Inreda liten lägenhet: 6 bästa tipsen

Innehållsförteckning

(Innehåller adslänkar)

Hur kan man inreda en liten lägenhet ? Eller snarare motfrågan hur kan man inreda en liten lägenhet STÖRRE ?? De flesta av oss har tyvärr inte förmånen eller råd att bo i stora villor eller flådiga våningar på 500 kvm. Vi blir hjärntvättade i media av flådiga våningar alá den Bianca Ingrosso bor i. Men verkligheten ser annorlunda ut och de flesta får tampas på liten yta i små lägenheter.

Aldrig har väl bostadsbristen varit så hög bland studenter och många får tom. bo i tredje hand. Därför är lyckan är gjord gånger fem, när man äntligen lyckats få tag i en alldeles egen liten lägenhet. Så hur kan man då inreda en liten lya och ett litet vardagsrum så det ser större ut? Allt handlar om rätt val av mindre möbler och rätt inredning.

LÄS MER: INREDNINGSTRENDER 2024 – 10 största trender

Här kommer därför de 6 bästa budgettipsen på hur ni kan inreda liten lägenhet större! (Utan jobbig renovering)

Inreda liten lägenhet

Så du står med förstahandskontraktet på din efterlängtade lilla lya glad i hågen. Tills ångesten om brist på inredning till din lilla lägenhet samt pengar till inredningen kommer krypande. Vad göra ??? Gör som de som inrett studiolägenheten ovan gjort, använd vintage fynd. Ni bara MÅSTE spana in den makeover i den videon ovan, för vad de gjort med den lilla lyan är makalöst!

Grundpunkter för att inreda små rum:

 • Använd ljusa färger. Ljusa färger reflekterar ljus och får ett rum att se större ut. Välj ljusa väggfärger och möbler.
 • Håll det enkelt. Ett överbelastat rum kommer att kännas mindre. Välj möbler och dekoration som är stilrena och minimalistiska.
 • Använd speglar. Speglar reflekterar ljus och får ett rum att se större ut. Placera speglar i strategiska lägen för att få ljuset att reflekteras i rummet.
 • Använd funktionella möbler. Välj möbler som har flera funktioner. Till exempel kan en soffa med förvaring ge dig extra förvaringsutrymme.

LÄS MER: Inreda litet gästrum – 7 tips att maxa ytan

Inreda liten lägenhet – 6 tips

Att använda det som andra gjort sig av med är både klimatsmart och kul!. Att inreda en liten lägenhet ska vara just kul, inte jobbigt och vad är väl mer kul än att gå mass fynda på loppis?

liten-lagenhet-mobler

Fynda fina gamla möbler på närmaste loppis! både billigt och klimatsmart.

1. Inred hållbart och vintage

Först och främst planera inte allt bohag på en gång det slutar med mental kollaps! Åk till Ikea eller Rusta och köp bara det allra minsta och viktigaste först. Efter det är mitt allra bästa tips att hitta inredning till en liten lägenhet ….GÅ PÅ LOPPIS!. Köp gamla vackra skåp och retro möbler. Sedan kommer det roliga du kan själv slipa och måla om din gamla möbler en tråkig helg. Dessutom är det ju jättekul att gå runt i loppisar och vintage butiker, så det blir nöje på samma gång.

LÄS MER: Så får ni ett lyxigt sovrum billigt & lätt

Håll då helst färgen på möbeln tonad vit då det förstorar den lilla lägenheten. Det är superinne nu med retro prylar och det är inte alls bara skräp som många tror. Själv fyndande jag nyss en grymt snygg barvagn i mässing på loppis. Kolla även på aktioner på nätet ibland kan man hitta billiga fynd där, samt Blocket där allt kan hända.

