Vilken färg får rummet att se större ut?

Vilken färg får rummet att se större ut?

Innehållsförteckning

Jag har många gånger fått frågan “Vilken färg får rummet att se större ut?” Så jag tänkte ta upp svaret i detta inlägg så alla kan få samma svar. Det finns ett antal färger och nyanser som gör att rum ser större ut, än vad de faktiskt är. Det handlar om att trolla nästan som magi. Att lura ögat och ge intrycket att rummet är större.

Dock finns det misstag som kan göras! Att tex. måla ett rum i en färg som är på den mörkare sidan, då kan du få ett ljusfyllt rum att kännas mindre. Men omvänt en super skarp vit färg i ett rum som vetter mot norr, och du kan sluta med ett klassiskt “white box syndrome” – ett sorgligt vitt kliniskt rum utan personlighet.

LÄS MER: Måla om golvet vitt – en komplett guide

Det finns massor av varianter som dikterar vilken färg du ska välja för ditt lilla rum, som riktningen som fönstren i ditt utrymme är vända mot. Mörka färger fungerar bäst i rum som vetter mot norr, medan ljusa kommer att se bättre ut i ljusa utrymmen som vetter mot söder. Solnedgångsnyanser kan göra underverk för ett rum som vetter mot väster, särskilt i skymningen.

Här får ni 6 bästa färgerna som får alla rum – oavsett storlek – att se omedelbart större ut.

Foto: Andrea Papini

TIPSET!

Ett målartrick som aldrig misslyckas är att måla tak, lister och dörrar i samma färg för att ge ett intryck av rymd.

Vitt i rätt nyans

Naturligtvis är vitt ett självklart val för att få ett rum att kännas större. Det är ingen hemlighet att ljusa färger får ett rum att se större ut, speciellt om utrymmet badar i naturligt ljus. Kör dock inte kritvitt som vi varnat för här innan. Utan måla istället i varma nyanser som äggskal eller satinfinish, vilket hjälper till att reflektera ljuset och skapar mer utrymme.

Dessutom fungerar det oavsett din estetik eller rumstyp. Oavsett om det är ett modernt kök, dekorerat vardagsrum eller lantligt inspirerat sovrum, är vitt en fantastisk palett för att börja din inredningsprocess.

Jag vill tipsa om en gråvit färg jag själv målat alla rum i hemma. Den heter Linen Wash och kommer från Engelska tapetmagasinet. Den är bara SÅ fin och man tröttnar aldrig på denna nyans.

Använd denna färg i: rum i söderläge.

LÄS MER: 5 tips för ett tystare hem med rätt tyg val

Taupe och Greige

Vi benämner dessa nyanser tillsammans, då de är så lika.

För den som inte är villig att bli helt vit men ändå vill ha en ljus neutral färg på sitt rum, kan en ljus taupe eller greige få ett utrymme att kännas stort och elegant. Det är fortfarande tillräckligt starkt för att tillåta ljuset att studsa av från en vägg till en annan, men tillför en touch av värme som ett riktigt ljust vitt inte har.

Denna rika ton har potentialen att få ett rum att se dyrt ut, så använd det i ett utrymme med lite arkitektoniska detaljer för att ge det höjd. När du använder den här färgen hjälper det till att hålla övrig inredning vit i rummet för att ge utrymmet en ljus och luftig känsla.

Använd denna färg i: Rum utan arkitektoniska detaljer.

Ljust puderrosa

Rosa trendar i år! Testa måla rummet i en mjuk nyans av puderrosa. Den kan lysa upp ett litet rum och få det att kännas glatt och ljust – och det ser underbart ut vid solnedgångstid. Denna nyans fungerar bäst i ett rum med mer naturligt ljus och kompletteras väl med ljusa varma neutrala toner som beige, sand och elfenben. Måla taket i samma nyans för en omslutande känsla.

Låt dig inte luras av att rosa fungerar som en ultimat feminin ton heller (även om det kan!). Det bleka rouget är också ett bra komplement till mer maskulina träslag, moderna metaller och lyxiga sammets- eller lädermöbler.

Använd denna färg i: rum som vetter mot väster.

Kall ljus grå

Ett bra alternativ till en vit färg är en ljus och kall grå färg, som kan kännas fräsch och ljus utan att det är rent vitt. Coola färger känns fräschare och ljusare än varma, så det hjälper visuellt att skapa mer utrymme. Använd denna färg i ett rum med måttliga mängder ljus för att ge utrymmet en mysig men expansiv känsla.

En ljusgrå ger den skarpa och ljusa kvalitet som en klar vit gör, vilket låter ljuset studsa mot väggarna, samtidigt som det håller rummet svalt, i motsats till värmen som en taupe skulle ingjuta.

Använd denna färg i: Ett rum som vetter mot öster eller väster.

Foto: Maria Sahlander för Bjurfors

Mörk marinblå

Vissa mörka färger kan ha förstorande effekt!

I rum med lite naturligt ljus kan en djup marin nyans skapa ett intryck av djup och få ett utrymme att kännas dramatiskt och ståtligt. Om du vill ha den där romantiska och mysiga känslan som ett svart rum skulle ge dig, men inte är villig att ta steget in i frånvaron av färg, är marinblå vägen att gå.

När du målar dina väggar i en marin färg hjälper det också att hålla stora möbler som soffor i samma nyans för att sudda ut linjerna mellan rummets kanter och få det att kännas större. Detta gör den också till ett utmärkt val för rum med skåp som kök och bibliotek. Proffstips? Den monokromatiska stylingen fungerar lika bra, oavsett vilken färg du har att göra med.

Använd denna färg i: Kök och bibliotek med lite naturligt ljus.

Beige i olika nyanser

Vi avslutar med trendfärgen beige! Såklart måste vi ta med färger som ses i varenda Instagram hem nu, beige. Testa att mixa olika beige nyanser i ett enda rum. Det vill säga ni målar väggarna i olika nyanser av beige, men som ändå är lika varandra. Detta ger rummet ett levande och spännande intryck, än om allt vart i samma färg.

Foto: Esny.se

Slutsumma – Vilken färg får rummet att se större ut

Fel val av färg i ett rum kan få det se ut som en obehaglig krypta. Medan rätt val av färg kan verkligen göra mirakel. Jag minns själv när jag flyttade in i nuvarande lägenhet. Väggarna hade en urful mörkbrun nyans och en vägg hade tapeter med stora superfula blommor på. Jag fick rysning när jag såg dessa väggar.

Så jag målade själv om hela lägenheten. Och jag valde färgen Linen wash jag tipsat om ovan. Hade ni sett skillnaden och resultatet före/efter, hade ni nästan svimmat. Det blev en radikal skillnad och jag är nöjd med färgvalet än i dag, sådär 10 år senare.

Lycka till! /Maria

 

 

 1. Beautiful lilac inspiration. i adore the first room, nice pillows.

 2. I love what you found here, lilacs and the subtle hues here are gorgeous! Beautiful blog:)

 3. Åh så vajert:) Kram Fia

 4. Maria,

  I’ve somehow gotten behind on your posts! Gorgeous pictures!! ..and you know how I feel about lilacs! The fagrance is heavenly and sends a calmness over me. I wish the season wasn’t so short :)

  xx
  Leslie

 5. That’s what I’m talking about! I love purple! My childhood memory is definitely those hot summer days in my grandma’s pool. I could use that today!

 6. Beautiful post Maria – I love all the pretty mauve inspiration – it’s right up mu alley My ‘Scrapbook’ blog is dedicated to pink, mauve and anything pretty!

  Melissah

 7. Oh beautiful.
  I also remember if i was a child that i brought home to my mum flowers all the days and now my to girls love to pick flowers for me.
  Flowers just bring so much brilliance into a house.
  Love all the photos of your post, they look amazing.
  wish you a good day

 8. Beautiful dreamy photos – lilac is also one of my favourite flowers and scents. Elderflower reminds me of my childhood – playing in the garden and trying to make an elderflower drink!!
  http://missbbobochic.blogspot.co.uk/

 9. I would so love to have a picnic in that field! I love the smell of fresh cut grass – it always reminds me of long days spent horse riding with my friends… It was such a wonderful way to grow up!

 10. Where I grew up, in Montana, USA, we had so many lilacs in our neighborhood that you could get drunk on the beautiful scent. They don’t grow where I live now which makes me so sad. So what do I do to replace them???? Grow Lavender.
  Love these photos <3
  Connie*

 11. Maria, The smell of lilacs takes me back to my childhood too. We have them where we live now, and every spring I cut LOTS and fill the house. Beautiful colors too, from white to deep purple. I love them!

 12. Our lilacs are in full bloom too. So fragrant and beautiful. My post tomorrow is about a certain flower too. I hope you will check it out. I hope you will like that flower? Thanks for posting inspiring pictures on lilacs.

 13. Syrener =skolavslutning. Och vårt stora mörklila syrenträd utanför köksfönstret älskar jag, även fast det skuggar vääldigt mycket, men man kan ju inte ta ned ett syrenträd, eller ens ansa det! Kram

 14. These photos are stunning! Truly amazing inspiration! Lilacs are gorgeous and their scent is beyond amazing… I think I need to get some now :)

  xoxo
  Rachel

 15. Love so much lilac!!! It’s such a feminine, elegant and romantic color!! These pics are great!

  Alessia

  THE CHILI COOL

  FACEBOOK

 16. So very pretty! I currently have purple lilacs on my kitchen table- I am loving the fresh colors of spring! xo

 17. These are such marvelous rooms, and lilacs have such a romantic and feminine scent. Wonderful inspiration. xxoo

 18. soooooooo inspiring, beautyful, cute …
  thanks for sharing!
  all the best
  amy

 19. Gorgeous! Lilacs are my favorite!

 20. Omg!! The lavender field looks so amazing!!! :) I love your pictures! Such beautiful colours :)
  xoxo from Munich

 21. great photos!

 22. Lilac is a really nice colour and the photos are great to show the peace from it…
  From my childhood… I don’t know.. the blue and green from the sea… and the sand…
  :)
  XOXO

 23. Jag älskar också syrener! När jag fick min dotter för fyra år sedan passade syrenerna på att slå ut samma dag som vi åkte hem från BB. Det var helt fantastiskt att åka hem över Östgötaslätten med min lilla bebis och se alla syrenerna som prunkade.
  Tack Maria för att du tittade in hos mig! Ha det gott i solen! Maja

 24. Nice inspiration!

 25. Hi Maria,
  I’ve just discovered you via Daydream Living! Your blog is GORGEOUS! I love your choice of images – so pretty and serene! I adore lilacs too – the scent, the colour, the look – all absolutely gorgeous. However, I’ve seen a lot of posts recently about the flower Lilly of the Valley, and it has reminded me of how abundant these delicate flowers were when I was growing up in England, and how lovely they smell. My Mother even used to use a Lilly of The Valley perfume – so although I had almost forgotten about the flower – for me, it definitely is the scent of my childhood!
  So glad to have ‘met’ you,
  Paula xxx

 26. Hi Maria! what a stunning inspiration! Love lilac too! Have a good day dear! kisses!

 27. Syren är lika med skolavslutning och fina kläder :) Vi har massa olika sorter i vår trädgård och jag älskar verkligen denna tid då det doftar underbart, särskilt på kvällen.

  Gillar dina bilder, snor några och lägger i min inspirationsmapp!

  KRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024