10 bästa höstblommor ute & lättskötta

10 bästa höstblommor ute & lättskötta

Höstblommor är livfulla tillägg till din trädgård, efter det att sommarsäsongens blommor bleknat och klimatet börjar svalna. Medan träd med färgglada bladverk är en uppskattad del av höstens scen, ökar plockningen av robusta års- och säsongsblommor samt blommande buskar extra intresse.

Höstblommor finns tillgängliga i en mängd olika färger, former och även storlekar som är perfekta för alla typer av trädgårdsdesign. Och om du är ett fan av trädgårdsskötsel i behållare, finns det gott om höstiga blomster för krukor som du kan utöka på din veranda. Gör kloka val för att hitta blommor som blommar under hela hösten, fram till den allra första frosten.

Hortensior, dahlior, violas är vanliga höstblommande blommor, men de är inte de enda valen. Här är top 10 höstblommor för att hålla din trädgård blomstrande ända in på hösten.

1. Krysantemum

Krysantemum är perfekta förlustblommor. De börjar blomma i september och varar till frost. Och även de många sorterna kan hittas i olika blomformer och även nyanser. När du väljer krystantemum för höstodling, leta efter en växt som inte blommar för fullt än. Se till att hålla jorden våt men inte blöt för bästa blomning.

2. Ringblommor

Ringblommor kommer säkert initialt att växa under den sena våren till försommaren. Och om du ständigt plockar dina blommor (bli av med de förbrukade blommorna), kan de förbli i blom med hösten, även om blomningen kan sakta ner under sommarens toppvarma. Dessa växter inkluderar tusensköna-liknande blommor som vanligtvis finns i gult eller orange. De odlas vanligtvis som ettåriga men kan självsådd i din trädgård.

3. Röd Salvia

Likaså kallad scharlakansröd salvia, denna blomma är en öm höstperenn som ofta utvidgas som ettårig utanför dess härdighetszoner. Dess ljusröda blommor sträcker sig cirka 2 tum långa och expanderar i samlingar på upprättstående stjälkar ovanför bladverket. Den kan växa från juni till den första höstfrosten. Växter kan planteras i kruka för att ge efter för övervintring i ditt hem.

4. Blomsterkrasse

Även kallad Nasturtium har sorter som kan vara ettåriga eller perenner med olika former, bestående av buskiga, klättrande och efterföljande tillväxtmetoder. Många växter i kategorin har lysande färgade blommor. Som helhet blommar de från maj till september, även om den exakta tidpunkten beror på sorterna och klimatet. Dessa är i allmänhet växter med lågt underhåll, som uppskattar vattning under perioder av torka.

5. Solhatt

En robust perenn med stora, vackra rosa blommor som lockar till sig fjärilar och bin. Planteras i mullblandad, näringsrik jord på väldränerad plats. Kallas även röd rudbeckia. Denna växt är även medicinal och använd flitigt mot förkylning och influensa.

6. Lejongap

Lejongap är ömma perenner som också odlas som ettåriga. De kan blomma från vår till frost på hösten i svala klimat. I klimat med varma somrar saktar de ofta ner i värmen men tar fart med sin blomning när det svala vädret återvänder. Växterna får sitt vanliga namn eftersom de rörformade blommorna lite ser ut som ett drakhuvud.

7. Plymört

Plymört har ett fjäderliknande utseende i en regnbåge av ljust gul, varm orange, scharlakansrött, och även djupa vinröda eller lila accenter för fantastisk färglös färg. Denna årliga sträcker sig 4 till 10 tum lång med till stor del packade blommor på upprättstående stjälkar. Du kan börja så frön inomhus cirka sex till 8 veckor innan din plats förväntade sista frostdag på våren för tidigare blomning.

8. Astrar

Astrar erbjuder levande höstskugga med sina färgstarka blommor. Blommorna har ett tusensköna-liknande utseende, som sträcker sig nästan 2 tum överallt. Rosa till lila kronblad sträcker sig ut från ljusa gyllene anläggningar. De kan planteras hela tiden, från vår till höst. Växter kommer säkert vanligtvis att självsådd om du lämnar de investerade blommorna på, annars kan du reducera plantorna till marken för ett snyggare utseende.

Vi tipsar om Oktoberaster som är en extra stor vacker välväxande sort.

9. Gullris

Gullris  är en säsongsbetonad vildblomma med små gula blommor som skapas i klasar på upprättstående stjälkar. De är ganska attraktiva för fjärilar och. Eliminera de använda blomsamlingarna för att förlänga odlingen. Det odlas vanligtvis på våren eller förlust.

10. Kärleksört

10. Kärleksört är en hållbar växt med lågt underhåll som kan blomstra under många olika expanderande förhållanden. Den föredrar väl dränerad jord. Växten blommar med små, stjärnformade blommor som börjar rosa men ändå svagt till röda i förlusten. Nyp tillbaka växten på våren för att motivera buskigare utveckling. Den är bäst planterad på våren för att ge trädgårdens långtida skönhet.

REA FYND SHOP

 

 

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024