(Innehåller annonslänkar)
Många fester står för dörren och vad ska man då servera gästerna ? Något gott men som ändå är lättlagat är min melodi. En klassisk Västerbottenpaj går alltid hem. Med västerbottenost kan man dessutom göra många olika goda maträtter, som pizza, paj, piroger och mycket mer.
Tyvärr är dock allt fler allergiska mot gluten inkl. mig själv. Jag har provat många olika mjölsorter som ersättning till vetemjöl. Det jag kommit fram till är att mandelmjöl är det bästa och godaste mjölet, i alla fall till pajdeg. Frågan är kan en Glutenfri västerbottenpaj bli lika god?
Svaret är ja! och här får ni recept på en grymt god Glutenfri västerbottenpaj, baka, ät och njuuutttt!
Pajskal
4½ dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman allt till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och häll i ostfyllningen.
Ostfyllning
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
350 g grovt riven västerbottenost
nymald svartpeppar
Vispa samman ägg, crème fraiche och grädde i en skål.
Rör ner ost och peppar och häll fyllningen i formen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Ta ut och låt pajen stå till sej en stund, ca 30 minuter och servera sedan till valfritt tillbehör.
Tips att servera till denna ljuvliga Västerbottenpaj är kräftstjärtar, färsk dill, en het dejt samt en STOR flaska rött.
Jag menar vad är äkta Svensk midsommar utan både kärlek och mat!
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024
Bara brittiskt says:
Åh, det här var ju precis vad jag behövde, jag som älskar västerbottenpaj och äter LCHF till största delen. Mums.
Johanna says:
När den göras samma dag eller dagen innan?