Magnolia träd - skötsel och planteringstips

Magnolia träd – Skötsel och planteringstips

Innehållsförteckning

Det finns massor av populära Magnolia träd att välja mellan. Även om dessa tidlösa charm är förknippade med södern, om du letar efter ett mångsidigt, ganska kallt robust val, varför inte överväga den populära Magnolia ‘Elizabeth’? De stora, väldoftande blommorna av denna eleganta korsningstyp ger ett härligt och unikt stänk av gul vårskugga som ser sensationellt ut mot trädets kala grenar.

Du kan uppskatta blommorna av denna skönhet i många år för att hitta, förutsatt att du ger tillräckligt med solljus, väldränerad smuts, såväl som till och med fukt. Dess mörkgröna vegetation samt upprättstående, pyramidformade typ gör det till ett perfekt medelstort lövträd för utomhusbruk.

Magnoliaträd skötsel

Här är de viktigaste skötselkraven för att expandera Magnoliaträd!

Hantera detta träd noggrant på grund av det ömtåliga rotsystemet.
Odla trädet i ett område med fullt solljus eller komponentfärg.
Plantera i en väldränerad, våt, naturligt riklig jord.
Vattna regelbundet och djupt tills det är etablerat, och förhindra långvarig vattenförsämring eller torrperioder när den väl har etablerats.
Säkra från hårda vintervindar.
Gödsla på våren innan ny tillväxt dyker upp.

Ljus

Magnolia träd uppskattar en plats för full sol eller halvskugga på din gräsmatta. Det är inte ett fan av intensivt varm eftermiddagssol. En partiell färgfläck i sydliga stater kan vara mycket bättre, särskilt om jorden är torrare. Mängden ljus som din Magnolia får, kan påverka färgen på blommorna. De kan vara en läcker gul i mindre extremt solljus och halvskugga inställningar. I starkt solljus kan färgen vara mer intensiv.

För att främja de mest produktiva blomningarna, lokalisera ett område där trädet kan få minst fyra timmars solljus dagligen.

Jord

Din Magnolia ‘Elizabeth’ kräver en väldränerande smuts som förblir jämnt fuktig för att främja den hälsosammaste utvecklingen. Medan de tål olika typer av smuts, är en som är organiskt rik, lite sur till neutral och dessutom lerig bäst.

Vattning

Var uppmärksam på din Magnolia ‘Elizabeth’ vattningskur medan den utvecklas. Det krävs lämplig fukt för att etablera det heltäckande ursprungssystemet, men konstant fuktiga fötter orsakar rotröta. Vattna först varje vecka under hela växtsäsongen.

Mulching runt trädets ursprung hjälper till att bevara fukt i jorden – men håll dig borta från kompostläggning på stammen. Så fort den har utvecklats kan du minska vattningens regelbundenhet och även erbjuda djup vattning när smutsen är precis torr.

Temperatur och fukt

Magnoliaträd är allmänt en köldhärdig växt som trivs i alla utom en av de mest extrema temperaturerna. Skydda trädet från elaka vintervindar och planera för för tidig knoppöppning i de hetaste sydstaterna. Samt, om du bor någonstans med sen frost, förstå att dessa kan skada de ömtåliga blommorna.

Gödning

Att gödsla din Magnolia ‘på våren precis innan ny tillväxt dyker upp, kan skapa en hälsosam, balanserad och lång blomningstid. Förhindra dock gödselmedel med höga kvävehalter. Detta koncentrerar energin på bladproduktion snarare än blommor och kan vara en anledning till att dina magnoliaknoppar stängs.

En 10-10-10-formel med långsam frisättning fungerar bra. Efter cirka 5 år, så snart din Magnolia är helt utvecklad, är gödsling inte så viktig, om inte jorden är särskilt dålig. Det betydande ursprungssystemet indikerar att träden är skickliga på att upptäcka de näringsämnen de behöver.

