fbpx

Lär dig allt om design möbler – så hittar du din stil

Inredning och framför allt design möbler är ett stort ämne. Du som har detta som intresse har säkert märkt att man aldrig blir fullärd. Det uppkommer nya trender hela tiden och nya produkter kommer konstant ut på marknaden. Även om möbler bara är ett av alla områden inom inredning, är det stort nog för att man lätt ska känna sig vilsen. Det finns allt från masstillverkade möbler från IKEA till designmöbler och gamla antika möbler som inte längre tillverkas.

I den här artikeln ska vi titta närmare på just möbler och design. Vi ska försöka lära dig grunderna och skrapa på ytan av detta ämne, så att du får en bättre överblick över hur marknaden, utbudet och trenderna ser ut just nu.

(Innehåller adslänkar)

Ni hittar designstolar ovanför HÄR

Ni hittar stolar ovan HÄR

Ni hittar designmöbler ovan HÄR

Möbler som blivit ikoner

Människan har tillverkat och designat möbler i århundraden. Men det vara först under sent 1800-tal som massproduktion av möbler blev verklighet och det var också då som enskilda modeller etablerade sig och blev så kallade tidlösa möbler.

Det går inte att säga om en möbel som tillverkas idag kommer att bli en av dessa ikoniska möbler. Möbeln måste utstå tidens prövning och det är först efter några decennier som man kan säga att en möbel blivit tidlös.

Under 1900-talet har vi haft flertalet formgivare som designat möbler som har den egenskapen att dom fungerar i flera tidsepoker. En fotölj som fick en central plats i din mormor och morfars hem under 60-talet och som passar lika bra in i ditt moderna hem idag, kan inte sägas annat om än att den är tidlös.

Ni hittar designbord ovan HÄR

Designstol ovan finns HÄR

Stol ovan i trendig teddy finns HÄR

Finn Juhl – Dansk design

Ett bra exempel på formgivare som lyckats med just detta, att skapa tidlösa möbler, är Finn Juhl från Danmark. Under 1940-talet var han som mest aktiv och skapade flera möbler som gått till historien. Många hävdar också att det var just Finn Juhl som verkligen satta dansk design på kartan. En av hans mest kända möbler är Chieftain Chair, en stol som tillverkas än idag och som är populär bland samlare av designmöbler.

Svensk design

Sverige är bra på design och formgivning och vi har många kända designers vars möbler fått en självklar plats i historien. Vi har till exempel Bruno Mathsson som var verksam under 1900-talet och som skapade funktionella möbler av traditionellt svenskt hantverk.

Det händer ibland att svenska designers gör gästspel på stora varuhus, som till exempel IKEA, vilket innebär att man kan få en designmöbel från Sverige till mycket bra pris.

Ni hittar klassisk designstol ovan HÄR

Köpa designmöbler begagnat

Det finns en stor andrahandsmarknad för designmöbler. I och med att utbudet är så begränsat och det i vissa fall inte existerar någon nyproduktion, blir dessa objekt hett eftertraktade av samlare. Men segmentet är mycket stort och det finns allt från superkända möbler som säljs för miljontals kronor, till mindre kända objekt som går att klicka hem för några tusenlappar.

Ett tips för dig som vill köpa en designmöbel till ditt hem, är att först börja titta på inspirationssidor för att hitta det du gillar. Ta fram en lista på 5-10 objekt som du är intresserad av att köpa. Sedan är det bara att börja googla och titta på sajter som säljer begagnade möbler. I många fall kan man även delta i auktioner på nätet och om man har lite tur, göra en riktigt bra affär.

Ni hittar stol ovan HÄR

Därför älskar inredare designmöbler

Vad är det då som gör designmöbler så mycket bättre än vanliga möbler? En designmöbel kan ses som en dyr tavla som hänger på väggen av en känd konstnär. Möbeln för ditt hem mer unikt och blir ett naturligt samtalsämne för den inredningsintresserade gästen.

Kvalitén är mycket högre på en sådan här möbel än på en massproducerad möbel. Det här beror till stor del på materialvalet, där man inte sparar på någonting utan bara använder det allra bästa. Sedan har vi det här med hantverket. En handtillverkad möbler håller generellt längre än en möbel som tillverkats på löpande band.

Med detta sagt, ska man så klart inte fylla hela sitt hem med designmöbler. När det kommer till köksstolar och köksbord, eller soffan där man slänger upp fötterna när man ser på TV, vill man kanske inte spendera över 100.000 kr för en möbel som man till slut kommer att slita ut. Nej, fokusera på att hitta en möbel som kan få en central plats i hemmet, men som inte nödvändigtvis ska användas dagligen. Där passar en designmöbel in som bäst.

Ni hittar design matbord ovan HÄR

Vanliga frågor

Många vill lära sig mer om design, formgivare och vilka möbler man ska titta efter när man inreder sitt hem. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna inom möbler och design.

Varför är designmöbler så dyra?

Alla designmöbler är faktiskt inte dyra. Det beror helt och hållet på vem som har rättigheterna till att reproducera möbeln. I vissa fall äger vissa möbeltillverkare rättigheterna till designen och då kan priserna vara ganska höga, i och med att utbudet blir så pass begränsat. Men det finns också möbler som inte har samma skydd idag, där flera tillverkare kan tillverka samma möbel och där blir priserna mer humana.

Ni hittar designerbord ovan HÄR

Vilka är störst inom design och möbler?

Det finns många nutida och historiska designers av möbler som blivit kända över hela världen. Några av de mest kända är lvar Aalto, Piero Fornasetti och Finn Juhl.

Vart kan man köpa designmöbler?

Designmöbler hittar du på de flesta möbelvaruhus. Letar du efter väldigt speciella objekt, kan varuhusen ofta specialbeställa dessa åt dig. Ett tips är också att använda internet, där det går att göra många fynd och där det också blir enklare att jämföra priser. Men kom ihåg att bara handla av återförsäljare som du vet är seriösa och som har bra omdömen.

Ni hittar bord ovan HÄR

Summering

Designmöbler är ett stort områden inom inredning och det finns många kända formgivare vars möbler gått till historien. En designmöbel är en kvalitétsprodukt, som kan berika ditt hem på samma sätt som en oljemålning i original av en känd konstnär kan göra.

För dig som vill köpa din första designmöbel, rekommenderar vi att du börjar med att identifiera några objekt som du gillar och läsa på om olika formgivare. Sök efter prisuppgifter på nätet och börja med att delta på auktioner om du hittar sådana. Med lite tur kan du göra riktigt fina fynd!

Shoppa designmöbler

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis