Voltbox - scam eller något som kan spara pengar?

Voltbox – Scam eller något som kan spara pengar?

Innehållsförteckning

(Updated 2024)

Voltbox har seglat upp som en mycket populär produkt på marknaden och promotas till alla som vill spara in pengar på sin elräkning. Särskilt i dessa tider med näst intill skenande energipriser, letar nog de flesta av oss efter möjligheter att minska våra elkostnader. Men hur är det egentligen med voltboxen, är den så bra som tillverkarna säger och kan man verkligen lita på de omdömen man läser på nätet? Fungerar den överhuvudtaget?

Läs vidare, för här går vi till botten och reder ut allt med voltboxen.

LÄS MER: Sladdlös dammsugare bra eller dåligt

Elkraft, elkonsumtion, ellära, spänningar och amperetal är komplexa begrepp och många gånger svåra att förstå. Därför ska vi inte bli speciellt tekniska i den här artikeln, utan försöka att förklara på ett enkelt sätt hur en voltbox uppges fungera och varför den eventuellt skulle kunna spara ström. Vi kan redan nu höja ett varningen finger för denna produkt!

Fakta om Voltbox och vad den ska vara bra för:

Funktionalitet: Enheten sägs fungera genom att förbättra strömeffektiviteten, eventuellt genom att minska strömförlusten i elektriska system. Detta uppnås vanligtvis genom effektfaktorkorrigering, vilket minskar mängden slöseri med energi.

LÄS MER: 5 bästa sätt att värma upp huset utan el

Påståenden: Reklam för Voltbox hävdar ofta betydande besparingar på elräkningar, ibland upp till 90 %. Dessa påståenden möts i allmänhet av skepsis och kan vara överdrivna.

Installation: Den är vanligtvis utformad för att vara en plug-and-play-enhet, vilket innebär att den kan anslutas till vilket standarduttag som helst, och den börjar fungera omedelbart utan någon ytterligare installation.

Hur fungerar en voltbox?

Voltboxen är en liten låda som man kopplar in direkt i eluttaget. Sedan ska den sitta där och sköta sig själv. För att få maximal effekt av voltboxen, säger tillverkaren att den ska placeras så nära proppskåpet som möjligt.

En voltbox ska sedan minska spänningen i hela hushållet. Som bekant ligger spänningen i normala fall på 230 volt. Det är just 230 volt som de flesta apparater och elektronisk utrustning är tillverkade för.  Med en voltbox ska man kunna komma ned till 210 eller 215 volt och på så sätt spara energi.

LÄS MER: Bostadsmarknaden 2024 – Himmel eller helvete?

När man minskar spänningen så hävdar tillverkaren också att man ökar livslängden på sina elektriska produkter. Det finns helt enkelt en massa fina fördelar med voltboxen. Man minskar sin elkonsumtion, sparar pengar, räddar miljön och behöver inte köpa ny TV lika ofta. Men ligger det någon som helst sanning i detta?

Vad händer när spänningen minskar?

Först och främst måste vi se vad tillverkarna av voltboxarna verkligen hävdar. Det dom säger är alltså att man kan få ut samma effekt ur all elektronik i sitt hem men minska spänningen och således sin elkonsumtion. Strider inte detta mot naturlagarna?

I samband med att voltboxarna blev allt mer populära på marknaden, började också klagomålen att strömma in. Användarna såg helt enkelt inte någon besparing på elräkningen. Organisationen Villaägarna valde i samband med detta att göra en stor undersökning av voltboxen.

Undersökningen visade just det som alla redan anade, voltboxen är en bluff och ger inte någon besparing på elkonsumtionen. När man minskar spänningen i elnätet, resulterar det enbart i att apparater i hemmet får arbeta hårdare för att fungera. Om vi tar uppvärmningen som ett exempel. Man ser att när spänningen minskar, så behöver elementen i hemmet arbeta en längre tid för att uppnå samma värme som med en normal spänning. Summa summarum blir att elförbrukningen blir den samma.

En TV riskerar faktiskt att skadas om man använder sig av en voltbox. Men hur kan det vara sant? Tillverkaren uppger ju att livslängden ska öka. Jo, när man minskar spänningen i ledningarna så behöver TV:n arbeta hårdare för att få fram en bild på skärmen. Det kommer alstra mer värme och TV:n riskerar i slutändan att gå sönder.

Motorer riskerar också att ta skada vid en för låg spänning. Ett exempel är motorn som driver ventilationen i ett hus. Motorn tar tid att starta upp och är inte tillverkad för att göra så med en för låg spänning. Det innebär att man riskerar att bränna motorn. Det här kan bli en dyr affär, där man behöver anlita tekniker som kommer hem och byter ut motorn.

voltbox vit med gula teknikdetaljer

Vad kostar en voltbox?

Voltboxar säljs på många ställen på nätet, men inte längre av de stora och mer seriösa varuhusen. Priserna varierar från några hundralappar upp till över 10.000 kr. Det här är alltså pengar i sjön och många har tyvärr fått betala en rejäl läropeng efter att ha köpt dessa boxar.

Undersökningar av voltbox och andra liknande boxar visar dessutom att dom faktiskt konsumerar energi och alstrar värme. Förbrukningen är cirka 200 kWh per år.

Vad finns det för omdömen om voltbox på nätet?

Om man kikar runt på olika sidor på nätet där konsumenter kan lämna omdömen om en produkt, så ser man ganska snart att dessa är genomgående negativa för voltbox. Man ombeds testa produkten i minst 2 månader innan man lämnar ett omdöme, för att man vill utesluta andra faktorer i elkonsumtionen, så varierande temperaturer utomhus, varierande vanor när det gäller användning av hushållsapparater, osv.

Man bör också vara uppmärksam på de positiva omdömen som finns att hitta. Många företag som erbjuder voltbox och liknande produkter, lägger stor möda på att köpa omdömen som är fabricerade. Många gånger kan man lätt känna igen dessa omdömen, då dom är skrivna på ett annat språk än svenska och sedan översätta med hjälp av Google Translate. Formuleringarna känns onaturliga och inte vad man förväntar sig av en helt vanlig svensk som sitter på nätet och lämnar ett omdöme.

Ofta kan man se att en produkt har dessa positiva omdömen i början, för att sedan översvämmas av negativa omdömen. Då bör en varningsklocka ringa och man ska alltid titta mycket kritiskt på sådana produkter.

Sammanfattning

Slutsatsen är entydig. En voltbox är ingenting man bör investera i. Dels kostar den pengar att köpa och dels konsumerar den energi. Den sparar inte några pengar på elräkningen och den förlänger inte livslängden på elektroniken och apparaterna i hemmet, utan tvärtom, riskerar att förkorta den.

Kostnaderna kan blir stora när TV, diskmaskin, ventilationsmotor och annan elektronisk utrustning går sönder. Det råder också viss tveksamhet vad gäller möjligheten att få ut försäkringspengar om man investerat i en voltbox. Då ger man nämligen inte sina hushållsmaskiner den spänning som tillverkaren säger att apparaten är avsedd för. Det blir svårt att hävda sig i garantiärenden och försäkringsärenden.

Vill man spara in på elförbrukningen i hemmet så finns det ingen genväg. Antingen får man se till att investera i energisnåla apparater, eller så får man jobba med minska antalet tvättar per månad i tvättmaskinen, hänga tvätt istället för att torktumla, osv. Det finns ingen quick fix för elförbrukningen.

 

 

 

Top photo: Kiratas.com

 

 

 

 

 

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024