20 mest inflytelserika inredningsarkitekter genom tiderna

20 mest inflytelserika inredningsarkitekter

Inredning är en konst! Oavsett om det är ett enkelt hem, eller en inredd lyx våning mitt i en storstad, är det en vacker interiör som gör att en plats sticker ut bland resten. Förutom att göra det mer tilltalande för ögat, fungerar dekoration i ett rum också som ett uttryck för designerns stil. Och som med vilket mästerverk som helst finns det en konstnär bakom dess skapelse.

Här är nu några av de mest inflytelserika inredningsdesigners både i det förflutna och nuet som för alltid har förändrat designbranschen till det bättre med sina unika och kreativa tekniker.

LÄS MER: 10 bästa svenska möbeldesigners nånsin

Här får ni de 20 mest inflytelserika inredningsarkitekter genom tiderna!

Foto: idshowcase.co.uk

Elsie de Wolfe

Elsie de Wolfe, även känd för många som “Amerikas första dekoratör”, var verkligen en innovatör av sin tid. Hon föddes 1859 och var teaterskådespelerska i New York innan hon gick in i inredningsvärlden. Känd för sitt ikoniska citat, “Jag tror på optimism och massor av vit färg”, fortsätter Elsies signaturstil att användas fram till idag. Designerns stil präglas av autentiska franska möbler, badrum som är inredda på samma nivå som vardagsrum, och hennes stora bidrag att lägga till djurtryck till sina arrangemang.

LÄS MER: Historien bakom legenden Cartier

Albert Hadley

Albert Hadley, också en framstående inredningsdesigner från New York, är känd som “Dean of American Decorators”. Hadley, som föddes 1920, är också ihågkommen av många som en medpartner till den prestigefyllda designfirman Parish-Hadley som är baserad på Manhattan. Han är mest känd för sin behärskning av modern design men med en blandning av andra stilar som art déco, futuristisk och traditionell. “Aldrig mindre, aldrig mer” är Hadleys mantra när det kommer till att skapa sin teknik.

Foto: dtale.design

Billy Baldwin

 Billy Baldwin var en designer som faktiskt inte gillade termen “inredning”. Baldwin föredrog att bli känd mer som en “dekoratör” och hade ett bra öga för att välja design som passade varje rum han arbetade med. Komfort och kvalitet kom alltid först med dekorationer gjorda av Baldwin eftersom han ville bygga upp från de “goda benen” i ett utrymme. Baldwins uppmärksamhet på arkitekturen i ett rum och dess skala är vad många inredningsarkitekter i dag fortsätter att lära sig av. Ett känt Billy B citat är detta:

“If a client wants a nineteenth-century Gothic library, it is up to me to create the best nineteenth-century Gothic library ever done, whether I like it or not.”

Billy Baldwin

Sister Parish

Sister Parish, den andra hälften av det tidigare nämnda Manhattan-företaget Parish-Hadley, är ett annat konstgeni som kommer från New York. Parish föddes 1910 i ett hem fyllt med antika mönster som hade ett tungt och mörkt utseende. Men Parish var pionjär inom en stil som är raka motsatsen – mest känd för sitt arbete på Kennedys Vita huset, hyllades Parish design för att popularisera en avslappnad och luftig inredningsstil som använder sig av mönster som är flätade, nålspets och tickande ränder.

Kelly Wearstler

Kelly Wearstler gjorde sitt namn känt på inredningsscenen för första gången när hon fick i uppdrag att inreda ett modellrum på Avalon Hotel i Beverly Hills, Kalifornien. Sedan dess har Wearstler gjort betydande bidrag till hotellbranschen med sina signaturstilar. Några av dem inkluderar att använda unika mönster och färger med möbler och att sammanfoga möbler från olika epoker för att skapa en stil som aldrig tidigare skådats. Hennes inflytande har sträckt sig över andra hotell som Viceroy Hotels and Residences och Proper Hotels.

Peter Marino

Peter Marino skapade sitt eget designföretag först 1978. Och sedan dess grundande har många toppmärken kontaktat Marinos företag för att designa ett av deras mest prestigefyllda showrooms. Dessa inkluderar företag som Chanel, Louis Vuitton och Dior för att nämna några. Marino är känd för sin användning av lyxiga dekorationer och sofistikerade konstutställningar i rummen som han designar. Enligt honom själv är Marinos kreativa inställning till lyx en inredningsstil som fortsätter att införlivas i många rumsdekorationer.

Dorothy Draper

Dorothy Draper, född 1889, är av många känd som en av legenderna inom inredning, inte bara i Amerika utan i hela branschen. Drapers design skapar en varumärkesstil som fortsätter att inspirera många dekoratörer i dag, och beskrivs som att de använder sofistikerad putsning, blommönster och tydliga ränder som sticker ut. Genom att utforska rumsdesigner som antingen fastnat i ett strikt svartvitt mönster eller ett mer vågat tillvägagångssätt med färgglada kombinationer, är Draper utan tvekan en legend i inredningshistorien.

Mario Buatta

Mario Buatta, kärleksfullt kallad “Prinsen av Chintz” för sin upprepade användning av blommotiv, är ett annat framstående namn inom inredningsbranschen. En av Buattas populära stilar är att han föredrar att använda färgen gul i sina verk. Han är mest beundrad av maximalister för sin stolta användning av tofsar, band, textur och mönster. Buattas stil kan definieras av ett citat som han en gång sa, “Ett hus ska växa på samma sätt som en konstnärs målning växer. Några duttar idag, några till imorgon och resten när andan rör dig.”

David Hicks

David Hicks började först som konstnär för flingpaket för J. Walter Thompson, en reklambyrå. Hicks föddes i England 1929 och blev framträdande när hans arbete med sin mammas hus i London presenterades i en tidningsartikel. Hicks gillade inte design som påminde honom om gamla engelska hem. Å andra sidan beskrivs Hicks inflytelserika stil som att blanda ihop mönster, färger, möbelformer och dekor för att skapa ett rum som är unikt och lätt för ögat också.

Foto: courtesy of quietroomsgreen.com.

Jay Spectre

Jay Spectre, född i Kentucky 1929, var mest känd för sin syn på modernismen. Han blandade ihop det med lyxelement för att skapa en signaturstil som beundras av många designers från olika generationer. Några inslag av asiatiska och afrikanska influenser har också blandat sig med Spectres egen unika stil. Art Deco är ett stort inflytande på Spectre, han citeras ofta så här: “Under 1900-talet har Art Deco varit det största designelementet. Det är vårt arv och min inspiration.” Att designa möbler med sin egen stil är också en teknik som andra inredare har beundrat från Spectre .

Paul Williams

Paul Williams var en pionjär för inredningsarkitekter under sin tid. Känd för många titlar som att vara den första licensierade arkitekten som arbetade väster om Mississippi och den första svarta medlemmen av American Institute of Architects, tjänade Williams som en inspiration för minoriteter att bryta igenom rasistiska barriärer. Fullt medveten om den diskriminering som pågick då, fortsatte Williams på många unika sätt. Han lärde sig till och med att göra sin design upp och ner för att ta hänsyn till chansen att vita kunder inte skulle vilja sitta bredvid honom. Under sin givande karriär har Williams arbetat med många prestigefyllda kunder som Lucille Ball och Frank Sinatra.

Angelo Donghia

Angelo Donghia, som föddes i Pennsylvania 1935, är känd för att vara en inflytelserik personlighet under 70- och 80-talen. Donghias designstil är ihågkommen för sin extravaganta och excentriska smak. Han dekorerar sina rum med herrtyg (vanligtvis grå flanell) och använder det som klädsel för väggarna. Donghia införlivar också skulpturala möbler och trägolv i sina dekorationer. Han gick till och med så långt som att placera ett afghanskt bröllopstält i sitt eget hem för att ge lite mer stil.

Philippe Starck

Philippe Starck är en framstående arkitekt och inredningsarkitekt som kommer hela vägen från Frankrike. Designen som skapats av Stack har skapat en stil som är framträdande inom hotellbranschen och har fångat uppmärksamheten hos många prestigefyllda institutioner som Élysée- palatset – även känt som den franska presidentens officiella bostad. Förutom att få beröm för sina populära verk som Ghost Chair och Ktribe Lighting-serien, är Starck mest inflytelserik för sin filosofi att bra design ska vara tillgänglig och tillgänglig för alla.

Mark Hampton

Mark Hampton är en av de inredningsarkitekter som många minns som ett avtryck i amerikansk historia. Genom att arbeta för andra inflytelserika designers som David Hicks och Sister Parish under början av sin karriär, har Hampton gjort sig ett tillräckligt namn för att etablera ett eget företag 1976. Även när han inspirerats av stilen i engelsk country och den klassiska tekniken i sina verk maximerade Hampton den “amerikanska” känslan i sina dekorationer. Han har designat interiörer för minst tre amerikanska presidenter under sin inflytelserika karriär.

