fbpx

Begonia skötsel och planteringstips

Begonia kräver lite underhåll och kan ge långa perioder av blomning. Vissa sorter har mycket mindre blommor, men är värdefulla för sitt iögonfallande lövverk. På sommaren kan de växa i veckor varje gång, från sommartid till senhöst. När de underhålls i ditt hem kan de växa kontinuerligt, beroende på variation. Knölbegonior genomgår en period av inaktivitet när blommor och även bladverk försvinner under ett par veckor. Men olika andra typer av begonia kan blomma konstant året runt. Se till att du följer behandlingsriktlinjerna för den specifika typ av begonia du har.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

I svalare miljöer odlas dessa exotiska växter i allmänhet som krukväxter inomhus eller som ettåriga utomhus på sommaren. Med sina rikt färgade blommor och växtlighet används de ofta av landskapsarkitekter och trädgårdsmagasin.

Begonia skötsel

Begonier är normalt okomplicerade att expandera eller underhålla, men det är viktigt att förstå vilken sort du har så att du kan ta hand om den på rätt sätt. I allmänhet gillar begonia indirekt solsken eller färg, rutinmässig vattning och även väldränerad smuts som är rik på organiskt material. De behöver göra en rutinmässig trimning, för att rensa bort förbrukade blommor.

Ljus

Knölbegonior i krukor kräver lite solljus, men delvis sol är bra. Inne klarar begonior sig bäst i indirekt ljus. Vaxbegonior som planterats i trädgården kommer att blomma kontinuerligt i skugga eller delvis färg. Alldeles för mycket intensiv sol kan krympa de ömtåliga kronbladen eller få färgerna att blekna.

Jord val

Begonia gillar en porös, rik jord som är lite sur. Torvbaserad jord med mycket organiskt material inklusive bladmögel är bra för begonian. Bra vattendränering  är också viktigt. En grundläggande krukblandning som den som används för afrikanska violer, fungerar bra.

Vattning

Vattna din begonia helt ungefär en gång i veckan, samt vänta tills den översta halva tum av jorden är helt torr innan du vattnar. Det är verkligen viktigt att undvika övervattning av begonia, eftersom detta kan orsaka rotröta.

Temperaturnivå och även luftfuktighet

Begonia som växt upp inomhus växer perfekt med en temperatur på 20-25 grader varmt. Fibrösa begonier som odlas på trädgården, klarar sensommarnätter bra, men kommer behövas tas in när nätterna och dagarna blir svalare. Eftersom begoniorna är en exotisk växt, gillar de lite luftfuktighet (strax under 50%). I bostäder som tenderar att ha helt torr luft från vintersäsongens värme, kan sätta en skål med vatten nära din begonia, eller använda en luftfuktare hjälpa växten att förbli frisk, balanserad och återfuktad.

Gödselmedel

Kraven på gödselmedel kan variera något beroende på sorten av din begonia. För rhizomatösa begonier expanderade inomhus, kommer en vanlig vattenlöslig gödsel blandad till kvarts eller halv styrka, relaterad till fuktad jord på våren, hjälpa till att främja blomning. För Knölbegonior ges gödselmedel två gånger i månaden under hela växtsäsongen. För en hållbar begonia, blanda lite urvattnad växtfoder med lite trädgårdskompost eller torvmossa och applicera även sparsamt (för mycket gödselmedel kan skada löven).

Typer av Begonia

Begonian är ett stort och varierat släkte med tusentals sorter. Det finns fyra grundläggande typer baserade på formen på deras rötter: knölformad, fibrös, hållbar och även rhizomatös.

Dessa begonias ”rötter” är köttiga runda rötter. I kallare miljöer odlas de som ettåriga i behållare mycket tidigt på våren, odlas sedan upp och sparas även till vintern. Färgvariationen på dessa mysiga blommor består av många ljusa färger såväl som pasteller (röda, gula, orange, rosa och även vita), tillsammans med det betydande ”Picotee”-sortimentet som har kronblad som är delikat kanta med rött.

Denna stora kategori inkluderar några av en av de mest allmänt odlade begoniorna, bestående av käppbegonior (kallade änglavinge- eller drakvingebegonior) samt de omtyckta vaxbegoniorna (även kallade jordgubbsbegonior) . De har faktiskt rundade, glänsande, keramiska gröna blad och blommorna är normalt röda, rosa eller vita. Dessa säsongsbegonia liknar tuberösa begonior men de förökar sig själv från små kulor som bildas på rötterna.

Begonia som krukväxter

Begonia är omtyckt som krukväxter på grund av det faktum att många sorter (bortsett från knölbegonia) säkert kommer att blomma året runt. Fibrösa såväl som rhizomatösa begonier, är en av de mest idealiska sorterna för inomhusodling. De vinner på regelbunden trimning för att hålla dem snygga och uppmuntra till blomning. Några av en av de mest framträdande begoniorna inkluderar:

Forell begonia Begonia maculataär en vacker krukväxt som främst odlas för sina prickiga lansettformade blad. De mörkgröna bladen har vita prickar och en mörkröd undersida, begonian blommar även med små vita blommor.

Polka Dot Begonia (Begonia maculata): Denna angelvingebegoniakultivar har vackra smala djupa miljövänliga blad med silverfläckar och ljusrosa blommor.

Begonia rex Även kallad kungbegonia, detta är en undertyp av rhizomatös begonia som också känns för sitt betydande lövverk. Bladen är djupa eller silvriga miljövänliga med tilltalande accenter av vinrött eller rosa.

Ögonfransbegonia (Begonia bowerae): Kallas för de svarta kanterna på sina droppformade blad, denna rhizomatösa begonia är uppskattad för sin livliga vegetation.

Beskärning av Begonia

Begonia kan ibland kräva lätt beskärning, för att eliminera alla typer av döda eller trasiga stjälkar eller löv.

Hur man förökar Begonia

Begonia kan förökas från nedfallna lövsticklingar, rhizomer eller lökar. Placera bara den nedfallna lövskärningen i vatten i indirekt solljus tills rötter utvecklas, sedan plantan i krukjord. Rötter och även rötter kan försiktigt skjutas in i våt krukväxtsmuts och borde börja gro helt ny tillväxt om ett par veckor.

Odla Begonia i krukor

Begonia expanderar extremt bra i krukor, i ditt hem och utomhus. Utomhus fungerar en terrakottakruka med utmärkt avlopp bra. Inomhuskrukor måste också ha bra dränering. När lökarna eller rötterna växer, kommer begonian periodvis att behöva planteras om för att ge den mer yta. Lyft bara försiktigt rötterna eller rötterna och placera även i en ny kruka med färsk kruksmuts, vattna sedan lätt.

Typiska parasiter och växtsjukdomar

Generellt sett besväras begonia inte av många skadedjur eller tillstånd. Rotröta kan uppstå som ett resultat av övervattning, liksom stamröta eller finkornig mögel. De primära parasiter som kan påverka begonior består av mjöliga insekter, spindeltermiter, sniglar och sniglar (de två sistnämnda uppskattar att bita i bladen och är enkla att eliminera för hand).

Hur man får begonia att blomma

Att använda gödningsmedel regelbundet kan hjälpa till att hålla begonia växande. Tekniken är att gödsla lätt, med utspädd flytande gödsel. Använd aldrig gödningsmedel när jorden är torr. Regelbunden trimning är också viktigt för att hålla växten i gott skick samt, maximera blomningen. Om blommorna verkar vissna eller blir bruna, kan din begonia få lite eller för mycket solljus. Lagom är alltid bäst!

FAQ

Gillar begonior solljus eller färg?

Begonia gillar delvis till full skugga eller indirekt solljus. För mycket direkt solsken kan få blommorna att skrumpna eller blekna.

Återkommer begonior varje år?

Begonia är en tropisk växt och kommer också bara att leva genom vintern i ett mycket varmt klimat. Undantaget är den härdiga begonian som kan stanna i USDA-områdena 6-9. Men vissa typer av begonier kan leva året runt inomhus.

 

 

Foto längst upp: Plantagen

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis