Så hittar du bra och billig el i vinter

Så hittar du bra och billig el i vinter

Innehållsförteckning

Letar du bra billig el? Elpriserna varierar kraftigt och allt fler ger sig ut på jakt efter billig el. Även om det finns en del metoder för att få ned själva elpriset, finns det också många andra sätt att minska sina elkostnader. Genom att både se till att man har bästa möjliga elpris och även minsta möjliga förbrukning, kan man spara många kronor på elräkningen. Nu står vi även inför en lång kall vinter och på vintern ökar elpriserna markant. Då gäller det att planera alla elkostnader och kanske tom. fundera på att byta elbolag.

LÄS MER: Voltbox – scam eller super bra?

Om ni letar efter billig el och vill veta mer om hur ni kan minska era elkostnader, då är denna artikel ett smart val. Vi kommer nämligen ge er några konkreta tips på hur ni kan spara pengar genom att göra en rad olika smarta val i hemmet.

4 snabba tips för att spara el hemma:

 • Byt ut gamla glödlampor mot LED-lampor. LED-lampor är mycket mer energieffektiva än glödlampor och håller också längre.
 • Stäng av apparater när du inte använder dem. Även när apparater är i standby-läge drar de fortfarande en liten mängd el.
 • Tvätta och diska i fulla maskiner. Att tvätta och diska i halvfulla maskiner är inte effektivt och kan faktiskt kosta mer pengar i längden.
 • Sänk värmen när du inte är hemma eller sover. Du kan spara mycket energi genom att sänka värmen några grader när du inte är hemma eller sover.

Jämför elavtal för att hitta billig el

Det första du bör göra är att jämföra olika elavtal och välja det med bäst pris. Tänk på att din elräkning oftast består av två rörliga kostnader. Dels betalar du en nätavgift som är baserad på din förbrukning. Där betalar du alltså till den som äger elnätet. Sedan betalar du för själva elen du förbrukar och då betalar du till den som levererar elen.

LÄS MER: 10 saker du kan lära dig online

Rörlig el eller fast?

Titta också på möjligheten att ha rörligt elpris, kontra att ha ett bundet elpris. Om du vill kunna veta exakt hur mycket du kommer betala per kWh under en bestämd tid, då är fast elpris rätt val för dig. Oftast blir detta upplägg något dyrare i slutändan, men man kan se det som att man betalar för tryggheten i att ha ett fast pris. Rörligt pris passar den som har utrymme i plånboken att kunna betala mer en månad, för att sedan betala mindre en annan.

Elpriset kan variera mycket över tid. Framförallt kan det gå upp kraftigt om efterfrågan är stor. Till exempel under vintermånaderna, när det används betydligt mer el för uppvärmning, osv.

Billig el – Topplista av billigaste elavtalen
 • Fortum– 113 kr/mån.
 • Göta Energi – 114 kr/mån.
 • Skellefteå Kraft – 119 kr/mån.
 • Telge Energi – 124 kr/mån.
 • Kärnfull Energi – 139 kr/mån.
 • Greenely – 143 kr/mån.
 • Bixia – 161 kr/mån.
 • Jämtkraft – 169 kr/mån.

Billig el genom att spara ström

För att få så billig el som möjligt behöver man även se över sin förbrukning i hemmet. Måste du köra en tvätt per dag? Kanske kan du bli mer effektiv genom att använda tvättkorgar för vit- och färgtvätt och tvätta mer kläder per tvätt? Det samma gäller med diskmaskinen. Försök att fylla den ordentligt innan du tvättar.

För dig som har elbil kan det vara värdefullt att se över om du till exempel kan ladda bilen när du är på jobbet. Även uppvärmningen av huset drar mycket el. Under vintern bör du vädra korta stunder, så att värmen inte läcker ut genom fönstren. Tänk smart och du kommer få billig el och en lägre elräkning. Det finns även nya smarta lampor som drar mycket mindre el än de gamla glödlamporna. Kolla på nätet och jämför olika lampor vad de drar i el.

Slutsummering – billig el

Ett tips från mig är även att kolla över fönstrens tätning. Jag hade själv ett väldigt dragigt kallt sovrum, vilket gjorde jag fick ha en dyr värmefläkt på jämt. Detta tills en snickare satte in speciella tätningslister runt fönstren. Detta gjore ABNORM skillnad på värmen i rummet. Och jag sparar även pengar då jag inte behöver köra värmefläkten mer.

FAQ

Vilket elbolag är billigast 2023?

Tibber: 468 kronor i årsavgift inklusive moms. Fortum: 468 kronor i årsavgift inklusive moms.

Vilket elbolag är dyrast i Sverige?
Dyrast tillsvidarepris för konsumenter i lägenhet har just nu Telge Energi med 157,4 öre/kWh. Källa: Elpriskollen.se.

/Maria

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024