiva lila blommor, och kan växa upp till fyra tum lång och åtta tum bred.
Påskkaktus (Rhipsalideae gaertneri) är en skogskaktus som har ryggradsfria, segmenterade stjälkar och ljusa stjärnliknande blommor i vitt, rött och rosa. Det är en av de lättaste kaktusarna att odla inomhus och passar bäst för nybörjarodlare.
Stjärnkaktus (Astrophytum asterias) även kallad sanddollkaktus eller sjöborreskaktus är en stjärnformad hög och producerar gula blommor. Denna lilla sort växer en till två tum lång med en diameter på två till sex tum och finns ofta i terrariumträdgårdar inomhus.

Hur man odlar kaktus inomhus från frö

Både öken- och skogskaktusar kan odlas från frö, men det kräver tålamod. Dessutom måste du skaffa kaktusfrön, som bara kan samlas in från växten om den blommar. Vissa kaktusar kanske aldrig blommar inomhus, så att köpa förpackade frön från en plantskola kan vara ditt enda alternativ.

De flesta kaktusfrön måste stratifieras (luras att tro att de har upplevt vintern) innan de planteras. Detta kan göras genom att placera frön i fuktad torv och sedan förvara dem i kylen tills de spricker upp (om cirka fyra till sex veckor).

Efter stratifieringsperioden, förbered en kruka med kaktuskrukblandning och plantera fröna så djupa som de är breda. Vattna dem lätt och täck sedan krukan med plast och placera den på ett ljust ställe utan direkt solljus. De flesta kaktusar kommer att gro om cirka tre veckor, och sedan kan du ta bort plastöverdraget under dagen. Om cirka sex månader bör plantor vara redo för sina egna krukor.

Omplantering av kaktus

Kaktusar är långsamväxande växter som sällan behöver planteras om. Faktiskt kommer många arter av kaktusar att blomma bättre när de är lätt rotbundna. Kaktusar bör planteras om i början av växtsäsongen endast när de behöver färsk jord eller lider av röta. För att göra det, sätt först på dig ett par skyddshandskar. Ta sedan bort din planta från sin nuvarande kruka med en ren murslev för att lossa rötterna. Fyll botten av en terrakotta- eller lerkruka med en snabbdränerande kaktuskrukblandning. Lägg till din planta, fyll på runt sidorna och se till att täcka rötterna och vattna lätt.

Övervintring

En inomhuskaktus behöver särskild vård på vintern, men det betyder vanligtvis mindre uppmärksamhet, inte mer. Till att börja med, se till att placera din kaktus i ditt soligaste fönster. Eftersom vintersolen står lågt på himlen kommer detta att låta din kaktus frodas utan att brinna. Se sedan till att stoppa befruktningen under denna viloperiod och minska vattningen tillbaka till högst en gång i månaden.

Vanliga kaktus skadedjur och sjukdomar

Alla typer av kaktus kan drabbas av angrepp av mjöllöss, fjäll, svampmygg och spindkvalster.1 Symtomen inkluderar skrumpna löv, en mögelliknande beläggning och uppkomsten av insekter på stjälkarna eller i jorden. I de flesta fall är det möjligt att försiktigt tvätta bort skadedjur med en spray från diskbänksslangen eller bomullspinne. De flesta växtskadegörare har blivit resistenta mot insekticider, och att använda kemiska insekticider inomhus bör vara din sista utväg.2

Övervattnade kaktusar kan drabbas av svampröta som ser ut som mörka, insjunkna fläckar på stjälken som så småningom blir mosig. Bakteriell röta kan också få din kaktus att sippra ut en svart vätska. Om något av dessa tillstånd visar sig, ta bort de drabbade områdena av växten och behandla den med en utspädd väteperoxidlösning.

Hur får man inomhuskaktus att blomma?

En blommande kaktus eller suckulent är en godbit, eftersom de flesta inte blommar inomhus. För att hjälpa till i processen måste du återskapa kaktusens naturliga livsmiljö, som kräver varma dagtemperaturer och svala natttemperaturer på 50 till 55 grader Fahrenheit. Om din omgivande hustemperatur är varmare än så, kan det kräva att du flyttar din växt till ett garage eller källare på natten (något som de flesta trädgårdsmästare inte skulle bry sig om att göra).

För att blomma måste kaktusar också få minst fyra till sex timmars solljus och rätt mängd vatten (men inte för mycket!). Den kanske viktigaste faktorn för blomning är att låta din kaktus uppleva en period av vila, då solljus och vatten minskar. Det är under denna tid som några skogskaktusar (som julkaktusen) blommar.

Vanliga problem med kaktus inomhus

Det vanligaste misstaget kaktusträdgårdsmästare gör är att övervattna på vintern. Detta kan leda till röta antingen vid basen av plantan eller vid spetsarna där ny tillväxt uppstår. Om rötan går framåt kan det bli nödvändigt att starta en ny planta från sticklingar eller kassera hela moderplantan helt.

Användningen av icke-organiska gödselmedel kan också skada din kaktus eftersom de flesta kemiska gödselmedel innehåller tungmetaller som så småningom förgiftar växten. Och eftersom kaktusar inte har någon skyddande bark eller löv, är fysisk skada vanligt, vilket gör att en bula leder till en infektion. För att förhindra detta, se till att hålla din växt frisk så att den förhårdnar över innan den blir infekterad.

FAQ

Hur länge lever en inomhuskaktus?

I allmänhet bör en inomhuskaktusväxt hålla i tio år, men vissa känsliga arter kanske bara håller i några månader. Omvänt kan vissa arter leva upp till 300 år utomhus i sin naturliga livsmiljö.

Vad gör en kaktus unik från andra växter?

Kaktusar har areoler, små kuddliknande strukturer med trikomer eller växthår. Areoler är små knölar, eller klasar, från vilka ryggar, blommor, grenar och löv kan växa.

  1. Kirsti skriver:

    Herlig. Instagram er jo rett og slett fantastisk! Utforsker det selv om dagen.

    Klem Kirsti Elisabeth

  2. Fashion-isha skriver:

    Wow the architecture here is amazing!
    Have a wonderful weekend!
    xo
    Sharon

  3. Dawn {The Alternative Wife} skriver:

    What a stunning place to live!! I love seeing all of these gorgeous photos of it that you post. :) xoxo

  4. Anna skriver:

    Hello Maria!

    Thank you for your lovely comment on my blog :)
    I visited your blog already and i love it! gorgeus photos and sweden inspirations!
    I don’t have Twitter or fanpage on F., but you’re very welcome on my blog !!:))
    And i hope we will in touch!
    Kiss from hot Poland!

    • maria skriver:

      AWW thank you my dear..of course we keep in touch:) xo

  5. Room 17 skriver:

    Hi Maria, thank you for visiting my blog. I don’t have Twitter/Facebook but you can follow my blog :-)

  6. Lucia skriver:

    Thank you so much for visiting my blog and for your lovely comment! I am really glad about it.
    I am so sorry, but I am neither on twitter nor on facebook.
    I’ve never been in Göteborg. It still stay at the top of my travel destination list.
    Thank you for showing your lovely hometown.
    Warm regards,
    Lucia

    • maria skriver:

      You should come and visit here it lovely:) xoxo

  7. Magdalena skriver:

    Hi Maria,it is pleasure to meet You! Thank You for Your visit!

    • maria skriver:

      Thank you dear hope to see you again:) xoxo

  8. Leslie skriver:

    Such a majestic building!

  9. Martina skriver:

    Looks so peaceful and pretty – would love to visit!

    • maria skriver:

      Yes you should:) it is even better live. xoxo

  10. Stefania B. skriver:

    Great photo!!!! :)

    • maria skriver:

      thank you very much:) xoxo

  11. Lilli skriver:

    your hometown is really beautiful dear! great photo! kisses and have a good day!

    • maria skriver:

      Thank you baby..you to:) Xo xo

  12. Linda skriver:

    Ja, bra idé :) Ser fram emot fler kort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024