Paradisträd - skötsel och planteringstips

Paradisträd – Skötsel och planteringstips

Innehållsförteckning

Paradisträd (Crassula) tillhör ett släkte av suckulenta växter, med omkring 300 små och även stora arter, inklusive den smaragdgröna (Crassula ovata). Crassula-växter kan vara ettåriga till perenner, örtartade eller vedartade växter, marktäckare, buskar och även små träd. De växer naturligt i Sydafrika och frodas med minst sex timmars rakt solljus och sandig, väldränerande jord. Vattna dessa suckulenter ordentligt när de är torra, efter det kan de torka in ordentligt innan de vattnas igen.

LÄS MER: Elefantöra – Skötsel och planteringsråd

Varning: Crassula-växter kan vara giftiga för sällskapshundar.

Paradisträd skötsel

  • Odla dessa växter i ett ljust fönster som vetter mot söder och ger minst sex timmars direkt solsken.
    Plantera i väldränerad jord, helst krukjord för kaktusar eller suckulenter som är neutral eller lätt sur.
    Vattna ordentligt, men låt jorden torka mellan vattningarna.
    Mata efter eget gottfinnande; det är onödigt, även om du kan mata det så snart som på sommarsäsongen med kaktusmat.
    Håll temperaturnivåer regelbundna; för varmt eller lika kallt, och växten kan bli inaktiv. Frost eller för kalla temperaturer kan döda växten helt.

Ljus

Majoriteten av crassula-växter kräver starkt ljus för att få sin mest livliga gröna färg. När den sätts utomhus är en plats med morgonsol och även mitt på dagen färg utmärkt (sätts den helt i solljus under hela dagen kan dock löven skållas). När de expanderas inomhus, placera dina växter i ett område som får strålande indirekt ljus eller direkt sol under sex timmar om dagen. Ett fönster i söderläge inne är lämpligt.

Jordval

Crassula-växter behöver extremt väldränerad jord och kommer bäst gilla i sandiga, grova blandningar som utvecklats speciellt för suckulenter. De föredrar neutral smuts jord. Crassula-växter kommer säkert att reagera hårt mot våt jord, eftersom deras rötter kan ruttna.

Vattning

För att undvika övervattning, mätta växten, låt den tömma krukan helt på fukt och vänta tills smutsen torkar ut innan du vattnar den igen. Förutsatt att de har behov av lågvatten, är jadeväxter och olika andra crassula-arter idealiska för individer som förbiser sina växter.

Under kallare månader kan du minska vattningen, eftersom rötterna kan ruttna i kylig, våt jord. Crassula-växter börjar växa proaktivt på våren, så förvänta dig en mild ökning av vattningsbehovet. Vattning bör minskas från sen misslyckad vinter när den expanderas inomhus, eftersom växterna går halvt vilande.

Temperaturnivå och även fukt.

Crassula kan vara känslig för temperaturnivå. Om växterna är för varma kommer de att gå inaktiva och tappa sina snygga blad. Om växterna dessutom är för kalla kommer de även att sluta växa eller frodas.

Crassula-växter växer naturligt utomhus som perenner i områden 10 till 12, ibland som buskar i varma miljöer. På andra ställen, ta in dem för vintern eller odla dem som krukväxter. Få sorter kommer att tolerera en mild frost, men temperaturnivåer under minusgrader kan utrota många.

LÄS MER: Kornettblomma – Skötsel och planteringstips

Gödselmedel

Gödsla crassulaplantor sparsamt. Du kan ge dem lite organisk gödning som det står på etiketten att det gynnar suckulenter. Gödsla under sommarsäsongen när de börjar växa proaktivt, men ytterligare utfodring behövs inte.

Typer av Crassula

Det finns så många arter och sorter av crassula att välja mellan att du kan bli en samlare. Förutom de vanliga jadeväxtsorterna (Crassula ovata), här är några andra som kan fånga ditt öga:

Crassula’ Morgan’s Beauty‘: Denna hybridkultivar har silverblad som dammas i vitt, med vackra rosa senvårblommor.
Crassula erosula ‘Campfire‘: Denna sort har långgrenade limeblad som blir brinnande röda på vintern. Det är en klumpväxt som blir cirka 4 till 8 tum lång och sprider sig upp till 3 fot bred.
Crassula pellucida variegata: Denna växt uppvisar en flödande massa hjärtformade blad brokiga i rosa, grönt och krämigt gult.
Crassula perforata: Även känd som den staplade crassula, denna växt har blad som cirklar en central stam, vilket ger den det vanliga namnet sträng av knappar.
Crassula arborescens: Allmänt känd som kinesisk jade eller silver dollar jade, denna art har rundade blågrå blad med rödbruna kanter. Den kommer att växa till en attraktiv flerstammig buske, så mycket som 4 fot lång.
Crassula muscosa: Ibland känd som klockkedja, rattail-crassula eller blixtlåsväxt, denna art har små ljusgröna blad som ger stjälkarna ett grovt, korrugerat utseende.
Crassula capitella: Denna art har många underarter, alla delar gröna blad som utvecklar starka rödaktiga färger i solljus. De är relativt små växter, vanligtvis tvååriga. Det odlas inte ofta som krukväxt.

Beskärning

Alla krassula-arter kan skäras ner ungefär 1/3 av sin tillväxt när de blir tråkiga eller långbenta. Lämna minst några blad på varje beskuren gren. Om din crassula blommar (det gör det sällan när den odlas inomhus), beskär helst efter att den har blommat.

Förökning av Crassula-växter

Crassula är lätt att föröka från sticklingar. Även ett enda blad som faller från växten kan slå rot i krukväxtblandningen. Crassula-växter förökas i allmänhet från blad- eller stamsticklingar och är snabbare och enklare än att odla nya växter från frö.

LÄS MER: Hibiskus – Skötsel och planteringsråd

För att föröka med en lövstickling:

  • Ta bort ett löv från en frisk planta.
    Lägg bladet på en varm plats inomhus (på en pappershandduk eller tallrik) i flera dagar och låt en förhårdnad bildas över det skurna området i en vecka. Förhårdnader är avgörande för att hjälpa bladen att rota och förhindra röta.
    Pudra den förhårda änden av bladet med rothormon (detta steg är valfritt).
    Stick in den förhårda änden av bladet i en liten kruka fylld med lätt fuktig krukblandning. Vattna inte igen.
    Ställ krukan på en varm, ljus (men inte direkt upplyst) plats.
    Efter en vecka eller två kommer bladet att gro rötter. (Lövvet kan krympa något när rötter etableras, men detta är normalt.)
    Vattna försiktigt lövstickningen (med vattendroppar). Vissa trädgårdsmästare använder en kalkonbaster eller pipett för noggrann vattning. Få vatten i jorden utan att störa rötterna. Låt jorden torka ut mellan vattningarna.
    När rötterna är väl etablerade (om du försiktigt drar i sticklingen vet du hur djupt rötterna går), plantera den i en permanent kruka eller placera den i trädgården.

För att föröka med en stjälkskärning:

  • Ta en stamstickling från en frisk växt. Sticklingen ska vara cirka 3 tum lång med minst två par blad.
    Håll stjälken varm i flera dagar (på hushållspapper eller en tallrik) tills en förhårdnad bildas över det skurna området, vilket hjälper till att rota och förhindrar röta.
    Doppa den nedre änden av sticklingen i rothormon (detta steg är valfritt).
    Fyll en liten kruka med en väldränerad krukblandning som är lätt fuktig men inte blöt.
    Placera stammen upprätt i jorden; Hjälp den att stå på egen hand med hjälp av tandpetare eller stenar.
    Ställ grytan på en varm, ljus (men inte direkt upplyst) plats. Vattna inte.
    Vänta en vecka eller två tills sticklingen skickar rötter i krukväxtblandningen.
    Dra försiktigt i sticklingen för att kontrollera om det finns etablerade rötter. Vattna djupt men försiktigt när de har etablerats, så att de känsliga rötterna är ostörda.
    Låt jorden torka ut mellan vattningarna och håll undan direkt solljus tills rötterna är väl etablerade, plantera den sedan i en permanent kruka eller i trädgården.

