Renovera lägenhet billigt – så gör du

Innehållsförteckning

Står du inför att renovera lägenhet? Det är spännande och roligt att göra om i lägenheten, men det kan dock kosta en hel del pengar. Många i vårt avlånga land vill kunna skapa sina drömmars hem utan att för den skull spräcka budgeten. Här får du handfasta tips som hjälper dig att renovera din lägenhet billigt.

Läs vidare om du vill fräscha upp din lägenhet och få så mycket valuta som möjligt för dina pengar. Dessa tips passar för både små lägenheter och stora!

Bästa budgetvänliga renoveringstips:

 • Planera noggrant – En väl genomtänkt plan hjälper dig att undvika onödiga utgifter. Bestäm vilka delar av lägenheten som behöver renoveras och prioritera dessa.
 • Gör det själv (DIY) – Du kan spara mycket pengar på att göra enklare förbättringar själv. Till exempel kan du måla om väggarna, byta handtag på skåp eller sätta upp hyllor utan att anlita hantverkare.
 • Återbruka – Att återbruka är ett bra sätt att spara pengar, vara miljövänlig och sätta en personlig prägel på ditt hem. För att renovera din lägenhet billigt bör du överväga att återbruka dörrar, fönster och golvplattor, trä från gamla möbler och andra föremål i lägenheten.

LÄS MER: 6 tips för att inreda liten lägenhet 

Fortsätt att läsa den här artikeln så får du fler tips som hjälper dig att spara pengar i samband med att renovera  lägenhet oavsett den är köpt eller hyrd.

Renovera lägenhet tips

Varför renovera lägenheten billigt?

Du kan göra underverk med små medel och renovera din lägenhet billigt. Det finns flera bra skäl att göra detta:

På grund av din begränsade budget

Det mest uppenbara skälet är förstås att du har en begränsad budget. Långt ifrån alla har stora eller obegränsade resurser tillgängliga för omfattande renoveringar. Men det betyder inte att du inte kan göra stor skillnad trots att du har en snäv budget att förhålla dig till.

LÄS MER: Renovera kök kostnad – så mycket kostar det

För att höja värdet på bostaden

Även budgetvänliga renoveringar kan göra stor skillnad för värdet på din bostad. Genom att satsa på värdeskapande uppgraderingar kan du göra lägenheten mer attraktiv inför en eventuell försäljning.

För att det är lärande och roligt

Att renovera din lägenhet själv kan vara ett roligt och givande sätt att lära sig något nytt. Samtidigt får du även stort utrymme och utlopp för din kreativitet.

Är det värt att renovera sin lägenhet?

Ja, särskilt om renoveringen gör lägenheten fräschare och mer funktionell. En sådan åtgärd kan höja värdet på bostaden och därmed vara väl värd kostnaden.

Små detaljer kan göra stor skillnad

Det är ofta de små detaljerna som i slutändan gör störst skillnad. Därmed kan du renovera din lägenhet billigt genom att fokusera på:

 • Belysning – Byt ut lamporna eller lägg till dimmers för att skapa stämning.
 • Väggar – En fondvägg som är målad i en annan färg än de övriga väggarna kan helt och hållet förändra ett rums utseende.
 • Golv – Att lägga ett nytt laminatgolv eller slipa och behandla det befintliga trägolvet kan göra stor skillnad för hur ett rum ser ut och upplevs.
 • Kökskakel – Genom att sätta upp kakel i köket kan du ge rummet en modern och fräsch känsla. Här har du många prisvärda alternativ att välja mellan, som exempelvis kakeldekor eller självhäftande plattor.
 • Dörrhandtag och beslag – När du vill renovera lägenheten billigt bör du överväga att byta ut gamla dörrhandtag samt knoppar och beslag på skåp och lådor. Detta är nämligen en enkel och billig förändring som kan göra stor skillnad.

Som du märker finns det många möjliga sätt att utföra en budgetvänlig renovering. Egentligen är det bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan åstadkomma utan att kostnaden skenar iväg!

Foto: sodermaklarna.se

Hur mycket kostar det att renovera en lägenhet?

Kostnaden beror på omfattning och materialval. En mindre renovering kan kosta några tusenlappar, medan en större kan gå på flera hundra tusen kronor.

Fokusera på förändringar som faktiskt syns

Ibland kan mindre, kosmetiska förändringar göra en stor skillnad utan att kosta alltför mycket. Det kan till exempel handla om att du byter ut belysningen i lägenheten eller målar om här och där. Genom att fokusera på förändringar som faktiskt syns kan du fräscha upp din lägenhet en hel del trots att du har en begränsad budget.

Shoppa smart

Ett annat smart sätt att få mycket valuta för pengarna är att shoppa smart. Håll utkik efter erbjudanden och rabatter på byggmaterial och inredningsprodukter. Besök även loppmarknader och second hand-butiker så kan du göra unika fynd som ger din lägenhet mer karaktär.

Mindre är mer

Ibland kan en renovering handla om att ta bort snarare än att lägga till. Till exempel kan du bort gamla mattor för att synliggöra ett trägolv som du slipar till. Eller så kan du ta bort överflödiga hyllor och skåp för att skapa en mer rymlig och luftig känsla.

Foto: sodermaklarna.se

Hur lång tid tar det att totalrenovera en lägenhet?

En totalrenovering kan ta allt från några veckor till flera månader. Om projektet är omfattande tar det ofta längre tid att göra jobbet själv än att anlita proffs.

Om du väljer att ta hjälp av hantverkare blir själva upphandlingen viktig för slutresultatet. Be om offerter från flera olika företag och be om att få referenser till tidigare kunder. På så vis kan du försäkra dig om att det företag du anlitar gör ett bra jobb till ett rimligt pris.

Summering – Renovera lägenhet billigt

Det behöver faktiskt inte vara särskilt dyrt att renovera din lägenhet. Om du har en bra strategi och använder kreativa lösningar kan du göra om där hemma på ett prisvärt sätt men ändå få ett imponerande resultat. Jag hoppas att de tips och råd som jag bjussar på i den här artikeln hjälper dig på traven när du drömmer om en budgetvänlig renovering!

 

Foto längst upp: sodermaklarna.se

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024