Palettblad – Skötsel och planteringstips

Kärt barn har många nanmn och Palettblad har även namnen Coleus blumei, Painted Nettle, eller helt enkelt bara Coleus. Det är en vacker växt som erbjuder en mångfärgad lövverk och ett förvirrande urval av hybrider som gör vackert färgade växter. Det finns ingen grundfärg på Coleus, utan nästan alla tänkbara blandningar kan hittas. Det finns några attraktiva enfärgade varianter men det vanliga valet är för flerfärgade varianter.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

De flesta men inte alla har nässelliknande blad. Det finns även volangiga och vågkantade. Denna buskiga, mjukskaftade växt behöver regelbundet trimmas, för att förhindra att växten blir långbent och lövlös. Palettblad kräver mjukt vatten, regelbunden fuktig luft och en fuktig jord hela tiden för att trivas.

Botaniskt namn: Coleus blumei

Synonymer: Coleus scutellarioides, Plectranthus scutellarioides
Familj: Lamiaceae
Vanliga namn: Målad Nässla, Coleus

Ursprung

Coleus blumei även kallad Coleus scutellarioides eller Plectranthus scutellarioides är infödd i Sydostasien till Australien.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

PALETTBLAD – SKÖTSEL

Palettblad (Coleus blumei) växer bäst i starkt ljus, medelvärme och genomgående fuktig, bördig, väldränerad jord i kombination med regelbunden utfodring under växtsäsongen.

Coleus blumei har inget behov av hög luftfuktighet, förutom där temperaturerna är för höga. Det kräver regelbunden beskärning för att hålla det snyggt, för att minska skadedjursangrepp, för att kontrollera och föryngra tillväxten.

Ljuskrav

Palettbladsväxten växer bäst i starkt ljus borta från direkt solljus eftersom det kan leda till svedda blad.

För lite ljus för Coleus kommer att matta färgerna och kan orsaka bladfall. Vrid krukan regelbundet för att säkerställa att plantan får ljus på alla sidor för jämn tillväxt. Där den naturliga belysningen inte är tillräcklig, kan Coleus odlas under ett odlingsljus för att komplettera den.

Vattning

Vattna Palettblad generöst under växtsäsongen samtidigt som jorden får torka ut något mellan vattningarna för att hålla jorden fuktig hela tiden.

Minska vattningen under den kalla årstiden för att hålla jorden något fuktig, eftersom tillväxten är minimal vid denna tidpunkt, men låt inte jorden torka ut helt.

Använd en kruka som har ett dräneringshål, för att förhindra att jorden blir fuktig eftersom det kan leda till rotröta och eventuellt växtdöd.

Använd endast mjukt vatten för att vattna Coleus eftersom hårt vatten kan orsaka vita fläckar på bladen.

Temperatur

Den bästa temperaturen för att odla Coleus är en medelvärme med minst 130C. Håll den borta från kalla drag eftersom de kan orsaka lövfall.

Fuktighet

Genomsnittlig rumsfuktighet är idealisk för målad nässla. Dimma inte bladen eftersom vatten på bladen kan orsaka vita fläckar på bladen.

Där temperaturerna är mycket höga, ställ krukan på en våt stenbricka för att höja luftfuktigheten eller odla växten i badrummet och andra fuktiga områden i hemmet. Kolla in dessa tekniker om hur man höjer luftfuktigheten för krukväxter.

Gödselmedel (utfodring)

Mata målad nässla med en balanserad, vattenlöslig gödning varannan vecka under växtperioden. Mata inte under den kalla årstiden eftersom tillväxten minskar och utfodring vid denna tidpunkt kan leda till gödselbränna.

Blomning

Blomställningen hos målad nässla bärs på änden av en stjälk och är mycket varierande i storlek, upp till 1,6 i långa, med få eller många blommor. Nyp bort blompiggarna så fort du ser dem eftersom de kommer att förringa det vackra bladverket.

Omplantering

Klipp ner det långbenta Painted Nettle-lövet under växtperioden för att föryngra tillväxten och även uppmuntra en kompakt, buskig tillväxt.

Plantera om Coleus i en kruka en storlek större än den nuvarande och se till att den har ett bra dräneringshål för att förhindra att jorden blir fuktig för att förhindra rotröta.

Jord

Den bästa jorden för Coleus bör vara rik på organiskt material och fritt dränerande för att förhindra att den blir blöt samtidigt som den ger de nödvändiga näringsämnena. De flesta multi-purpose krukblandningar är idealiska för denna växt.

Beskärning

Beskärning innebär regelbunden borttagning av dött löv, för att hålla växten snygg och snygg samt minimera skadedjur och sjukdomar. För att uppmuntra en buskig, kompakt tillväxt, nyp regelbundet bort gamla blad och toppar.

Skär bort stjälkarna under hela växtsäsongen och plantera om plantan för att föryngra tillväxten. Nyp av blompiggarna så fort du ser dem, eftersom de kommer att avleda växtens energi från att utveckla det vackra bladverket.

