fbpx

10 designmöbler som förändrat världen

Designmöbler blir allt mer populära då de är hållbara möbler och heter så eftersom de står i centrum i alla rum. Förutom att påverka din inredning markant, ger designmöbler livslängd och tidlöshet. Bara en enda designmöbel, kan göra underverk i ett rum. Men vilka designmöbler som förändrat inredningsvärlden för alltid? Här går vi igenom möbelikoner som tulpanbordet och Eames loungestol.

LÄS MER: Lär dig allt om designmöbler – tips & råd

Här får ni nu 10 designmöbler som förändrat världen!

Ni hittar designstol ovan HÄR

Eames loungestol

Formgivare: Charles och Ray Eames

År: 1956

Medan Charles Eames och hans fru Ray dominerade möbeldesignvärlden från 1950 till 1970, är de mest kända för sina smöriga solstolar. Den chluften är klädd med wooden faner. Formgivarna sa att de gjorde detta för att ge läderfåtöljen ett varmt, mottagligt utseende. Eames-stolen har bestått i över 50 år och har varit en höjdpunkt på 20-talet. Detta har sett den hitta sin väg in i konstgallerier och museer över hela världen. Den är idealisk för att slappa vid eldstaden medan du njuter av en bra läsning.

Hur skiljer du en äkta Eames-stol från en falsk?

Endast Vitra har rättigheterna att tillverka Eames möbler. Om dina Eames-möbler saknar en Vitra-klistermärke med Charles Eames-signaturen vid basen är det förmodligen falskt.

Arco Designlampa ovan HÄR

Arco golvlampor

Formgivare: Achille och Pier Castiglioni

År: 1962

Du behöver inte gå in i flera belysningsbutiker innan du upptäcker Arco  golvlampans bestående inflytande. Hjärnbarnet till Achille och Pier Castiglioni, lampan är utformad för att likna en urban gatlykta. Denna rymdåldersdesign har inspirerat till flera hyllningar och rip-offs over decennierna. Arco golvlampa introducerades först 1962 för att försöka lösa mysteriet om hur man skapar takljus från en golvlampa.  Mästerverket vilar på en Carrara-marmorbas och bågnar till en rostfri stålstam som delikat lutar sig in i ditt utrymme och kastar ett varmt sken över omgivningen.

Ni hittar bord ovan HÄR

Noguchi bord

Formgivare: Isamu Noguchi

År: 1944

Du kan lätt vara övertygad om att det snygga Noguchi-bordet är en produkt av de senaste åren. Så är inte fallet, eftersom det utformades på1940-talet.  Under lanseringen beskrevs den som en ”skulptur för användning”. Detta är ett bord som är estetiskt tilltalande och funktionellt. Dess enkla men ikoniska design har ett par trästöd, vilket ger en bas för en tung plåtglasskiva utan att behöva kontakter.  Det ekar perfekt Noguchis biomorfa stil och kommer att höja alla vardagsrum.

Bord ovan finns HÄR

E1027 Sidobord

Formgivare: Eileen Gray

År: 1927

E1027 sidobord är utan tvekan den mest anmärkningsvärda designen från20-talet.  Den har en höjdjusterbar design,  och dess kodnamn kommer från designern och hennes samarbetspartner Jean Badovici. E står för Eileen, 10 för Jean (J kommer 10:e i alfabetet), 2 för B (Badovici) och 7 för G (Grå).  Bordet var utformat för att vara multifunktionellt. På så sätt kan du justera toppen av bordet till höjden på din sittposition.

Wishbone Stol ovan finns HÄR

Wishbone Chair

Formgivare: Hans Wegner

År: 1949

Även om Hans Wegners Wishbone-stol är symbolen för dansk design från mitten av århundradet, är dess estetik rotad längre österut.  På 1940-talet hämtade Wegner, en nyutexaminerad som då arbetade för Eric Moller och Arne Jacobsen, inspiration från bilder av danska köpmän som satt i kinesiska fåtöljer från Mingdynastin.  Stolarna hade kurvor bakåt och armar, en förenklad stil som designern förundrades över.  Wishbone-stolen debuterade 1949 och har sedan dess använts för att uppnå en minimalistisk effekt i interiörpaletter.

Varför är Wishbone-stolen så populär?

Wishbone-stolen är känd för sin förmåga att passa var som helst i ditt hem. Dessutom återspeglar dess kombination av det handvävda papperssladdsätet och massivt trä kvalitetsmaterialen och det finaste hantverket som skapar en vacker bit.

Ni hittar Barcelona stol HÄR

Barcelona stol

Formgivare: Mies Van Der Rohe

År: 1929

Vem älskar inte soliga Barcelona stad? och vem älskar inte den tidlösa designstolen Barcelona? Historien om  Barcelona-stolen går tillbaka till 1929, då Mies van der Rohe designade en läderstol för sin tyska paviljong under Barcelona-mässan.  Idén lånades från det X-formade romerska curule-sätet. Den har  en utskjutande ram gjord av en bit stål.  Dess intressanta val av läderklädsel gör det till en klassisk design.

LC3 Fåtölj

Formgivare: Le Corbusier

År: 1928

Fåtöljen LC3 gjorde sitt triumferande inträde i inredningsvärlden 1928.  Sätets estetik återspeglasi dess form och material. Den kombinerar hållbarheten hos kommersiellt rörformigt stål med lyxen av lyxig läderklädsel.

Hur stylar du LC3-fåtöljen?

LC3-fåtöljen är anpassningsbar och det finns många sätt att styla den. Till att börja med kan du skapa en modern gallerikänsla genom att placera stolen i ett monokromatiskt schema mot en konstverkssamling. Du kan kompensera materialiteten hos läder- och stålramen mot naturmaterial som sängkläder och trä. Alternativt kan du använda en färgad ram för att skapa ett modernt utseende.

Ni hittar stol ovan HÄR

PH5 Lampa

Formgivare: Poul Henningsen

År: 1958

Denna 50-tals designklassiker är en storskalig version av PH-lampserien av den danska designern Poul Henningsen. Hans första urval lanserades för över hundra år sedan. PHS gjordes ursprungligen för gallerier och museer. Det  föddes ur Henningsens besatthet av att rikta ljus samtidigt som man undviker bländningseffekten.  Lampan har en mjuk halo-effekt och skulle se bra ut upphängd lågt över köksbord eller bänkar.

Ni hittar designlampa ovan HÄR

Poang fåtölj

Formgivare: Noboru Nakamura

År: 1976

Den japanska designern Noboru Nakamura skapade fåtöljen Poang 1976 tillsammans med produktchefen Lars Engman. Dess design ekar av ”Fåtölj 406”, skapad 1939 av Alvar Aalto – en finsk designer – bara att den har tunn klädsel istället för 406: s webbed säte.  Noboru tänkte komma med en stol som kunde svänga elegant så att  du kan släppa ut din stress och frustration.

Florence Knoll soffa

Formgivare: Florence Knoll

År: 1956

Florence och hennes make Hans Knoll var grundarna av Knoll Associates – ett kontorsmöbelföretag i mitten av 20-talet­  . En arkitekt genom utbildning, Florence designade geometriska bitar för företaget. En av dem som har uthärdat tidens gång är Florence Knoll-soffan. Soffan  är förankrad av en härlig ram i rostfritt stål, vilket ger både estetik och hållbarhet.

Designsoffa ovan HÄR

Slutliga tankar – designmöbler

1920-talet lyftes fram av modernismen i möbler, med designers som Le Corbusier och Mies van der Rohe som stal rampljuset.  1930 -talet, å andra sidan, bevittnade inträdet av antika bitar i inredningsvärlden, med designers som Gerrit Thomas Rietveld som kom in på scenen.  Under 1940-  till 1990-talet debuterade formgivare som Jean Royere, Florence Knoll och Philippe Starck i de sign-världen. Letar du efter ett tidlöst verk som kommer att stå sig genom tiderna? Ovanstående designmöbler är då det rätta valet för dig.

 

 

 

 

 

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis