10 bästa svenska möbeldesigners genom tiderna

10 bästa svenska möbeldesigners genom tiderna

Innehållsförteckning

Svensk design har några av de mest inflytelserika koncepten inom skandinavisk möbeldesign som accepteras över hela världen. Bakom denna tidlösa inredningsstil finns några svenska formgivare vars bidrag inte går att känna igen. Vi sökte igenom internet och hittade 10 av de bästa svenska möbelformgivarna vars fotavtryck och arbete fortfarande lever och kommer att fortsätta att leva långt efter dem. Flera av vår tid Svenska designers har även designat ny Ikea inredning med såklart något högre priser, men som i sin tur gett Ikea mer prestige.

LÄS MER: 17 BÄSTA SKANDINAVISKA MÖBELDESIGNERS NU OCH DÅ

Här får ni 10 bästa svenska möbeldesigners genom tiderna!

Svenska möbeldesigners

greta m grossman

Foto: olssongerthel.se

1. Greta Magnusson(1906-1999)

Greta Magnusson var en svensk formgivare född i Helsingborg i  en familj av svenska möbelsnickare.

Greta hade en stark bakgrund av att arbeta med trä från en mycket tidig ålder och med vidareutbildning  blev hon en av de mest kända female möbelformgivarna i mitten av 1900-talets designscen långt hemifrån. 1940, och tillsammans med sin man, öppnade hon Grossman Studio i Kalifornien som främst fokuserade på möbler och ljusdesign som såldes till storamöbelkompanies.

LÄS MER- 10 kända designmöbler som ändrat världen

Gretas möbeldesign är känd för att blanda material och smala kroppar som passar så bra in i modern design. Greta är särskilt känd för att designa byråer, skrivbord och bordslampor som den prisbelönta Gräshoppa Floor Lamp och Cobra Table Lamp design.

Under sina 40 år som konstnär ritade Greta även hus som både arkitekt och inredningsarkitekt. Hennes arbete firas fortfarande över hela Europa och Amerika hittills.

josef frank

Foto: Lennart Nilsson

2. Josef Frank (1885-1967)

Om vi ska minnas den australiskfödde svenskefurniturdesignern Josef Frank för vad som helst så skulle det vara för hans kärlek till design som var rolig, full av karaktär och bekväm. Vi kan inte heller ignorera att det är hans arbete som inspirerade IKEA och Marimekko. Förutom ikoniska blommiga och andra naturinspirerade fabric-tryck formgav Josef även möbler, lampor, vaser och brickor. Josefs karriär växte och blomstrade när han designade för och senare samarbetade med Svenskt Tenn. Han tillförde något nytt, unikt och modernt till svensk design. Han var bland de första desig-nördarnai Sverige som gjorde möbler som var lätta, blommiga och helt enkelt eleganta. Franks möbler införlivade också naturmaterial som sten och bambu och infunderade roliga former och färger för att resultera i möbler som var funktionella och bekväma. Hans arbete är älskat i Sverige hittills eftersom hans möbler och tryck faktiskt ger glädje och glädje.

3. Bruno Mathsson (1907-1988)

Trea på vår lista är Bruno Mathsson vars möbeldesign byggde på funktionalism, modernism och en del traditionellt svenskt hantverk. Liksom Greta Magnusson  härstammade Mathsson också från en familj av möbelsnickare.  I mycket ung ålder  lärde sig Mathsson egenskaper hos olika träslag och fick färdigheter i att arbeta med varje träslag. Han förde dessa vidare till sin vuxen ålder och lärde sig senare och fokuserade på att designa högkvalitativa och funktionella bitar.

Bland Mathssons mest minnesvärda mönster var den stol i barockstil som vann honom ett stipendium under en konsthantverksutställning som Värnamo arrangerade  1930. Medforskarnahi p kom också en möjlighet att närvara vid Stockholmsutställningen varifrån lanseringen av den svenska funktionalistiska rörelsen härstammade. Vid denna tidpunkt började Bruno släppa taget om det traditionella träbearbetningstänkande han lärt sig av sin far och tänkte ut sinadesignkoncept som var starkt influerade av den svenska funktionalistiska rörelsen. Han fortsatte att delta i utställningar, utforska sina egna designkoncept  och besökte till och med Japan för att lära sig nya möbelkoncept, inklusive att arbeta med stål. Han var angelägen om att designera moderna, funktionella och verkligt funktionella bitar som firas och ganska prinsessa just nu.

carl malmsten arkivet1

Foto: sjogren.se

4. Carl Malmston (1888-1972)

Till skillnad från de flesta svenska möbelformgivare som formgav för funktionalismen motsatte sig Carl konceptet och fokuserade istället påtraditionellt hantverk som fokuserade på att skapa plagg som enbart var till för avkoppling. Det slutade därför med att han designade möbler för avancerade bankirer och kungligheter. Idag kostar hans soffor, fåtöljer, pallar, skåp etc. en arm och ett ben men är kända to sist tidens test.

Hans karriär började växa 1916 då han vann pris för att designa möbler till Stockholms stadshus. Carls andra bedrifter är att inreda kronprins Gustaf VI Adolfs rum i Ulriksdals slott på 1920-talet, att få invigningen av Prince Eugen-medaljen för design 1945 och att öppna en möbelaffär i Stockholm som idag drivs av hans sonson. Dessutom grundade Carl Carl Malmsten Furniture Studies som numera är en del av Linköpings universitet och Capellagården.

5.  Gillis Lundgren (1929–1982)

Den svenska möbeldesignern Gillis Lundgren är hjärnan bakom de flesta av IKEA:s designers, han designade till och med IKEA:s logotyp. Han var företagets fjärde arbetsgivare.

En av Lundgrens vanligaste mönster är Billy Bookcase som har sett över 60million producerad. Ett annat av Lundgrens begrepp är flatpacken. Konceptet föddes en dag när ett bord han levererade inte fick plats i hans bil och han var tvungen att ta av sig benen. Ända sedan dess har IKEA producerat möbler som kan transporteras som sektions och återmonteras när de kommer till sin destination. Lundgren var alltid full av möbeldesignidéer som lätt kunde omvandlas till praktiska möbler. Han erkände själv att han fick så många idéer att han var tvungen att skissa en idé så snart den kom till honom eftersom han inte ville att den skulle försvinna.

Lundgren gick i pension i 80-årsåldern men företaget uppskattade honom fortfarande och hade honom kvar som konsult tills han gick bort 1982.

yngve 1

Foto: Svenssons.se

6.  Yngwe Ekström (1913-1988)

Den svenske möbelformgivaren, träsnidaren, skulptören och arkitekten Yngwe Ekström är mest känd för ”Lamino”, en ergonomisk och minimalistisk stol som han formgav 1956. Stolen har sedan dess varit i ständig produktion. Stolen namngavs som 1900-talets svenska möbeldesign av svensk möbeldesign of 1900-talet.

Ekström blev mycket inflytelserik inom skandinavisk design för att förlänga och återskapa traditionen med skandinavisk design. Hans verk är mest kända för att balansera modernitet, estetik och funktionalitet.

Yngwe Ekström är medgrundare av Swedese och arbetade där i 40 år fram till sin död.

7.  Carl Axel Acking (1910-2001)

Carl Axel var arkitekt, författare men var mest verksam som svensk möbelformgivare mellan 1940- och 1950-talet och ritade de  mest eftertraktade handcrakterstolarna, förvaringsskåp, belysning och bord med mera.

Innan han stod på egna ben arbetade Acking som assistent till den svenske arkitektmästaren Gunnar Asplund. Bland hans bedrifter kan han bland annat delta i världsutställningen 1939 i New York där konceptet Swedish Modern lanserades.  Han var också vinnare av  Lunningpriset 1952 som delades ut till skandinaviska formgivare och dess mottagare bidrog till att skapa den skandinaviska designprofilen. Förutom design  undervisade Acking also i möbeldesign på Konstfackand och Lunds universitet. Under denna tid påverkade han djupt generationerna av svenska modernister.  Ackings möbler säljs idag som vintageföremål.

8.  Axel Einar Hjorth (1888-1989)

Axel Einar Hjorth var en svensk arkitekt och möbelformgivare född i Krokek.  I sin karriär behärskade han färdigheter i att arbeta med olika träslag inklusive tall, ek och björk. Han tillämpade franska art deco- och modernistiska principer på sina verk vilket ledde till att hans möbler blev en tidig modell för samtida svensk design. Snyggt hantverk och dyrt material definierade de flesta av de bitar han skapade. Möbeldesign från Hjorth förlitade sig starkt på enkelhet, minimalism och funktionalitet. Hjorth arbetade för flera möbelföretag, bland annat Nordiska Kompanient. Hans verk finns i Nationalmuseums samling i Stockholm.

Foto: Alexander Lagergren via Formmagazine

9.  Alexander Lervik

Alexander Lervik är en svensk möbel- och produktdesigner född 1972. Han har även undervisat vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Lerviks arbete präglas av konceptualisering, innovativitet och oregerlighet som resulterar i roliga bitar för att väcka nya intryck för slutanvändarna.

Bland hans möbler finns  kontorsskrivbordet Kabinett, soffan Harper och stolen Arholma that vann honom Archiproducts Design Award 2018. Alexander har idag en egen designstudio på Södermalm i Stockholm där han samarbetar med olika skandinaviska och internationella formgivare inklusive Aritco och Skandiform.

10. Gunilla Allard

Gunilla Allard har en bakgrund inom inredning och möbeldesign från Konstfack. 1988, efter examen från Det Kongelige Danske Bildkonstakademi i Köpenhamn där hon var gäststudent,  deltog Gunilla i en studentworkshop anordnad av Lammhults.  Det var så hennes karriär som möbelformgivare började och hon blev den första kvinnliga designern på Lammhults. Hennes design inkluderar fåtöljen Cinema med detaljer från en sportbil som inspiration. Sammantaget beskrivs Gumillas arbete som strikt,  minimalt och elegant.

designstolar

Foto: bukowskis.com

Där har ni det! de 10 av de bästa svenska möbelformgivarna vars arbete alltid kommer fortsätta att inspirera och imponera.

/Maria

 

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024