Hänga upp tavlor – 7 bästa tips

Hänga upp tavlor – 7 bästa tips

En inredning med helt kala väggar upplevs inte sällan som stel och tråkig. En inredning med tavlor på väggarna blir automatiskt mer levande. Många av oss använder oss av tavlor för att ge våra rum karaktär, men ofta finns utrymme för att ta ut svängarna ännu mer.

Är du på jakt efter tips på hur du kan hänga upp tavlor för att skapa en inredning du trivs utmärkt med? Här är artikeln för dig. Här är 7 bästa tipsen som kan ge väggarna det lilla extra därhemma.

Häng upp tavlor på en tavelvägg

En tavelvägg är helt enkelt en samling tavlor i olika storlekar som du hänger på väggen. Med en sådan kan du samla konst, andra motiv och foton för ett dynamiskt blickfång med mycket att titta på! En tavelvägg fungerar lika bra ovanför soffan i vardagsrummet som i sovrummet.

Att sätta ihop och sätta upp en tavelvägg behöver inte vara komplicerat. Det kan dock vara bra med några grundläggande tips. De kommer här!

  • Använd gärna ett tema. Om du blandar konst och foton, olika färger, olika ramar med mera kan helhetsintrycket bli något rörigt. Se till att helheten blir harmonisk.
  • Skissa upp din tavelvägg innan du spikar och skruvar. Rita upp din design på ett papper. På så sätt kan du laborera med olika utformningar. Givetvis kan du också lägga ut dina motiv på golvet för att få en konkret bild av din tänkta tavelvägg. Se till att du har en plan så att du slipper spika och skruva i onödan.
  • Använd standardramar. Med ramar i standardmått blir det enklare att byta ut motiv när du vill göra om eller förnya.

Tavla ovan HÄR

Kan man köpa färdiga tavelväggar?

Många inredningsbutiker säljer färdiga tavelväggar med både ramar och posters i olika storlekar. Tips och förslag på utformning medföljer också. Det finns också ofta möjlighet att anpassa det färdiga paketet med val av andra motiv och andra ramar.

Hämta inspiration från magasin och inredningsbloggar

Det behöver inte vara särskilt dyrt att förnya med nya posters lite då och då. Kanske kan du också ha olika motiv för olika årstider? Om du tänker efter kan du nog komma på många sätt att byta ut och förnya för att få omväxling på väggarna.

Ett sätt att hitta både motiv och inspiration för exempelvis tavelväggar är att besöka inredningsbloggar och läsa inredningsmagasin. Just tavlor och konst är ofta i fokus i artiklar, tips och guider. Hemnet kan vara en annan källa till inspiration.

Välj dina motiv med omsorg

Ett viktigt tips är att du väljer motiv och konst med omsorg. Välj det du tycker om att titta på och undvik att hänga upp tavlor bara för att täcka nakna väggar. Om du väljer konst eller posters på måfå, eller väljer motiv som trendar för stunden, finns risken att du vill byta inom kort.

Vad som är bäst för dig bestämmer du själv. Kanske tycker du om fotografier eller kända målningar. Kanske är abstrakt konst din favorit. Tänk fritt!

Vilka är standardformaten för ramar?
Standardformat för ramar för posters och foton är (alla mått i cm): 10 x 15, 20 x 30, 30 x 40, 40 x 50, 50 x 70 och 70 x 100.

Tavla ovan HÄR

Tänk på storlek och placering

Att ha en liten tavla på en större vägg ser bara konstigt ut. Det gör en stor tavla på en liten vägg också. Nyckeln här är alltså symmetri. Du får en symmetrisk inredning med tavlor om du tänker på att välja rätt storlek för din vägg.

Placeringen på väggen är lika viktig. En slags grundregel är att dina motiv ska vara i höjd med ögonen, och då är det mittpunkten på motivet som avses. Det betyder att du bör hänga upp dina tavlor så att mitten är någonstans mellan 140–160 cm över golvet. Hänger du upp motiven högre eller lägre än så kan inredningen upplevas som mindre symmetrisk och harmonisk.

Kan man hänga upp tavlor utan att spika?
Det finns en lång rad självhäftande spikar, krokar och strips att köpa om man inte vill spika eller skruva i väggen.

Borra och skruva rätt!

För ett motiv som inte väger så mycket kan du använda självhäftande strips och krokar. Det gäller både trä, spånskiva, gips och betong. För tyngre tavlor måste du spika (endast trä och spånskiva!) eller borra.

Det behöver inte vara så komplicerat att borra men det är såklart bra att veta hur man gör. Du vill ju att dina tavlor ska sitta stabilt och inte ramla ner. Dessutom är det ju bra om du inte skadar din vägg och eventuell tapet.

För vägg i trä eller spånskiva räcker det normalt med en vanlig träskruv. Det är inte knepigare än så. För gips och betong krävs lite mer arbete.

Du börjar med att förborra. För gips räcker en vanlig skruvdragare. För betong kan du behöva en mer kraftfull borr, en slagborr, för att göra hålet. När du har ett hål i väggen stoppar du in en plugg i hålet, eventuellt med hjälp av en hammare. Skruva sedan in skruven i pluggen. Klart!

Ni hittar tavla ovan HÄR

Byt och förnya

När du hänger upp en tavla behöver det inte vara för evigt. Bara att byta ut eller flytta runt på motiv kan ge din inredning ett lyft. Du får nya saker att titta på och mer dynamik i dina rum. Här är posters särskilt användbara eftersom de inte behöver kosta så mycket.

Tänk fritt – det finns många platser för en fin tavla!

Slutligen är det på sin plats att säga några ord om att tavlor faktiskt inte behöver sättas upp på väggen. De kan placeras nästan var som helst i vilket rum som helst. Om du tänker lite fritt kan du säkert komma på platser där ett fint motiv skulle förhöja din inredning.

Har du svårt att komma på idéer? Här är några förslag:

  • Placera en tavla med stöd i ett fönster av lite större storlek (du kan också luta den mot fönstret)
  • Om du har en mycket stor tavla kan du ställa den på golvet och luta den mot väggen
  • Sätt fast kort eller små posters på en lina (exempelvis med dekorativa klädnypor) och fäst ändarna på vardera sida om fönster eller en kortare innervägg
  • Köp en genomskinlig ram med lite djup och dekorera både invändigt och utvändigt – placera i ett fönster, på en byrå eller liknande

Ni hittar tavla ovan HÄR

Sammanfattning – Hänga upp tavlor

Tavlor i form av konst, posters eller foton, är mycket användbara inredningsdetaljer. Du kan hänga upp tavlor i alla rum och genom dina val av motiv kan du skapa inredning som både ger en unik karaktär och en stil som du tycker om. Med tavlor kan du också enkelt förnya och få omväxling.

I den här artikeln har du 7 bra tips på hur du kan hänga upp tavlor i hemmet. Du kan läsa både om val av motiv, placering, hur du kan hämta inspiration och om hur du på bästa sätt hänger upp motiven. Förhoppningsvis kan du ha god nytta av artikeln.

SHOPPA FAVORITER

Marbella karmstol
Newport
5 1317 895
Stefano kuddfodral
Newport
1 099
Cross matbord shop newport
Newport
24 09516 867
Chileno herringbone kuddfodral
Newport
1 499
Amazon ormkorg
Newport
3 089
Newport
4 6129 995
Amphion sittpuff ivory
Newport
4 659
Paris sänggavel beige
Newport
10 795
Bacharach fotpall
Newport
11 795
San diego ottoman
Newport
22 995
  1. Snygga tavlor :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024