fbpx

Inreda med köksö – våra 6 bästa tips

Hur skulle det vara med lite mer förvaringsutrymme i köket? Lite mer arbetsyta för matlagning och bakning? Ett par extra sittplatser för den snabba måltiden eller läxläsningen? Om du väljer att inreda med en snygg köksö, då kan du få alla dessa fördelar i en och samma produkt.

LÄS MER: Nya handtag & knoppar till gamla IKEA möbler

Det är få möbler som är så praktiska och mångsidiga som köksöar. Går du i tankar att utrusta ditt kök med en sådan här praktisk möbel och inredningsdetalj? I så fall tror vi att vår lista på de bästa tipsen om att inreda med köksö kan komma väl till pass!

Ni hittar köksön ovan HÄR

Börja med att planera

Din köksö ska ha funktioner och egenskaper som hjälper dig i vardagen. Därför gör du klokt i att tänka och fundera noga innan du väljer en viss modell. Vad är det då exakt du ska fundera igenom? Vi kan ge några exempel. Gå igenom dessa för att få en bättre bild kring hur du ska och kan inreda med köksö.

  • Vad ska din ö i köket egentligen vara till för? Är det matlagning, avlastning, det sociala eller kanske en kombination?
  • Hur mycket utrymme har du att röra dig med?
  • Vilka funktioner för matlagning behöver du? Här handlar det till exempel om spishäll, fläkt och diskho. Här kommer också frågan om dragning av el och vatten in.
  • Vilken utformning vill du ha och vilka material vill du använda?

Den grå köksön finns HÄR

Hur mycket plats ska det vara mellan bänk och ö?

För att det ska vara praktiskt och enkelt att jobba i köket är det klokt med ett avstånd på minst 1,20 meter. Ett något större avstånd än så kan nog vara smidigt för de flesta.

Bygga en egen köksö – går det?

Kan man bygga en egen köksö? Det går naturligtvis alldeles utmärkt. Det gäller bara att du har tid och intresse att lägga på projektet. En lite enklare variant kan du bygga på ganska kort tid. Om du vill dra in el och vatten krävs naturligtvis mer jobb. Här är en guide till en enkel variant med förvaring, arbetsbänk och sittplatser.

  • Börja med att planera storlek och avstånd till övriga delar i köket
  • Mät ut måtten för själva förvaringen och måtten för delen med sittplatser
  • Använd dig sedan av färdiga köksskåp/bänkskåp och placera dem bredvid varandra
  • Montera stolpar på andra sidan (delen för sittplatser)
  • Montera en bänkskiva ovanpå skåp och stolpar

Ni hittar svarta köksön HÄR

Ni hittar köksö på hjul HÄR

Den här guiden är bara en mycket enkel grund. Du kan anpassa den hur du vill med vilka material och mått du vill. Kom bara ihåg att se till att göra tillräckligt med plats för benen vid delen med sittplatser.

Vad säger reglerna om spishällar och diskhoar?

Nya regler kring nybyggnation säger att det alltid måste finnas tillgång till rinnande vatten vid en häll. Dessa regler gäller dock inte för äldre byggnader. Dock är det givetvis praktiskt med en diskho intill en häll.

Återanvänd en gammal möbel (hållbart)

Har du en byrå hemma som du inte har någon användning för? Då har du grunden till en köksö. Byrån har en bänk och den har lådor för förvaring. Precis det som behövs för en extra yta och extra plats i köket.

Det finns självklart en hel del du kan göra för att göra din byrå mer optimal för köket. Ett tips är att montera en rejäl bänkskiva, till exempel en i marmor. På så sätt får du en rejäl arbetsyta för bakning och matlagning. Det som blir svårt med en byrå är att addera extra sittplatser. Det kan du däremot göra om du väljer en bänk eller ett skrivbord istället.

Liten köksö för lilla köket finns HÄR

Ni hittar vit ö ovan HÄR

Köksö på hjul – bra för mindre kök

Köksöar på hjul kan vara bra val både för medelstora och små kök. De ger extra plats och det är praktiskt att kunna flytta på ytan och förvaringen om det skulle behövas. Om du bor riktigt litet finns också alternativ med extra smala rullvagnar att titta närmare på.

Nackdelen med en sådan här modell på hjul är att den automatiskt blir ganska liten till storleken. Du får inte plats med särskilt mycket förvaring och arbetsytan blir också ganska liten. Det blir även svårt att få plats med sittplatser.

Vilka fördelar finns med en stor köksö?

Ju större storlek desto mer plats för arbetsyta och förvaring. Mer plats för avlastning, mellanlagring och servering av mat är andra fördelar. Den sociala aspekten är också viktig. Ju större yta, desto större möjligheter till umgänge.

Ni hittar köksö i trä HÄR

Stor köksö med sittplatser – drömmen för många

De flesta tänker sig nog och vill nog ha en köksö med sittplatser. Möbeln ska inte bara vara en plats för matlagning och bakning utan även kunna fungera som mindre eller större matplats och en plats för socialt umgänge och läxläsning. Om du har plats är det inte dumt att välja en modell med plats för åtminstone ett par stolar.

Det finns några saker att tänka på om du väljer en modell med sittplatser (eller bygger en själv). En sak är att ön kommer att täcka en stor yta. Du kan dessutom inte bara titta på måtten för själva bordsskivan. Du måste ta med både stolar samt även ett generöst manöverutrymme i beräkningarna.

En annan sak att fundera igenom är flödet i köket. Vad betyder då det? Jo, det gäller att du planerar så att flödet går smidigt mellan kyl, frys, spishäll, ugn, diskho, diskmaskin och så vidare.

Billiga köksö alternativ

Det är såklart aldrig fel att välja ett billigt alternativ om det alternativet i övrigt uppfyller alla krav. Det finns billiga alternativ i alla format och det gäller bara att du håller ögonen öppna och jämför priser så mycket du kan.

Ikea köksö är ett billigt alternativ

Billiga alternativ behöver inte vara sämre till form och funktion. Till exempel fungerar en Ikea köksö eller en motsvarande variant från en likvärdig leverantör ofta alldeles utmärkt och du kan ofta välja mellan olika designs. Du kan också skräddarsy den slutliga produkten. Det du kan få göra avkall på är materialvalen.

Lantlig köksö finns HÄR

Sammanfattning

Att inreda med en köksö är ett sätt att få mer plats för förvaring, en extra yta för matlagning och en trevlig plats för socialt umgänge. Kort och gott kan en investering i en sådan här mångsidig produkt vara ett bra val. Känner du dig inspirerad? Nu är det bara att börja planera och fundera kring dina önskemål och förutsättningar.

SHOPPA BILLIGT

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis