Syrenbuske - skötsel och planteringstips

Syrenbuske – skötsel och planteringstips

Syren(Syringa vulgaris) är en vacker och gott luktande buske som växer på våren. En syrenbuske passar bra tillsammans med andra prydnadsväxter, som askträd, forsythia-buskar och ligusterbuskar. Den överlägsna egenskapen hos syrener är de starkt söta dofterna av deras blommor. Blommorna uppträder i förgrenade samlingar eller paniklar. Varje blomma är bara cirka 1/3 tum genomgående.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

De fallna löven är grågröna till turkosa i färg och blir cirka 2 till 5 tum långa; de byter inte nyans på hösten. Och även barken på denna buske är grå till gråaktig brunaktig. Den bästa tiden att plantera en syrenbuske är tidigt på hösten innan marken fryser.

Syrenbuske skötsel och odla tips

Typiska lavendelbuskar är tillräckligt tilltalande för att hanteras som exemplar av växter, odlade som främsta fokus i landskapet. De odlas likaledes ofta i rader längs tomtslut och klipps till blommande häckar. Kultivaren ‘Miss Kim’ är tillräckligt liten för att användas i strukturodling, liksom den mycket mer lilla ‘Bloomerang’-syrenen, som är en dvärg syrenbuske.

När de väl är etablerade kräver syrenerna inte mycket underhåll. De behöver vanligtvis bara vattnas under långa perioder av torrperioder, och de föredrar årlig gödsling. Att trimma dessutom är normalt ett årligt arbete.

Ljus

Odla syrenbuskar i full sol, vilket innebär minst sex timmars direkt solljus de flesta dagar. Syrener kommer att tolerera lite skugga, men för lite ljus kan begränsa deras blomning. De klarar sig inte bra i full skugga.

Jord

Syrenbuskar föredrar rik, lerig jord med skarp dränering och ett neutralt jord-pH. De kan tolerera lerjord, även om det kan hämma deras tillväxt.

Vattning

Syrener gillar en måttlig mängd jordfuktighet. Men blöt jord kan leda till rotröta och dålig blomning. Vattna unga syrener regelbundet för att hålla jorden lätt fuktig. Mogna växter behöver vanligtvis bara vattnas under perioder av torka.

Temperatur och luftfuktighet

Syrenbuskar föredrar klimat som har ganska svala somrar. De rekommenderas inte för varma, fuktiga områden, såsom södra USA. Hög luftfuktighet kan leda till svampsjukdomar på växten. Dessutom kan syrener tolerera temperaturer långt under fryspunkten, även om de föredrar skydd mot bittra kalla vindar, som kan skada deras blomknoppar och bryta stjälkar.

Gödselmedel

Syrenbuskar kan ha nytta av en vårmatning, speciellt om du har dålig jord. Använd dock inte ett gödselmedel som innehåller mycket kväve, vilket kan leda till dålig blomning. Använd istället ett balanserat gödselmedel, följ instruktionerna på etiketten.

Typer av syrener

Det finns flera typer av syrenbuskar som varierar något i utseende, inklusive:

‘Wedgewood Blue’: Denna kompakta lila variant når en höjd vid mognad på endast 6 fot med en spridning lika med den. Blommorna finns i tjocka klasar av lavendelblått. Den trivs i zonerna 3 till 8.
‘Yankee Doodle’: En liten syrenbuske med djupt lila, doftande blommor, Yankee Doodle är lite mer kallhärdig än huvudarten, lämplig för zon 2 till 8. Den blir 6 till 10 fot lång och 5 till 6 fot bred .
Belle de Nancy‘: Denna sort har dubbla rosa blommor (flera lager av kronblad) och blir 8 till 10 fot lång och 6 till 8 fot bred. Den blommar sent på våren till försommaren och är lämplig för zonerna 3 till 9.
‘Madame Lemoine‘: Blommar med ljusa vita dubbla blommor, denna lila sort står högt upp till 15 fot hög och 12 fot bred. Den är lämplig för zon 3 till 8.
“Primrose”: Primrose är en syren i standardstorlek som blir 10 till 15 fot lång och 6 till 10 fot bred. Den är känd för sina gula blommor som fortfarande levererar den älskade söta syrendoften. Den är lämplig för zon 3 till 7.