Fortplantning

 • Palettblad (Coleus blumei) kan förökas under växtsäsongen från stamsticklingar eller från frön.
 • Hur man sprider målad nässla från stamsticklingar
  Ta stamsticklingar med en längd på cirka 4-5 tum från en frisk målad nässelväxt.
 • Se till att varje stickling har 2-3 bladnoder eftersom det är där ny tillväxt kommer att växa fram. Skala av de nedre bladen.
 • Stamsticklingarna rotar lätt och det behövs inget rothormon.
 • Sätt in sticklingarna i fuktig, fritt dränerande jord. Se till att rotbehållaren har ett dräneringshål för att förhindra att jorden blir blöt eftersom det kan leda till ruttnande.
 • Placera uppsättningen på en varm och starkt upplyst plats borta från direkt solljus för att undvika brännhet.
 • Håll jorden fuktig tills ny tillväxt uppstår och betydande tillväxt observeras på sticklingarna.
 • Överför den nya Coleus till individuella krukor och påbörja rutinvård. För en fylligare växt, transplantera flera sticklingar i en kruka.

Hur man förökar från frön

Så Palettbladen i början av växtsäsongen i fuktig, fritt dränerande jord.

Placera uppsättningen på en varm plats borta från direkt solljus och håll jorden fuktig tills fröna gror.

När den har grodd, flytta uppsättningen till en varm, väl upplyst plats och håll jorden fuktig tills de nya plantorna är väletablerade.

Transplantera Coleus-plantorna till individuella krukor när de är ca 8-10 tum höga, varefter du kan påbörja rutinvård.

Coleus blumei – Problem inomhus

Problem med Palettblad inomhus inkluderar skrumpna löv, vissnande, lövfall, benväxt, växtdöd, skadedjur och sjukdomar bland annat. Fortsätt läsa för mer om dessa problem, deras lösningar och lösningar.

Bruna, skrumpna blad

Bruna och skrumpna löv i Painted Nettle beror på för torr luft, speciellt där temperaturen är för hög.

För att öka luftfuktigheten, ställ krukan på en våt grusbricka eller använd en bra luftfuktare.

Långbenta stjälkar

Hos unga växter beror långbenta stjälkar av två skäl. En anledning till långbenta stjälkar hos unga plantor är svagt ljus (för lite ljus).

Placera Coleus på en ljusare plats där den kommer att få starkt ljus bort från direkt solljus eller installera ett odlingsljus om du inte har tillräckligt med ljus i hemmet.

Den andra orsaken till långbenta stjälkar hos en ung målad nässla är att de inte kan nypa bort de växande spetsarna. Nyp regelbundet av odlingsspetsarna för en buskig, kompakt tillväxt.

Ta stamsticklingar och föröka nya växter eller skär ner stjälkarna under växtsäsongen och plantera om plantan för att föryngra tillväxten.

Visnande löv

 • Visnande löv i Målad Nässla orsakas av undervattning som ger för lite fukt i rotzonen.
 • Detta innebär att det inte finns någon fukt för växten att ta upp till bladen och därför börjar de vissna.
 • Vattna Coleus rikligt under växtsäsongen och håll jorden fuktig hela tiden. Undvik fuktig jord genom att se till att krukan har tillräcklig dränering och att jorden är fridränerande.
 • Minska vattningen under den kalla årstiden för att hålla jorden lite fuktig men låt inte jorden torka ut helt.

Bladen faller av

 • Det finns tre möjliga orsaker till lövfall. En möjlig orsak till lövfall är för lite vattning.
 • Håll jorden fuktig hela tiden under växtsäsongen. Minska vattning under den kalla årstiden för att hålla jorden lätt fuktig men låt inte jorden torka ut helt.
 • Den andra möjliga orsaken till lövfall är för lite ljus eftersom den föredrar starkt ljus borta från direkt solsken vilket kan orsaka sveda på bladen.
 • Placera växten på en ljusare plats där den kommer att få starkt ljus eller installera ett odlingsljus om den naturliga belysningen inte är tillräcklig.
 • Den tredje möjliga orsaken till lövfall i målad nässla är låg temperatur på grund av kalldrag.

Håll växten borta från kallt drag!

Plantdöd

Växtdöd beror på rotröta sjukdom som förstärks av fuktig jord orsakad av bristande dränering. Se därför alltid till att krukan har ett dräneringshål och att jorden är fridränerande för att förhindra att den blir blöt. Läs om hur du behandlar rotröta hos krukväxter.

Sjukdomar

Förutom rotröta är Palettblad också benägen att drabbas av bladfläckar och virussjukdomar. Isolera den drabbade växten för att undvika spridning till andra krukväxter och behandla den på lämpligt sätt.

Skadedjur

De vanliga skadedjuren är bladlöss, mjölkryp, fjällinsekter, spinnkvalster och svampmygg. Isolera den drabbade växten för att undvika spridning till andra krukväxter och behandla den på lämpligt sätt. Läs om hur du identifierar och behandlar skadedjur i krukväxter.

Är palettblad giftigt?

Nej växten är icke-giftiga för människor, men är milt giftigt för husdjur. Växterna innehåller ett giftigt ämne som kan orsaka kräkningar, diarré, depression och aptitlöshet hos husdjur vid förtäring.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

 

Foto längst upp: Wexthuset

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

2 kommentarer

Moa Lindh söndag, oktober 28, 2018 - 14:36

MEN vilket fantastiskt fint hem :) och grym intervju Helt klart bästa inredningsbloggen du har Kram Moa

Svara
Netti Starby måndag, oktober 29, 2018 - 06:08

Åh vilken grym inspiration och så mycket fint! :-D Kramis

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 kommentarer 435 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis