Västerbottenpaj: sveriges bästa recept

Glutenfri västerbottenpaj – bästa godaste receptet

Innehållsförteckning

(Innehåller annonslänkar)

Många fester står för dörren och vad ska man då servera gästerna ? Något gott men som ändå är lättlagat är min melodi. En klassisk Västerbottenpaj går alltid hem. Med västerbottenost kan man dessutom göra många olika goda maträtter, som pizza, paj, piroger och mycket mer.

Tyvärr är dock allt fler allergiska mot gluten inkl. mig själv. Jag har provat många olika mjölsorter som ersättning till vetemjöl. Det jag kommit fram till är att mandelmjöl är det bästa och godaste mjölet, i alla fall till pajdeg. Frågan är kan en Glutenfri västerbottenpaj bli lika god?

Svaret är ja! och här får ni recept på en grymt god Glutenfri västerbottenpaj, baka, ät och njuuutttt!

Glutenfri västerbottenpaj

vasterbottensostpaj

Västerbottenpaj med mandelmjöl (pajform 24 cm, ca 6-8 port)

Pajskal

4½ dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman allt till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och häll i ostfyllningen.

Ostfyllning
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
350 g grovt riven västerbottenost
nymald svartpeppar
Vispa samman ägg, crème fraiche och grädde i en skål.
Rör ner ost och peppar och häll fyllningen i formen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Ta ut och låt pajen stå till sej en stund, ca 30 minuter och servera sedan till valfritt tillbehör.

Tips att servera till denna ljuvliga Västerbottenpaj är kräftstjärtar, färsk dill, en het dejt samt en STOR flaska rött.

Jag menar vad är äkta Svensk midsommar utan både kärlek och mat!

  1. Bara brittiskt

    Åh, det här var ju precis vad jag behövde, jag som älskar västerbottenpaj och äter LCHF till största delen. Mums.

  2. Johanna

    När den göras samma dag eller dagen innan?

    • Maria Ljungström

      Hej Johanna! Pajen kan absolut göras och ätas samma dag MEN för mig som är pajoman tycker jag personligen att alla pajer smakar bäst dagen efter då smaken kommer fram mer när den legat till sig lite :) Lycka till och tack för du läser Inredningsvis PUSS M

Lämna ett svar till Johanna Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och huvudskribent på Inredningsvis.se, en ledande sajt inom inredning och hemmapyssel. Med över 10 års expertis och erfarenhet som homestylist och en gedigen bakgrund inom inredning, är Maria en erkänd expert som brinner för att hjälpa människor skapa vackra, funktionella och prisvärda hem. Hon delar generöst med sig av praktiska tips för hur man kan få det fint och lyxigt hemma utan att spräcka budgeten. Maria har medverkat i flera välkända medier som Expressen, Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten, där hon bidragit med insikter och inspiration inom inredning och bostadsmarknad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2025