10 bra lättskötta vintergröna träd

10 bra lättskötta vintergröna träd

Innehållsförteckning

Att odla vintergröna träd som är gröna om året runt, är en viktig del av trädgården. På grund av det faktum att de inte tappar sina löv på hösten, ger vintergröna växter sann vinterpassion. I trädgårdskretsar beskrivs vintergröna växter som “benen” i din trädgårdsstil. De ger bakgrunden till många olika andra växter. Många av dessa vintergröna träd är dessutom rådjursresistenta.

LÄS MER: 10 bästa blommande buskar nånsin

När du ska välja vintergrönt träd är det viktigt att tänka på följande:

 • Tillväxtmiljö: Vintergröna träd kan växa i många olika miljöer, men det är viktigt att välja en sort som passar din trädgårds jordtyp och väderförhållanden.
 • Storlek: Vintergröna träd kan bli mycket stora, så det är viktigt att välja en sort som passar din trädgårds storlek.
 • Form: Vintergröna träd finns i många olika former, så du kan välja en sort som passar din trädgårds stil.

Vintergröna träd

Tall – en tålig växt

Tallen är Skottlands nationalträd. Denna långbarrade tall är ett berömt populärt exemplar för julgranar. Med dess långa livslängd (upp till 300 år) gör den också till ett populärt exemplar inom landskapsarkitektur.

Stammen på tallen är lång och rak, med fjällig, flagnande bark som är mörk nära botten, och går mot en rostig färg mot toppen. Barren är långa upp till 10 cm kan varje barr bli och tallen dem fäller ungefär vart tredje år. De fröbärande tallkottarna är rosaröda när de är unga, mognar sen till gråbruna.

LÄS MER: Största trädgårdstrender 2024

Vad är ett vintergrön växt?

En vintergrön är en växt som behåller levande löv året runt, erbjuds att den växer i ett idealiskt område. Även om det finns solida associationer mellan “städsegrönt” och “barrträd”, är de två termerna inte synonyma. De träd som inte är vintergröna faller under klassificeringen “lövfällande”. Medan vi vanligtvis tänker på vintergröna växter som träd eller häckar, är vissa perenner dessutom vintergröna, till exempel candytuft (Iberis sempervirens).

Idegran – perfekt julträd

Släktet idegran (Taxus) representerar många varianter av vintergröna träd och buskar som är lätta att sköta och som tål ett brett utbud av växtförhållanden. Dessa växter är mycket anpassningsbara för landskapsarkitektur och gör ett fint komplement till en trädgårdskant eller när de används i en massplantering. Idegran, med sina kontrasterande röda bär, går före traditionen med julgranen och är starkt förknippad med kristendomen. Det är därför du kan hitta idegranar som växer på många kyrkogårdar. Idegran kvistar används ofta som järnek i naturliga juldekorationer.

Turkisk ek – bra skuggträd

Quercus cerris, eller mer allmänt känd som Turkisk ek, är ett stort vintergrönt lövträd med ursprung i Sydostasien och Sydostasien. Den har naturaliserats i Storbritannien och Irland, där den en gång var en inhemsk art före istiden.

Turskisk ek är lätt att identifiera av den lurviga ekollonkoppen som den producerar, detta är ett långlivat, lättskött träd som är användbart som ett skuggträd. Ekollon från Turkisk ek är något bittra men äts av vissa fågelarter.

Järnek – Mystik & historia

Järnek har blivit en mycket populär växt och är dessutom mytomspunnen, som en växt som inte bara sägs ha magiska egenskaper utan också har använts som läkemedel. Dess historia går att hitta mycket om och något som ofta lyfts fram med detta intressanta träd eller buske är att det är väldigt giftigt, framför allt de klart lysande röda bär som järneken producerar.

Kryptomeria – Japansk ceder

Japansk ceder, även allmänt känd som suji eller under sitt botaniska namn Cryptomeria, är ett vintergrönt barrträd och ett nationalträd i Japan. Det kallas cederträ men är ett cypressträd. Det är ett monotypiskt släkte eller ett unikt träd med visuellt intresse för hela säsongen som växer upprätt, med en rak stam och är uppskattad för sitt rosa, aromatiska virke. Den växer bäst i full sol, kräver cirka sex timmars solljus och fuktig, rik, sur jord, och klarar vintrar under fryspunkten.

