Lampor över köksö - 10 snygga idéer

Lampor över köksö – 10 snygga idéer

Innehållsförteckning

Lampor över köksön är ett populärt designelement, som både ger funktionell belysning och bidrar till en snygg och modern estetik i köket. Det finns många olika alternativ att välja mellan när det gäller lampor över köksön. Valet beror oftast på den övergripande stil och design av köket. Om du funderar på att byta ut belysningen ovanför din befintliga köksö eller designar en ny matlagningsplats från grunden, kanske du undrar vilken typ av armatur du ska välja.

Det finns mycket att tänka på när du handlar och ska inreda med lampor över en köksö. Men med dessa 10 belysningsidéer nedan, kommer att bevisa att det finns massor av utmärkta armaturer för varje hem.

LÄS MER: Inreda litet vardagsrum – bäst tips nånsin

Fortsätt läsa för massor av olika stiltips när ni ska välja belysning för köksön hemma.

Lampor över köksö

Lätta pendellampor för små köksöar

I ett mindre kök, välj gärna genomskinliga pendellampor som inte tar upp mycket visuellt utrymme. De är lika funktionella men gör att ett rum ser mer öppet och mindre trångt ut.

Olika typer av köksö lamp stilar:

 • En vanlig typ av lampa över köksön är hängande pendellampor. Dessa kommer i olika former, storlekar och material och kan vara ett sätt att lägga till färg och stil till köket. Att välja lampor som matchar färgen på övriga köksapparater och inredning kan vara ett sätt att skapa en enhetlig look. Man kan även välja att ha flera pendellampor i olika höjder för att skapa en intressant och unik look.
 • En annan populär lösning är att använda sig av spotlights eller infällda downlights i taket för att belysa köksön. Detta ger en mer minimalistisk och ren look och passar bra i moderna kök. Spotlights kan justeras för att rikta ljuset på specifika områden, vilket kan vara praktiskt vid matlagning eller arbete på köksön.
 • Vissa väljer också att använda sig av långa linjära lampor eller ljusrampor som sträcker sig över hela köksön. Dessa ger ett jämnt och starkt ljus över hela arbetsytan och kan vara en bra lösning för de som vill ha mycket belysning när de lagar mat eller använder köksön som arbetsbänk.
 • Slutligen kan man också experimentera med olika typer av lampor, såsom vägglampor eller skenor med spotlights, för att få en mer personlig och unik belysning över köksön.

SHOPPA LAMP STILEN

Genomskinliga snygga pendellampor ovan finns HÄR

2. Industriellt och lantligt

Om du vill ha en industriell lantlig look i köket, välj armaturer som dessa, som passar vackert ihop med de synliga bjälkarna och vävda barstolar.

LÄS MER: Hur väljer jag rätt taklampa till kök?

SHOPPA LAMP STILEN

Industriella lampor ovan finns HÄR

3 tips för bra belysning i kök

1 Allmän belysning kök

Ett kök kräver vanligtvis en bra allmänbelysning som ger tillräckligt med ljus för att hela rummet ska synas och att man kan se ordentligt vid städning, lätt hitta borttappade föremål och se bra vid reparation. Allmän allmänbelysning är oftast en bra taklampa. Testa gärna en taklampa som monteras direkt mot taket. De tar inte mycket plats och ger ofta ett starkt sken som sprider sig jämnt i rummet.

2. Myslys med stämningsljus

Så kallad stämningsljus belysning är minst lika viktig, som praktisk belysning. Här kan du tänka dig att inreda med lite mindre ljuskällor, som har svagare och varmare ljus. Det kan vara en mindre taklampa ovanför köksön eller vägglampor i ett hörn.

3. Taklampa ovan köksbordet

Kökslampan som hänger ovanför matbordet står kanske för den lampa som har störst inflytande på intrycket av köket.  Därför kan det vara rätt tillfälle att investera i en taklampa som du tycker har något extra och ger ditt kök en personlig touch. Rådet är att börja med denna lampa och sedan välja stämningsbelysning för hela bilden. Tänk på att kökslampan måste sitta tillräckligt lågt ovanför köksbordet, ca 60 cm från bordskanten, så att ljuset sprider sig bra och ingen bländas.

3. Mixa svart och vitt

Svarta pendellampor i rad poppar i detta mestadels vita kök. I allmänhet är de flesta köksinredningar svarta, vita eller metalliska – dessa nyanser kommer att stå sig genom tiderna och är ganska mångsidiga. Vitt och svart gifter sig perfekt ihop!

SHOPPA LAMP STILEN

Svarta pendlar ovan finns HÄR

4. En enda stor statement lampa

Gör ett uttalande i köket med en skulpturell ljuskrona som denna. Denna lampa fungerar i huvudsak som konst och kompletterar detta moderna utrymme perfekt.

SHOPPA LAMP STILEN

Mega lyxig statement lampa finns HÄR

En annan fantastiskt vacker lampa är denna ovan HÄR

Med lampan i mässing ovan till köksön får ni ett kök alá Hollywood glam!

Naturliga lampor ovan finns HÄR

5. Naturligt och trendigt

För den trendiga personen är dessa naturfärgade lampor ett måste! Matcha gärna ett grått kök med trä/natur inredning, det blir jättesnyggt tillsammans.

6. Vitt klassiskt och stilrent

Less is more sa Chanel! Och så rätt hon hade se bara här så snyggt det kan vara med bara några enkla vita lampor ovanför köksön. Matcha gärna med ett mörkt kök för en snygg kontrast!

SHOPPA LAMP STILEN

Snygga vita lampor ovan 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

7. Lyxigt, guld och mässing

Vill ni få in Hollywood glam vibbar ovanför köksön, då ska ni satsa på guldiga lampor eller lampor i mässing. Mässing och guld matchar superfint ihop med marmor som ni ser ovan.

SHOPPA LAMP STILEN

Mässing lampor ovan 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

Extra lyxig lampa i mässing!

Denna vackra mässingslampa är ett rent smycke! Den finns HÄR

 

Rottinglampor ovan HÄR

8. Rotting är rätt

Gillar ni naturtrenden kan att köpa några rottinglampor och hänga över köksön vara en god idé. Det ger köket ett varmt, mysigt och ombonat intryck.

Foto: marieflanigan.com

9. Klassiskt är alltid rätt

Med en klassisk lampa som denna kan det bara inte gå fel i köket!

KÖP LAMP STILEN

Lampa ovan finns HÄR

Lampor ovan finns HÄR

10. Modernt och stilrent

Hur snyggt är inte detta ovan? Moderna nästan genomskinliga lampor som bara svävar exklusivt ovanför köksön. Passar perfekt till alla moderna kök med marmor och trä.

Foto: michelleberwickdesign.com

Slutsummering – Lampor över köksö

Som ni ser finns det många snygga alternativ för belysning ovanför köksön hemma. Det handlar bara om att hitta just er lampstil. Tänk på att belysningen ska smälta in i övrig inredning och inte sticka ut för mycket. Om ni inte lyckas belysa hemmet själva, då kan ni anlita en belysningsexpert som tar hand om allt.

 

 

 1. Wow så mycket fint, älskar matgrupperna! :D

  • Ja men visst är dessa grupper bara gudomliga :) PUSS

 2. Har faktiskt funderat på ett runt. Nu har vi ett stort & bastant fyrkantigt bord. Det är väldigt robust & praktiskt, men jag tycker att det är så fult, haha :(

  • Jag tycker absolut du ska gå på känslan om ett runt det ger en lättare modernare känsla i rummet :) Jag köpte själv runt bord till köket och det gjorde SÅ stor skillnad jag nästan fick en chock haha :) Krammmm

 3. Matgrupperna och matmöblerna är så otroligt fina :)

  • Men visst är dem och man ju ha alla hahha :) Kram M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024