Plantera om Crassula

Välj en medelstor keramikkruka eller en robust plastbehållare för dina växter, men behållarna måste ha utmärkta dräneringshål för att inte jorden och rötterna ska bli blöta. Välj en krukjord för suckulenter med en lös, kornig konsistens som dränerar jämnt och grundligt och som inte blir klumpig.

Vanliga skadedjur

Även om specifika skadedjur och sjukdomar kan skilja sig åt, stöter de flesta crassula-växter på problem med bladlöss, spindkvalster, mjöllöss och andra vanliga skadedjur – främst när de odlas inomhus.3 Dessa problem hanteras bäst med icke-kemiska behandlingar, såsom neemolja eller andra trädgårdsoljor.

paradisträd i kruka

Vanliga problem med Crassula

Nästan alla crassulaväxter är långlivade och växer långsamt och stadigt. Du kan ställa in och glömma dem (för en liten stund) med relativt få problem. Här är några den kan få:

Tappar blad

Crassula föredrar att vara undervattnad framför att va övervattnad. De kan dock börja tappa löv om de får bli extremt torra. Andra tecken på undervattning inkluderar mjuka eller skrumpna löv och stjälk, blad som blir bruna och torkar ut, eller skrynkliga löv som blir röda eller lila. En undervattensväxt kan studsa tillbaka efter att ha vattnats

Gulnande löv, hängande stjälkar

Tecken på att du övervattnar din crassula inkluderar gulnande löv, hängande stjälkar eller stjälkar som faller av helt. Om du vattnar din planta för att du märker vissna löv som inte fyller upp efteråt, kan dess rötter vara för blöta. Om huvudstammen känns mjuk eller mosig kan den ha rotröta, ofta orsakad av övervattning. Rötnande stjälkar och löv är ett annat säkert tecken på rotröta. För att avhjälpa detta tillstånd, låt växten torka ut – vattna bara när växten verkar helt torr.

Bladen blir röda

Crassula-löven kan bli röda när de utsätts för mycket solljus. Om du inte gillar den röda färgen, flytta den till en plats med lite mindre ljus. Bladen kan också bli röda när plantan är stressad av brist på näringsämnen eller vatten eller ogillar en temperaturförändring. Rodnaden kommer inte att skada plantan, så om du gillar den rödaktiga nyansen och bara tror att för mycket sol är orsaken, behöver du inte flytta plantan om du inte vill. Fixa dock övriga villkor.

FAQ

Hur länge kan en crassulaväxt leva?

Livslängden för suckulenter, inklusive crassula-växter, varierar kraftigt, från 20 till över 100 år. Om du tar hand om din crassula-växt kan du njuta av den länge.

Hur kan jag identifiera vilken Crassula-växt jag har?

Crassula-växter har vanligtvis symmetriska staplingar och köttiga löv. Det enklaste sättet att ta reda på vilken typ av crassulaväxt du har är genom att titta på bladens form och mönster för att avgöra exakt vilken det är

 

 

 

Foto längst upp: Plantagen

  1. SandraEmilia- Fashion, Business, Lifestyle skriver:

    Oj så mycket inspiration jag fick nu! Har en bra stund kollat igenom din blogg och fått så mycket inspo! Håller nämligen som bäst på att fixa om lite hemma! :)

  2. Moa Lindh skriver:

    Alltså dina inlägg blir bara bättre och bättre :) Du skriver om sånt man verkligen vill HA och inte massa trams som många andra:) Kram Moa

  3. Ekenäsliv skriver:

    Hej,

    Åååå älskar med sammet! Vi har en mörkblå sammetssoffa och den sittpuffen från Jotex i blått med mässing nertill, love them!
    Hoppas din midsommar varit fin!
    Kram Anna

    • Maria Ljungström skriver:

      visst är sammet bara BÄST:) man tröttnar aldrig på det ju haha :) Midsommaren va toppen hoppas din va bra med Krammm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024