Sedan är det bara att bjuda hem vännerna och stoltsera med din nygamla egenhändigt omgjorda inredning.

inredningstips

KÖPTIPS: Billiga snygga matbord hittar ni HÄR

Bygg köksskåpen på varandra så högt det bara går på så sätt blir det mycket förvaring på liten yta.

hyllor-vaggar

2. Förstora genom att inreda uppåt

Bor man smått gäller det att utnyttja den lilla ytan man har till max, utan att det blir rörigt för ögat. Det bästa knepet är då att utnyttja hela takhöjden. Bygg så att säga med hyllor och skåp uppåt väggarna. Se dock till att använd så släta neutrala skåp och gärna vita när du bygger uppåt. Hyllor kan man som på bilden ovan bygga runt dörrar och utnyttja hela väggen, men håll även dem ljusa gärna samma färg som den vita väggen.

LÄS MER: 10 LYXIGA RUMSAVDELARE FÖR SMÅ HEM

Kom ihåg att vi ska satsa på att förstora liten lägenhet och inte förminska, då är det ljust som gäller hela vägen UPP!

Små matgrupper ovan HÄR HÄR & HÄR

3. Runda bord och låga möbler

Har man litet kök är runda eller ovala bord det absolut bästa man kan använda. Det går då att få till fler stolar runt bordet utan att det ser klumpigt och intryckt ut. Här har loppis alltid de billigaste bästa borden i gammal romantisk stil. Slipa och måla i vitt eller låt det vara lätt antikt och slitet. Köp sedan några billiga stolar till och köket blir garanterat större än det blivit med ett fyrkantigt avlångt bord.

Runda glasbord som det nedan är också ett superknep att få det att se större ut i rummet. Glaset ger ett lätt intryck och i och med att man ser igenom lurar man ögat och rymden runt ser större ut. Kolla in det grymt snygga tredelade glasbordet nedan.

Låga möbler

Ett annat super tips för små hem, är att använda små mindre och låga möbler. Genom att ha låga möbler luras ögat att tror att hemmet är större än det faktiskt är. Även smidiga mindre loungesoffor är ett smart drag för ett litet hem.

SMÅ SMIDIGA SOFFOR

Små soffor ovan finns 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

Glöm att dra in stora klump divansoffor i en liten etta. Det ser omatchat ut och påminner ungefär som en svullen mage i allt för trånga små jeans. Nej satsa på små smidiga och låga soffor istället, som ger rummet luft och rymd.

garderob-liten-lagenhet

KÖPTIPS: Billig förvaring finns HÄR

4. Öppen garderobsinredning

Är det bästa knepet om man inte får plats i rummet med stora klumpiga garderober. På senaste tid har det dessutom blivit megatrendigt att låta kläderna hänga stilfullt och fritt i rummet. Låt de snyggaste plaggen hänga längst ut och matcha dem gärna med andra liknande färgdetaljer i rummet.

OBS: Använd dock alltid snygga matchande galgar och klädhängare annars ger det ett rörigt intryck i rummet.

Ursnygg öppen garderob HÄR

5. Rätt möbler till liten lägenhet

Första grundtipset för att förstora liten lägenhet är och förblir HÅLL DET LJUST. Ljusa färger på väggar och möbler är alltid det allra bästa knepet för att ge illusion av en större yta än vad det faktiskt är.

Tänk på att skaffa möbler som är mindre och är lätta. De får gärna ha flera funktioner eller kunna användas på olika sätt så att du bibehåller en viss flexibilitet. På så sätt kan man utnyttja ytan på ettan på olika sätt. Eftersom lägenheten är liten måste rummet funka både som för dig när du är själv som när du bjuder in bekanta.

Glasbord ovan finns HÄR

Glasbord förstorar

Ett smart drag är att inreda med glasbord i lilla lyan. Detta gör att rummet genast får mer rymd, då bordsytan är genomskinlig. Är bordet både runt och glas då är det en win win!

 

Sittpuffen är liten lyas hjälte!

INGEN möbel kan få ett rum se lyxigt ut så snabbt som sittpuffen. Inte konstigt att sittpuffarna regerar totalt på Instagram Ni kan även göra som jag gjort och använda sittpuffen som soffbord. Ställ bara en bricka på som bordsskiva så har ni ett perfekt lyxigt litet alltiettbord.

Möbler ovan 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

Små smidiga fåtöljer & stolar

När det kommer till val av stolar och fåtöljer i en liten lägenhet, tänk smått! Det sägs ju man ska “think big” men detta gäller inte i valet av fåtöljer till små rum. Nej välj nätta lätta stolar och fåtöljer, detta sparar space och öppnar ytan.

liten-lagenhet-planering

Multitasking möblera!

Rullvagn är perfekt för ett litet hem

Om du är student kanske du har funderat på en arbetsplats, men det allmäna rådet gällande flexibiltet är att försöka kombinera arbetsbord med matbord. Matbordet får gärna vara mindre men med möjlighet att förstora och dra ut genom ytterligare bordsskiva för till exempel bjudningar. Till matbordet kan du fundera på om du kan ha vikbara extrastolar för sådana tillfällen. Drinkvagnar och rullvagnar är perfekta multitasking möbler då de lätt går att rulla runt i ett litet hem OCH så är de ju jäkla snygga också:)

 

Rumsavdelare ovan finns 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

Rumsavdelare Rockar!

Detta är mitt nummer ett tips för alla som bor i en 1a. Just att få känna man har sin egen space är jätteviktigt. Genom att sätta upp rumsavdelare verkar lägenheten ha fler rum än den har. Tex genom att sätta upp en avskärmning till sovalkoven så verkar det som att 1an har ett sovrum. Eller genom att sätta upp tyg i taket på en takskena kan man tex avskärma köket och matdelen från resten av rummet.

inredning-tips

6. Inred med textilier

är absolut det bästa i en liten lya. Köp takskenor på ikea eller från iems, de från den sistnämnda har jag och de skenorna är GRYMMA :) Köp sedan billiga tyger i metervara på tex. Ellos mät upp till taket och sy sedan till kanterna. Tunt tyg ger mer rymd medan tyngre tyg ger mustig lyxkänsla.

Tyget kan lätt dras för eller bort längs skenorna i taket. Det avskärmar delar i den lilla lägenheten perfekt som tex. sängen när man vill ha lite privat morgonmys med älsklingen :)

LÄS MER: 10 billiga sammetsmöbler som ser lyxiga och dyra ut

Mattor kan även göra underverk i en liten lägenhet. Använd en stor jumbomatta eller heltäckningsmatta på halva delen av ettan. Låt den andra delen vara helt fri från matta, på så vis har du delat upp lägenheten i två rum. Den ena delen kan tex. vara köks/matsalsdelen och den andra relax och TV sidan. När man bor litet gäller det hela tiden att göra en illusion av något större :)

Rätt matta avgör allt!

Ni hittar alla mattor ovan HÄR

När det kommer till textilier i en liten lya avgör val av matta mycket Välj en STOR enfärgad matta och håll det LJUST! Detta försrorar och ger rummet rymd samt den där lyxiga hotellkänslan vi alla vill ha. Mattor som de ovan i viskos är perfekta val då de är ljusa och lite glansiga vilket ger lyxkänslan direkt.

BONUSTIPSET: SPEGLAR!

Jag ger er även the oldest trick in the book hur man enkelt kan förstora en liten lägenhet….med speglar! Genom att placera speglar på olika ställen i en liten lya reflekteras ljuset och ytan upplevs större än den är. Runda speglar är väldigt hett på Instagram just nu. Varför inte sätta upp en rund spegel ovanför soffan ihop med några mindre tavlor, både snyggt och trendigt.

Foto: @Styleby_isaolsen

Hur snygg spegel? Ni hittar den HÄR

Ni hittar spegel ovan HÄR

Spegeln ovan är genialisk för den lilla hallen med lite förvaringsplats!

LÄS MER: Förstora litet rum med rätt inredning

Inreda liten lägenhet – slutsummering

Jag hoppas att ni gillat min special om att inreda liten lägenhet större. Det känns bra att kunna bidra till inspiration för detta då jag vet att det är så många fler som bor litet än stort därute. Jag minns själv hur glad och stolt jag var när jag fått min allra första lilla lägenhet och skrivit kontrakt. Det var tills jag insåg att jag bara hade en TV med tv bänk haha!

Har ni några erfarenheter av att bo litet ?? Berätta gärna i coments nedan!

Live small dream BIG!

 

 

 1. Tack för grym inspiration!

 2. bra med tips!! Jag får tyvärr bara upp hälften av bilderna MEN måste säga att den ouppmärksamme tänker kanske inte på att det är från urflotta lyor m våningskaraktär, renoverat, hööögt i tak, underbara, stora vackra fönster som släpper in massor av ljus (se bild m runt bord), tjusigt rum m kakelugn (!) mm mm mm
  Så lätt att luras och tro att följ tipsen så blir det så i min lilla orenoverade mörka etta i sextiotalshus m lågt i tak o små fönster….

  • Ebla jag lurar ingen! dessa tips jag gett är alla förstorande vart man än bor, men jag visar inte upp mörka orenoverade lägenheter helt enkelt för det är ej lockande att se på. Konstigt dock att du klagar så mycket när fotona inte ens syns :) Jag tackar för upplysning om saknade foton och ska rätta till de foton som försvunnit. Jag rekommenderar dig sist att besöka sidor du gillar och hämta inspiration därifrån istället för att vara negativ på sidor du ej gillar.

 3. Loving those white interiors, makes the room a lot “lighter” and roomier. Thanks for sharing your tips!

  • THANKS so much Kerry :) I LOVE your page to and feel free to do a Guest post on my blog sometime about decor you like :) LOVE Maria

 4. Tack för din fina kommentar hos mig igår. :) Jag kikar in här i din härliga blogg och får många bra tips. Min lägenhet är bara 82 kvadrat och vi bor sex personer, samt en hund här. Bygga på höjden är helt klart lösningen och precis som du skriver, ha kläder framme som både är dekorativa och samtidigt får hänga där som sin egen plats. Återkommer gärna till din fina blogg igen för mer inspiration och ha en fortsatt skön helg. Kram, Maria

 5. Väldigt bra tips! Precis som skribenten ovan: välskrivet och proffsigt inlägg!

 6. Vilket välskrivet och proffsigt inlägg om detta =)…CRED för det! Ljusa rum med stora fönster gör otroligt mye det med!

  • Tack vad glad jag blir att ni tycker jag skrev bra :) ja ja lade ner en del jobb på just det inlägget för att hjälpa folk som INTE bor i slott

 7. Vilket underbart och välskrivet inlägg! Jag har bott både i studentkorridor och i en liten liten etta, nu bor vi i hus med två våningar och hur jag någonsin fick plats på 20 kvm är en gåta :-)

  • AWWW TACK Emmelie glad du gillar :)

 8. Åh, detta behövde jag just nu. Hakade direkt på idén med att hänga kläder synligt.
  Jag bor ju på faboulösa 23 kvm i City så det känns som att inlägget var riktat till mig.

  Btw; Du efterfrågade bloggande. Here I am!

  Kram
  Stoffe

  • VAD KUL att du gilla stoffe och ännu mer kul du har ny blogg IGEN haha :)

 9. Jag har bott på 18 kvm i ca tre år och ingen fattar hur jag överlevt, men man dör faktiskt inte av att bo litet :) Tack vare bra planlösning har jag inte behövt kompromissa, jag har ett fullt fungerande kök, ett matbord med stolar, en bred loftsäng, en soffa, ett soffbord och en tv-möbel. Självklart är det trångt i garderoberna sen min sambo flyttade in, men fulla garderober beror inte alltid på att de är små ;)

  • STARKT gjort all CRED till dig tjejen :)

 10. Gillar verkligen idéen med öppen garderobslösning:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024