Jean-Michel Frank

Jean-Michel Frank blev först framträdande i Paris under 1930-talet. Frank var känd som sin tids mest inflytelserika designer (och till och med hittills) och levde som en konstnär. De flesta av Franks interiörer hade verk av Picasso och Braque hängande på väggarna. Även om han är känd för att vara en minimalist, inkorporerade Frank också element av att vara maximalistisk i sitt arbete – skapa en stil som är svår att sätta fingret på men ändå lätt för ögonen. Design och kvalitet var de aspekter som Frank anammade mest. Han är ihågkommen för att ha skapat en av de mest populära minimalistiska delarna, Parsons-bordet.

Martyn Lawrence Bullard

Martyn Lawrence Bullard kan anses vara en av de mest inflytelserika formgivarna på senare tid. Känd som dekoratör för många populära kändisar som Elton John, Kylie Jenner och Cher – Bullard är en framgångsrik dekoratör som fortsätter att göra vågor i branschen. Inkluderad i Hollywood Reports topp 25 designers lista, Bullards stil beskrivs av många som “Hollywood glamour möter etnisk exotica”. Hans uppmärksamhet på de minsta detaljerna samtidigt som han tar på sig en experimentell roll med texturer och färger är en annan unik teknik som designers har kommit att beundra från Bullard.

Image: Nicole England

Jonathan Adler

Jonathan Adler är en jack of all trades. Sedan han fick sitt stora genombrott i inredningsbranschen 1933 – när hans keramikutställning visades på Barneys – har Adlers inflytande snabbt spridit sig. Hans verk är populärt känt för att blanda färger och mönster tillsammans. Att skapa en stil som har brutit ner traditioner och standarder för design och starta en helt ny rörelse i processen. Vid sidan av sin kreativitet är Adler också känd för sitt utbud – från kuddar, belysning, bostadshus och till och med hotell – you name it. Adler har en idé i åtanke för vilken typ av design man någonsin kan tänka sig.

Axel Vervoordt

Axel Vervoordt, en belgisk konsthandlare och inredningsdesigner, är älskad av Hollywood och dess många kända personligheter för sin framstående inredningsstil. Prisad av många människor som en “mästare på minimalism”, gör Vervoordt inte bara design som skriker kreativitet, utan han gör det också till en prioritet att hans nämnda verk är fullt funktionella. Genom att kunna fånga utrymme och färger perfekt i sina dekorationer, är Vervoordts filosofi att ett hem ska återspegla sin ägares själ. Hans uppmärksamhet på proportioner förtjänar också respekt hos många designers och kändisar – vilket lämnar ett gott intryck och inflytande på många.

Photography by Thomas Dozol.

India Mahdavi

India Mahdavi har kallats av The New Yorker som en ” vitruos av färg” och också som en “innehavare av perfekt kromatisk tonhöjd” – vilket säger sig självt att Mahdavi är expert på vad hon gör. Första gången hon öppnade sin designstudio för allmänheten 1999, har hon utökat sin räckvidd till många prestigefyllda platser över hela världen. Från Kalifornien, Japan och till och med The Gallery at Sketch i London – även känd för många som den mest Instagrammediserade restaurangen i världen – har Mahdavis “touch” nått många sedan hennes karriär först sköt i höjden. Hennes inflytelserika design präglas av en perfekt användning av mättat utrymme, en kombination av elegans och “tecknade” stilar och en expert användning av färger i hennes verk.

Ruby Ross Wood

Ruby Ross Wood, en inredningsdesigner från New York född 1881, började inte alltid sin karriär inom dekorationsvärlden. Wood arbetade tidigare som journalist och spökskrivare och utökade snart sin kreativa räckvidd till designvärlden. Wood bröt stereotypen som definierade kvinnor som skygga och sofistikerade och var en “arbetande” tjej som blev en förebild för framtida kvinnliga designers. Som en av de första dekoratörerna som använde etruskiska möbler, introducerade Wood många fler stilar i inredningsscenen på den tiden, såsom signaturvita marockanska muggar och var en av de första importörerna av bomullsmönster av Paule Marrot.

Visst är det roligt att läsa om alla dessa fantastiska, kreativa och inspirerande designers. Jag måste medge att jag själv inte kände till alla dessa inredningsdesigners, förrän jag gjorde detta inlägget. Så jag lärde mig även något nytt vilket alltid är givande och kul. Det är även så kul att se hur inredningen förändras genom olika epoker. Inredning är verkligen konst i allra högsta grad och vad som är vackert, ja det ligger i betraktarens (eller inredarens) öga:)

/Maria

 

 

 

 

Image above: courtesy of the Greenbrier.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024