Trimning

Att trimma magnoliaträd, som tex. Magnolia ‘Elizabeth’ hjälper till att hålla dem friska och balanserade och även snygga och är inte alltför svårt. Bli av med döda eller skadade grenar och trimma dem försiktigt för att motivera en stramare, mycket mindre form.

Den allra bästa tiden att trimma din Magnolia ‘Elizabeth’ är mellan mitten av sommaren och tidig höst, efter blomningen och innan trädet blir inaktivt. Beskär från toppen, eftersom att klippa av reducerade grenar inte motiverar en öppen, naturligt utseende. Om du upptäcker ohälsosamma grenar, klipp av dem direkt för att stoppa spridningen.

Föröka Magnolia

Även om det är möjligt att föröka Magnolia ‘Elizabeth’ från sticklingar av barr- eller lövträ, är detta en patenterad växt. Strängt taget bör du inte försöka lägga till eller skänka ett nytt träd från ditt befintliga.

Att expandera Magnolia ‘Elizabeth’ från frö är inte möjligt eftersom blommorna vanligtvis är sterila.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Magnolia ‘Elizabeth’ kan kämpa med problem som är vanliga bland magnoliaarter. Håll utkik efter bladsvampar, vilket ofta är ett problem om ditt träd inte får tillräckligt med fukt. Myror gillar också magnoliaträd, såväl som sniglar, vilket kan ibland vara ett irritationsmoment.

Blomstermånader

Magnoliaträd växer vanligtvis från slutet av mars till mitten av maj, beroende på ditt område och även klimatförhållanden. När poängen är rätt kan du njuta av blomningen i upp till 4 veckor. Det kan ta tre till fem år för blommorna att dyka upp på unga träd.

Vanliga problem med Magnolia

Skötsel av magnoliaträd är inte så knepigt, men om du inte får det rätt med ditt Magnoliaträd är detta vanliga skötsel indikationer.

Gulnande blad.

Ett tidigt tecken på att du inte uppnår jämvikten med din vattningsfrekvens är gula nedfallna löv på din Magnolia ‘Elizabeth’. Normal vattning är viktig under anläggningen. När ditt träd är helt etablerat, exakt hur ofta du vattnar beror på exakt hur väldränerad din jord är och även hur mycket nederbörd du får. Vattensjuka eller alltför helt torra problem kan resultera i gula nedfallna löv.

Otillräckligt kväve i din smuts kan dessutom skapa gulnade fallna löv, så om du är säker på att din vattningsrutin är rätt kan du göra en jordundersökning. Lägg tillbaka i kväve gradvis, eftersom för mycket kan styra all kraft till lövväxt istället för blommor.

Och glöm inte att det är naturligt att vissa nedfallna löv gulnar med tiden – det är en förutsättning för att fallna löv tappar på hösten.

Bruna blad.

Bruna nedfallna löv på din Magnolia är lätt att förutse på hösten, eftersom de då förbereder sig för att släppa trädet. Men om du hittar bruna löv andra tider på året kan det vara frostskador på våren, ett tecken på att du ger för mycket eller otillräckligt vatten och till och med en indikation på järnbrist i din smuts.

Vissa sjukdomar och skadedjur kan också skapa bruna löv, bestående av verticillium vissne, cankers eller phytophthora-infektion.

FAQ.

Är Magnolia ‘Elizabeth’ vintergrön?

Till skillnad från vissa magnoliasorter är Magnolia ‘Elizabeth’ ett lövträd som förlorar sitt miljövänliga, bredbladiga blad på hösten. Tack vare dess fascinerande, omfattande grenar, släta grå bark och lurviga knoppar, erbjuder den fortfarande vintertid intresse i ditt landskap.

Exakt hur högt kan ett Magnoliaträd bli?

Ett Magnoliaträd kan bli upp till hela 15 m högt om det växer på rätt plats. Även om de har en upprätt vana, är deras ursprungssystem heltäckande, och det är inte troligt att de växer bra på för liten yta.

 

 

Foto längst upp: Plantagen

  1. Gud så snygga!

  2. Vilka fina lampor! :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024