fbpx

Förstora litet rum med rätt inredning – 10 tips

Inte alla har förmånen att bo i flådiga stora våningar, som man ofta ser på Hemnet. Nej till saken hör den att allt fler bor trångt och i små hem, då i storstäderna framför allt. Det byggs sk. “compact living” hem där minsta cm planeras för att maxa ytan. De nya boenden byggs ofta med väl planerade lösningar för förvaring. Men inte alla bor i dessa hypermoderna små hem. Bor man i de äldre varianterna kan den lilla lägenheten kännas minst sagt klaustrofobisk.

LÄS MER- Inredningstrender höst/vinter 2022 – detta trendar stort

Så vad kan man göra för att förstora ett litet rum? Här har vi samlat de 10 bästa förstorande tipsen och tricken som ni kan kopiera i er lilla lya där hemma.

1. Lämna space mellan möblerna

När man har ett litet rum gäller det att lämna öppen space regelbundet, så det inte ser instängt ut. Man kan ha ganska många möbler om man lämnar space mellan möblerna. Håll ca 1,5 meter mellan de olika möblerna och det kommer inte se “belamrat” ut.

Ni ska enkelt kunna gå runt i rummet eller lämna TV-soffan , utan att slå smalbenen i varje gång. Om ni lämnar space mellan möblerna så kommer ditt rum att se rymligare ut och du får inte klaustrofobi varje gång du ska gå in i vardagsrummet!

https://poshpennies.com/tiny-room-hacks/

2. Ljusa färger förstorar rummet

Ni har säkert hör det förr! Att ljusa färger på väggar i ett litet rum liksom trollar med ögat. Det reflekterar ljus från fönster och lampor och får rummet verka större. Det beror förstås också på i vilket ljusstreck som rummet ligger i. Men att måla rummet helt vitt är alltid en bra idé.

Var dock noga med att måla hela utrymmet i samma vita färg, för bästa effekt (så att väggar, lister, dörrar och tak är alla i samma nyans av vitt – jag älskar själv Benjamin Moores Simply White)
När du väljer din vita färg, tänk på undertonen – en alltför kall vit kan få ditt rum att kännas mer som en läkarmottagning än ett utrymme du vill umgås i. Välj istället vita nyanser med varma undertoner som beige eller rosa. Eller använd gråvit som den kända Stockholmsvit, det funkar i alla lägen.

SHOPPING FAVORITER

3. Håll golv och mattor i samma färg

Att hålla sig till samma typ och färg på golv och mattor i hela ditt hem, lurar din hjärna att tro att dina rum är ett sammanhängande område och större än de faktiskt är. Att ha flera typer av olika golv i olika färger är visuellt distraherande och kaotiskt och hjälper inte alls att förstora ett litet rum.

Du kan lägga till färg, djup och textur till specifika rum genom att använda stora mattor. Håll dig till enkla mattor i färger som matchar (eller liknar) dina väggar för bästa effekt. Lämna de färgstarka, mönstrade mattorna för dina större rum.

4. Ha inga gardiner eller använd hissgardiner

Har ni ett litet rum med små fönster så skippa tunga gardinlängder helt! Då dessa kommer göra att rummet känns mer instängt än större. Vill ni absolut ha nåt solskydd för fönstren, så välj persienner eller hissgardiner. Detta gör att fönstren ser öppna och rena ut, vilket förstorar i sig. Ha inte för mycket växter och plotter i fönstren. Tänk “less is more” om ni vill få en förstorande stilren effekt.

Missa inte våra grymma gardintips HÄR

Ni hittar golvspegel ovan HÄR

Ni hittar speglar ovan HÄR HÄR HÄR och HÄR

5. Inred med speglar som förstorar & förskönar

Detta är nog det äldsta tricket i boken när det gäller att få ett litet rum att se större ut. Men det är även en av de klassiska små rumshackarna av en anledning: det fungerar!

En strategiskt placerad spegel i ditt rum reflekterar ljuset och lurar ditt öga att tro att rummet är längre än det faktiskt är. Prova att hänga eller luta en stor spegel mot din vägg, mittemot en dörr eller ett fönster. Ditt rum kommer att se ut som om det fortsätter i flera kilometer. Eller häng en stor vacker spegel ovanför den öppna spisen, detta kommer reflektera all belysning i rummet.

6. Skippa småprylar överallt

Eller som Amerikanska homestylister säger: Cut the clutter! Det vill säga plocka bort massa onödiga saker och småprylar som bara tar plats i rummet. Ett rent städat rum med bara några få utvalda prylar, ger ett rent stilrent uttryck och det är dit vi vill komma, eller hur?

lampor ovan HÄR HÄR HÄR och HÄR

7. Förstora rum med rätt val av belysning

Först och främst förlita er aldrig bara på en enda ljuskälla i mitten av rummet. Många Svenne kör bara en tråkig taklampa över soffbordet och thats it. En ensam taklampa kommer bara kasta en pool av ljus rakt ner i en fläck. Att använda flera utspridda ljuskällor runt i rummet är A och O inom belysning. Jag tycker dock inte om massa regler om minst tio ljuskällor bla bla, utan gå mer på magkänslan vart ni vill belysa mest i rummet.

Dimmer är grejen!

Om jag bara får ge er ett belysningstips så är det köp DIMMER. Jag har dimmer tom i garderoben och det ger en sådan jäkla lyxig känsla. Ett smart förstorande knep för levande rum är att mixa olika ljusstyrkor. Om ni tex har ett matbord med en eller flera taklampor över. Sedan har ni en sideboard bredvid, testa häng upp en snygg tavla och en spot med dimmer mot den. Mixen vanlig bordsbelysning V.s mjuk dimmer belysning i övriga rummet kommer ge ett lyxigt perfekt och lysande resultat.

Använd uplights!

Uplights är lampor som lyser uppåt. Ni kan köpa golvlampor som lyser uppåt och placera i hörnen. Eller ha lampetter som lyser uppåt. Alla lampor som lyser uppåt ger rummet en “förhöjande” efftekt direkt. Det vill säga rummet ser mycket högre ut än det är. Och vem vill inte ha högt i tak?

Lampor ovan finns: 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

8. Använd få stora tavlor istället för många små

Det kan verka kontraintuitivt, men i allmänhet är större tavlor bättre när det kommer till konstverk i mindre rum. Försök att hålla dig till en brännpunkt istället för många mindre bitar. Massa småtavlor kommer att hindra ditt redan lilla rum från att kännas för stort visuellt. Så skippa helt enkelt röriga tavelväggar i ett litet rum, det kommer bli mer röra än ro i sinnet.

Foto:Skandia Mäklarna

9. Använd smarta & multitasking möbler

Små smidiga, ihopfällbara och flyttbara möbler är super för ett litet rum. Istället för att klämma in en stor flådig soffgrupp på en minimal yta. Välj hellre smidiga trämöbler, som även är trendigt nu. Och ha en smal smidig liten soffa, bäddsoffa är smart om ni ha få rum i hemmet. Har ni kök/matrum i samma yta som vardagsrummet? Satsa då på att ha ett gäng klappstolar i förrådet, som lätt går ta fram om det kommer många gäster. Ett sk. slagbord som är utdragbart är även oslagbart i små matrum.

10. Skippa TV-bänken

Många ser nästan TVn som Gud! Och därmed tror även många människor att man MÅSTE ha en TV-bänk. Så är absolut inte fallet och detta kan ni ofta se i hotellrum. Installera istället TVn på väggen med en utskjutbar arm för att rikta TVn åt olika håll. Eller varför inte sätta upp TV ovanför öppna spisen istället för en tavla. Lek med tankarna vart ni skulle kunna ha TVn i rummet. Det kommer garanterat spara all plats som en klumpig Tv-bänk skulle tagit från rummet.

Ni hittar möbler ovan HÄR

SHOPPA FAVORITER

 

Featured foto längst upp från Bo STHLM

 

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

Casino utan svensk licens

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis