fbpx

Måla kakel – 7 bästa tips och råd

Är ni trött på ert gamla fula kakel? Då är frågan kan man måla på kakel? Svaret är ja det går att måla kakel, men man måste vidta ett visst antal åtgärder innan. Precis som när man ska måla så krävs ett gott förarbete.

Det första ni bör göra är att skaffa de verktyg du behöver för att måla kakel. Du behöver bland annat självhäftande grundfärg, alkydkakelfärg, målartvätt, foam rollers, smala penslar, målartejp och nylonsvampar. En ledpenna är också nödvändig om du vill fräscha upp dina leder. Om den befintliga plattan är något sliten och har sprickor bör dessa repareras först, följt av cementbaserat spackel och sand.

LÄS MER: 6 tips hur ni målar snyggt på tapet

Så här målar du kakel i badrum och kök:

Måla kakel – 7 bästa tips

1 Ta bort alla grejer

Ta först bort allt möjligt från väggarna. Det som inte går att ta bort skyddas bäst med plastfolie och maskeringstejp. Om du planerar att måla plattorna i ett badrum med badkar, täck det med en film också.

2. Rengör kaklet först

Det första du behöver göra är att ge det gamla kakel med en ordentlig rengöring. Här kan du använda vanlig färgtvätt eller kanske tvätta kaklet med T-Röd för att få den riktigt ren. Rengöring är viktigt eftersom färgen inte fastnar även om kakel är smutsig. Låt sedan plattan torka ordentligt. Det är viktigt att inte applicera färgen för tidigt. Om plattan inte är helt torr kan det finnas fukt kvar mellan färgen och plattan.

3. Slipa kaklet

Slipa plattorna lätt med sandpapper 240 kornighet, rengör plattorna noggrant med färgrengöringsmedel och låt torka i minst 90 minuter. Plattorna ska vara helt torra, rena och fria från fett före målning.

4. Börja måla kakel

Plattorna målas helst med 2-i-1 kakelfärg – då behöver man inte använda en grundfärg. Blanda färgen väl med en mixerstav. Häll sedan färgen i ett målartråg för att få en jämn mängd färg på rullen.

5. Börja måla fogarna

Börja med att målkakelfogarna med en pensel. Men innan färgen torkar, gör inte fler fogar än vad du hinner göra med rollern.

6. Måla kaklet sedan

Applicera det första färgskiktet på själva kakelplattorna med lackrollern, medan lacken i fogarna fortfarande är våt – ju jämnare du målar med rollern, desto bättre blir slutresultatet.

7. Låt allt torka väl

Låt det första färgskiktet torka i ca 12 timmar. Nu är det dags att applicera det sista färgskiktet. Gör samma sak som vid första strykningen. Tänk på att ytan torkar efter 12 timmar, men det tar ca 3-5 dagar innan den tål belastningar och vattenstänk. För att avsluta, placera en ny sanitetssilikon där du tog bort den gamla. VOILA! nu är det klart och du kan beundra ditt nya fräscha kakel!

Foto Hornbach

FAQ om Måla på kakel

Hur länge håller målat kakel?

I badrum däremot där färgen hela tiden utsätts för vatten kommer den inte sitta lika länge. Vattnet nöter bort färgen och du får vara beredd på att måla om igen efter ett par år. Men ju noggrannare grundarbete du gjort desto bättre håller färgen.
Kan man måla kakel med väggfärg?
Självklart kan du förnya och måla på kakel. Det är lika enkelt som att måla andra väggar, så länge du börjar med ett lager av bra grundfärg.

INREDNINGSVIS SHOPPEN

Nordic Nest
4.679 SEK5.199 SEK
Nordic Nest
1 3691 825
Nordic Nest
2 0953 499

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis