5 saker att tänka på när du skaffar ett hemmakontor

5 saker att tänka på när du skaffar ett hemmakontor

Innehållsförteckning

Sedan Corona pandemin har hemmakontoret fått en helt ny betydelse i våra hem. Vi satt hemma och jobbade ett helt år på gott och ont. Efter 2020 har många fortsatt att jobba hemma, just för att det är så bekvämt. Fördelen är att man slipper sitta i en högljudd kontorsmiljö och bli störd av många som pratar samtidigt. Nackdelen är att det är lätt att bli distraherad av andra saker när man är hemma. Som tex. TV och shoppa saker man inte har råd med online. Därför gäller det att skapa ett hemmakontor som man verkligen vill jobba vid. 

LÄS MER: 6 tips för ett ergonomiskt kontor

Däremot är det inget som säger att ett hemmakontor behöver se exakt ut som ett vanligt kontor. Varför försöka återskapa det fysiska kontoret hemma istället, för att återuppfinna ett skulle kunna fungera?

Här ger vi tips på 5 saker att tänka på när du skaffar ett hemmakontor och hur arbetet kan bli kul istället för tråkigt.

1. Inred ett unikt personligt hemmakontor

Att arbeta hemifrån handlar inte nödvändigtvis om att återskapa hela kontorsupplevelsen hemma. Det handlar istället om att hitta en individuell lösning för varje individ. Det behöver inte inkludera en traditionell skrivbordsinredning, utan man kan istället de rätta lösningarna för företaget och individen. Alla gillar inte att jobba på exakt samma vis och detta måste tas hänsyn till.

Se framför allt till att ha bekväma, helst ergonomiska kontorsmöbler. Att leta efter det bästa höj och sänkbara skrivbordet online kan vara väl värt mödan i slutändan. Jag satt själv på en vanlig stol i början när jag jobbade hemma. Detta resulterade i svåra rygg och nacksmärtor. Vilket helt försvann när jag köpt mig en ergonomisk bekväm kontorsstol istället. Det är helt klart värt att investera en extra slant i bra ergonomiska möbler, både för hälsan och för att göra ett bättre arbete.

2. Att skapa en arbetsplats hemma

Det första steget för att skapa ett hemmakontor är att avsätta ett utrymme för att arbeta. Kolla runt i hemmet efter en plats där ni kan sitta relativt ostört och jobba. Har ni barn så är tex inte vardagsrummet rätt plats, då ni lät kan bli störda. Satsa istället på en hörna i huset som känns avskild.

I början av Covid-19-pandemin såg vi allt för många människor ner vid köksbordet eller på soffan och trodde att de kunde vara lika produktiva där. Problemet är att många människor stötte på för många distraktioner. Det hade kanske varit en fungerande lösning om pandemin hade varit tillfällig. Efter ett års arbete från någon annanstans än kontoret, verkar arbete hemifrån mer långsiktigt än tillfälligt vid det här laget.

Tricket är att skapa en gå-till-jobbet känsla fasta hemma och organisera hemmakontorsplatsen regelbundet.

3. Håll det organiserat.

Bara för att du jobbar hemifrån betyder det inte att din arbetsyta inte kan vara ordningsam. Bestäm hur du ska arkivera pappersarbete och andra nödvändiga dokument, och utvärdera vad du inte behöver behålla.

Se samtidigt övergången till att arbeta hemifrån som den perfekta tiden att gå över till ett mer virtuellt tillvägagångssätt för att föra register och minska på papper – och röran – i processen.

Det är lätt att falla i fällan av desorganisation, speciellt när du försöker etablera ett “kontor borta från kontoret.” Men att ta itu med problemet direkt från början, gör att du kan ta itu med det innan det går utom kontroll och blir rörigt.

3 tips för att hålla hemmakontoret organiserat

 • Ha alla papper i pappershållare, pärmar eller i lådor, så de inte ligger utspritt över bordet.
 • Ha snygg penn och detaljförvaring på skrivbordet.
 • Sätt klockan på olika tider och håll dem som rutin. Ta lunch runt 12 och sluta en viss tid, på så sätt får ni arbetskänslan fast hemma.

4. Inred hemmakontoret personligt

En fördel med att arbeta hemifrån är att du är ansvarig för att ge utrymmet dess estetik. Genom att arbeta på distans kan man anpassa sin arbetsyta på sätt som tidigare var otänkbara och kanske tom. avskräckta i den “traditionella” kontorsmiljön.

Nu behöver inte ett hemmakontor ha samma intetsägande möbler, sterila mötesutrymmen och kontorskonst som det “traditionella” kontoret, och det behöver inte den vanliga vattenkylaren och trista kopiatorn. Men med tanke på hur vi kommunicerar idag, så borde det istället vara ett utrymme som ser bra ut på ett videokonferenssamtal.

Ha gröna växter! Att inreda med gröna växter är bra både ur estetisk synvinkel men även för att kunna andas bättre om imomhusluften är torr och dålig.

Det finns inget rätt eller fel sätt att inreda ett hemmakontor. Ställ in ett stereosystem med högtalare och ha ett snyggt inbjudande skrivbord, bara det kan behålla din produktivitet. Men kom bara ihåg utrymmets primära syfte, att jobba!.

5. Gör det till en inspirerande arbetsplats

Det är lätt att tappa inspirationen när man siter vid datorn en hel dag. Då gäller det att ha inspirerande omgivning kring kontoret. Alla kan tyvärr inte sitta i Marbella med havsutsikt och palmer, då får man göra det bästa av det man har.

Överväg först att ha hemmakontoret framför ett fönster (om det går) med mycket dagsljus och, om möjligt och en utsikt. Inred med vackra inspirerande tavlor och motiv. Sätt gärna upp en moodboard på väggen framför skrivbordet, med inspirerande citat.

Framför allt färgsätt hemmakontoret som ni vill ha det. Tex. om ni gillar trendiga beige och trä inredning, kör då på det. Det kan vara snyggt att låta hemmakontoret bli en naturlig del av resten av inredningen.

Bonus tips

Rätt teknik är A och O

Kom ihåg att rätt teknik för hemmakontoret är lika viktig som inredningen. Se framför allt till att ha stabil bra internetuppkoppling. Menar vad är väl mer irriterande än ett segt ej fungerande internet alá flyg Wifi? Ha en bra laptop och stationär dator om så krävs. Sedan kan att ha så mycket sladdlöst som möjligt vara en god idé. Måste ni ha sladdar, så skaffa sladdhållare eller gömmor för irriterande sladdar.

Att flytta från det “traditionella” kontoret till hemmakontoret kan vara utmanande. Ingen behöver lägga mer tid på att försöka implementera ineffektiv teknik. Varje sekund som teamet lägger på back-end och administrativa uppgifter är ett förlorat ögonblick av produktivitet som inte kan återställas.

Att arbeta hemifrån är grejen i det moderna flexibla samhället. Många företag sannolikt kommer att fortsätta att erbjuda sina team flexibiliteten att arbeta på distans. Det betyder att skapa ett fungerande hemmakontor kan ha fördelar i flera år framöver. Och vi får ju inte glömma att jobba hemma är ju även så mycket roligare och fritt, än att jobba 9-5 i ett gråtrist kontorslandskap.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024