Trimning tips

Trimning är viktigt för syrener, både för att främja blomningen och för att säkerställa luftcirkulationen för att förhindra kornig mögel och även olika andra problem. Den rätta tiden att beskära är att följa blommande seder än, som syrener blommar på gammalt trä. Beskär grenar för att försvaga utvecklingen (för mycket bättre luftflöde) samt för att hålla buskens höjd i schack. Klipp ner de äldsta grenarna till marken, eftersom de inte kommer att producera fasta blommor längre, men ta inte av mer än en tredjedel av de totala grenarna. Dessutom, trimma alla typer av svaga eller trasiga grenar.

Föröka syren

Alla som faktiskt har expanderat lavendel förstår exakt hur lätt de breddar sig. Många lavendel är klumpbildande växter som sprider sig med skott som expanderar från stammen. Liksom dessa skott kan användas för spridning. Detta är inte bara en kostnadseffektiv metod för att få en helt ny syrenbuske, men det undviker också att den befintliga syrenen blir proppfull. Den allra bästa tiden att cirkulera är under sen vår till mycket tidig sommar för att ge skottet tillräckligt med tid att utvecklas innan vintern sätter in.

För att föröka sig är det bara att gräva runt bland skotten samt räcka från primärväxten, hålla ursprunget oskadat. Plantera sedan om skottet i riklig smuts var som helst och håll jorden lätt våt (men inte fuktig) hela tiden tills den har etablerat sig.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Syrener är relativt robusta häckar och kan överleva de flesta problem med skadedjur och sjukdomar. Ändå är de mottagliga för många. Svampsjukdomen kornig mögel ses ofta på lavendel, särskilt under fuktiga sommarsäsonger. Den utvecklar krämiga färgade puderiga fläckar på vegetationen. Det finns både kemiska fungicider och naturliga metoder för att bekämpa finkornig mögel. Tillståndet kommer vanligtvis inte att vara dödligt, men du måste fortfarande behandla din syren så snart som möjligt för att begränsa svampspridningen. Vanliga insekter som kan påverka lavendel och även skada deras löv består av intervall och även borrar. Om du identifierar dessa små insekter på stjälkarna och även undersidorna av löv, behandla din växt med neemolja eller ytterligare en insekticid.

Hur man får syrener för att blomma

Syrener blommar vanligtvis i mitten till sent på våren, även om den exakta tidpunkten kan variera beroende på intervallet. De konformade samlingarna av små fyrflikiga blommor har en exceptionellt underbar doft. Blomningarna varar bara i ett par veckor, men de behöver bekvämt återblomma årligen på en frisk växt. Deadheading, eller eliminera de förbrukade blommorna, är inte nödvändigt. För att njuta av en mycket längre blomningsperiod, ta hänsyn till att odla flera syrensorter som blommar vid olika tidpunkter.

Brist på solsken är vanligtvis orsaken till otillräcklig blomning på en syrenbuske.  Lagom fuktig jord uppmanar till en kraftigare blomning. Mull runt busken kan hjälpa till att hålla markfuktigheten samt dämpa ogräs som kan konkurrera med lavendeln.

Vanliga problem med syren

Dålig blomning

En lavendel som inte blommar så länge som den brukade kan behöva en restaureringsbeskärning. För att göra det, ta bort en tredjedel av de äldsta grenarna direkt efter att blomtiden är över. I nästa expanderande period, ta bort hälften av de kvarvarande gamla grenarna efter blomningen. Och även under nästa år, ta bort resten av de fortfarande gamla grenarna. Nya grenar som blommar mycket starkare kommer att förändra dem om några år.

Bladen blir bruna

Lilablad som blir bruna kan bero på flera faktorer. Otillräckligt vatten, särskilt för unga plantor, kan resultera i att bladen blir bruna. För mycket gödningsmedel kan också skada bladverket, liksom långvarig exponering för mycket starkt solljus.

Oftast är dock bruna fläckar på bladen på grund av bakterieinfektion. Denna infektion uppstår vanligtvis när växtförhållandena för syrenen är undermåliga. Så att korrigera dess tillstånd är en av de bästa botemedlen mot sjukdomen. Ta också omedelbart bort infekterat blad för att förhindra att sjukdomen sprider sig.

FAQ

Är syrener lättskötta?

Etablerade syrener är i allmänhet lätta att underhålla. De kräver vanligtvis årlig beskärning och gödsling, tillsammans med vattning under perioder av torka.

Hur snabbt växer syrener?

Syrener har en måttlig tillväxttakt och ökar i genomsnitt 1 till 2 fot varje år.

Vad är skillnaden mellan en syrenbuske och ett syrenträd?

En syrenbuske och träd är samma sak. Växten går också av syrenbuske.

 

Foto längst upp: Plantagen

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024