Bergtall –  Bonsai träd

Pine bonsais anses ofta vara en mer avancerad typ av bonsai som inte är idealisk för nybörjare. De är en av de svåraste typerna av bonsai att förstå, stil och beskära eftersom faktorer som individuellt klimat i hög grad kan påverka trädets krav.

En viktig del av att odla och forma ett friskt tallbonsaiträd är korrekt ledningar. Kabeldragning är att linda en tråd runt bonsaiträdets grenar för att böja och flytta grenarna för att uppnå önskad form.

En träd – tål kyla väl

Vanliga en träd (Juniperus communis) är hemmahörande i det kalla klimatet på norra halvklotet och har en nästan fullständig cirkumpolär utbredning – som förekommer naturligt i delar av Nordamerika, Europa och Asien. Detta gör den vanliga enbären till en av de mest spridda buskarna i världen. I odlingen har J. communis inte fått riktigt lika mycket uppmärksamhet som kinesisk enbär (J. chinensis), men det finns fortfarande dussintals vanliga enbärssorter att välja mellan. Dessa tåliga vintergröna barrträd, medlemmar av familjen Cupressaceae, varierar i form beroende på sorten och förhållanden där de växer.

Aleppotall – Ett ståtligt träd

Aleppotallen (Pinus halepensis), även kallad Jerusalemvärken, är ett iögonfallande, torkatåligt vintergrönt barrträd som har anpassat sig väl till att växa i varma, helt torra problem. . Det är vanligtvis använt som ett prydnadsexemplar eller för utvärderingsändamål. Den unga, koniska typen blir mycket mer öppenkrönt och ojämn när den mognar.

Detta medelstora träd med orangeröd bark och kottar kan växa upp till hela 15 m högt eller högre, med en jämförbar spridning. Den största storleken beror på de växande problemen. Det är perfekt att odla under sensommarmånaderna augusti och september.

Slutsummering – vintergröna träd

Som ni ser finns det massor av varianter på vintergröna träd. Dessa träd gör att trädgården hålls levande och grön hela året runt.

Vintergröna träd planteras vanligtvis på våren eller hösten. När du planterar ett vintergrönt träd är det viktigt att följa dessa steg:

 1. Välj en plats som är solig till skuggig.
 2. Gräv ett hål som är minst dubbelt så stort som trädets rotsystem.
 3. Fyll hålet med jord som är väl blandad med kompost.
 4. Placera trädet i hålet så att rötterna är täckta av jord.
 5. Tryck till jorden runt trädet och vattna ordentligt.

 

 

 

 1. Julie (littlepinkrainboots.blogspot.com) skriver:

  Gorgeous images. I agree with you when you live in a place with four seasons you find yourself longing for each to return.

 2. Olga@StardustDecorStyle skriver:

  Fabulous setting in the first pic!

 3. La Vie en Rose skriver:

  so true – beautiful post and photos!

  Sharon

 4. Elle skriver:

  Mmmm….this makes me wish I lived somewhere with longer springs! They are very short here. I am a hot weather kind of girl, but I understand what you mean. We wouldn’t fully appreciate it without the different seasons, or to feel the “firsts” of each season.

 5. Karolina skriver:

  Thank you so much for visiting my blog, your’s is really lovely, beautiful images and to your question, no sorry I just have blogglovin or you can follow me over blogger, google connect, those two are the only possibilites, but thank you for the interest!

 6. min tekopp skriver:

  Vilka magiska bilder! Tur att du hittade till mig så att jag hittade hit till dig!

  Kram

 7. Maria @ Orchard Bloom skriver:

  all beautiful photographs!

 8. prettymeggy skriver:

  beautiful and amazing pictures!!!!
  i just can’t wait for summer :)

  take care. xoxo, Haus of Gala

 9. Laila skriver:

  Hei :)
  Tusen takk for koselig kommentar på min blogg! Du finner meg på facebook. bare trykke på hjertet du ser på høyre side på bloggen, eller så finner du fb, nedest på bloggen på venstre side :)

  Nydelige bilder her. lengter etter sommer nå ja :)

  Klem Laila

 10. Lu skriver:

  Yes indeed, lots of inspiration here. Amazing blog.
  Smiles…Lu

 11. Debra of Capersofthevintagevixens.blogspot.com skriver:

  You have a beautiful blog. I have become your newest follower and will be back to enjoy it again:)
  ~Debra xxx
  Capers of the vintage vixens

 12. classiq skriver:

  What a wonderful post! I too have begun to appreciate the fact that I live in a four-season climate and to find the beauty in every one of the. But summer remains my favourite. :)
  Ada

 13. Lena skriver:

  Dör en smula när jag kollar in din ljuvliga blogg, vilka bilder – fantastiska! Blir en följare direkt!
  Tack för fin kommentar hos mig!

  Kram

 14. Sophie skriver:

  Vilka u n d e r b a r a bilder du bjuder på!! Man blir verkligen inspirerad! Härlig blogg du har!

 15. fashionsensitive skriver:

  Icecreammmmmmmmm, yessss! Summer, please come! Lovely inspiration, dear Maria. I visited Stockholm on January, so I do not know how spring “look” like there, but I can imagine. I love that purple design table in the first photo. :*

 16. Heather in Arles skriver:

  What a gorgeous blog you have! And I really appreciate what you wrote. I miss having four real seasons for exactly the reasons that you wrote (and your words clearly come from the heart).
  Thanks for finding me and take care! Yes, I am signing up. :)
  Heather

 17. nikol skriver:

  thanks for the nice comments
  on my blog ..) .. I am happy) .. I will follow you ..
  your blog is interesting and I like it ..
  a good week!

 18. hope in high heels skriver:

  These photos are just gorgeous… I want to be sitting outside at that table at dusk eating delicious food and laughing with some people I love. What a gorgeous way to start the week – thank you!

 19. Wendy skriver:

  I miss the seasons. I grew up in the northeastern U.S. and then moved to Florida 16 years ago. We have warm weather most of the year and there is something to be said about seasons changing.
  Thank you for stopping by blog today. I’m glad you like it.
  http://onemanorlane.blogspot.com/

 20. Connie skriver:

  Yes, here in Southern California it is sunny & warm almost year round. As pretty as it is, I grew up in the Rocky Mountains, snow and all, & I miss the seasons sooooo much. Sweden must be so beautiful in the Spring. Thanks for the pretty pictures. :)

 21. Spinning Threads skriver:

  i’m jealous that you have four seasons! we basically have two where i live. these are gorgeous pics, i really enjoyed them!

  Claire

 22. Jeanne skriver:

  M…
  You have a beautiful blog! I like your style and am with you on the seasons. :) Wishing you the very best and sending many thanks for following my blog..
  Jeanne xxx

 23. Laura skriver:

  I Canada, I love the four seasons. There was a distinctive summer, fall, winter and spring. Here in France there is fall, fall, fall, and fall. I want to get away from this chilly air…but I love France to much. So anyways, thank you for the summery thoughts!

 24. Kristina - ingen vanlig dag skriver:

  Oj oj så många fina och härliga bilder. Lavendelbilden är fantastisk!

 25. Giusy M. skriver:

  Lovely pics!!! thx for comment and follow :)))

 26. bravoerunway skriver:

  These are really beautiful images, I need a back yard so that I can have a patio and throw a party like this!

 27. Lilli skriver:

  Fabulous images dear, very inspiring!:) Kisses!:)

 28. La Vie Quotidienne skriver:

  Lovely pics…but i think the best is the strawberry pic

  Thanks for your comment, i follow in BLOGLOVIN.

  XOXO from MUNICH

  La Vie Quotidienne

  http://www.laviequo.com

 29. La Vie Quotidienne skriver:

  JUST COOL…amazing PICS…i love the strawberry shoot.

  thanks for your comment i follow in BLOGLOVIN also.

  XOXO from MUNICH

  La Vie Quotidienne

  http://www.laviequo.com

 30. antonella c'est moi skriver:

  wow!! so cute!!

 31. inner-outerbeauty.com skriver:

  Och nu har jag gillat din facebooksida via min: htpp://www.facebook.com/innerouterbeauty

  See u!

 32. inner-outerbeauty.com skriver:

  Åhh vilken underbar blogg, helt i min smak! So nice!
  Kram

 33. miss Margaret Cruzemark skriver:

  I love this blog sooooo much. The posts are amazing, the pics are just so fantastic!!!Great great job!!!!
  Best Regards
  Miss Margaret Cruzemark
  http://margaretcruzemark.blogspot.com/

 34. LissAnna skriver:

  Underbara bilder! Nu blir jag sur på snön.;-) Kram Stina

 35. deandarporcasas skriver:

  Beatiful images. Muy relajantes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024