Förbud för att köpa bostäder i spanien

Förbud för att köpa bostäder i Spanien

Innehållsförteckning

Mycket snart kan du inte köpa ett semesterhus på Mallorca!  Det kommer att  bli förbjudet i vissa delar av Spanien att köpa semesterhus, om du är svensk eller annan nationalitet. Myndigheterna på Balearerna i Spanien lade nyligen fram ett förslag om att förbjuda utlänningar att köpa bostäder. Även om tjänstemän inser att detta förbud kommer att strida mot principen om fri rörlighet i Europa, anser de att det är nödvändigt att bekämpa det höga priset på egendom i Spanien.

Det finns också en tro på att yttre tryck kan skada kulturell betydelse. Att begränsa utländska investeringar i fastigheter kommer att bidra till att undvika eller åtminstone minimera sådana effekter.

LÄS MER: Resa till Malaga – mina bästa tips

Men är detta förbud rätt eller rättvist och hur kan det påverka dig?

I den här artikeln diskuterar vi dessa förbud för utlänningar som köper bostäder utomlands. Vi kommer också att titta på de positiva och negativa effekterna av dessa restriktioner.

Bostäder i Spanien förbud

Snart är att köpa hus på Mallorca ett minne blott! Foto: bestofspainfastigheter

Blir det Förbud för utlänningar som köper fastigheter utomlands?

Ja! och det är inte första gången något sådant här händer. Kanada förbjudit köp av bostäder av utländska investerare i två år för att sänka priset på fastigheter. Faktum är att priserna hade stigit med mer än 20% året före detta tillkännagivande. Dessa höga priser gjorde köp av fastigheter nästan omöjligt för Canadians och särskilt första gången köpare.

Detta förbud skulle fortfarande vara en viktig milstolpe för utländska investeringar. Du förstår, det finns inga lagar mot att köpa en bostad i Europa. Tyskland, Italien, Frankrike och  Storbritannien tillåter köp av både bostads- och fritidsfastigheter. Det är till och med möjligt att få uppehållstillstånd i vissa länder som Grekland, Serbien och Portugal. Vissa länder har dock satt begränsningar för typen av egendom. Till exempel kan utlänningar bara köpa bostäder i Polen, Malta och Danmarkmed förhandstillstånd från den lokala myndigheten.

Därför är det föreslagna förbudet i Spanien kontroversiellt. Myndigheterna har hittills intagit en mild hållning,  men de senaste rapporterna tyder på att det kan finnas begränsningar på vägen för alla utlänningar som vill köpa ett andrahem där.

Är det rättvist att förbjuda utlänningar att köpa ett hem?

Det finns förbud mot utländska fastighetsinvesteringar i många länder. Till exempel vet många att utlänningar inte får köpa mark, bostäder eller villor i Thailand. Samma regel gälleri de flesta sydostasiatiska länder med undantag för Malaysia. Den främsta anledningen till dessa förbud är att hålla fastighetspriserna nere och göra det möjligt för fler lokalbefolkningen att ha råd med ett hem. Du hittar också liknande lagar i Sydamerika och sedan finns det Europa och Storbritannien.

Lagstiftare i Storbritannien tar ställning mot utländskt ägande. Målet är att sänka fastighetspriserna och priserna i London tyder på att detta drag kommer att välkomnas av de flesta lokalbefolkningen. Schweiz har för avsikt att begränsa utländska investeringar och Australia har redan restriktioner på plats. Det finns också definitiva bevis för att dessa åtgärder fungerar eftersom fastighetspriserna har varit relativt stabila jämfört med någon annanstans runt om i världen.

Och varför tycker tjänstemän i Spanien att detta förbud behövs?

Det föreslagna förbudet för utlänningar att köpa fastigheter i Spanien

Tjänstemän på Balearerna är oroade över det stigande priset på fastigheter. Utländska investeringar ökar priset på fastigheter och lokalbefolkningen har inte råd med dessa begärda priser. Antaletvacan t-byggnader skapar också en serie spökbyar runt öarna. Detta beror på att de flesta utlänningar som köper dessa fastigheter inte är här för att stanna. De köper med avsikt att använda dessa fastigheter som fritidshus eller andra hem.

Låt oss ta en titt på den potentiella effekten av detta förbud:

Skydda nationell säkerhet

Ett förbud mot utländska köpare kan hjälpa till att skydda den nationella säkerheten. Myndigheter har ofta ingen tillgång till utlänningars kriminella historia etc. Detta kan göra det möjligt för obehagliga karaktärer att komma live i Spanien. De kan också kanske kringgå vissa krav eller lagar som medborgarna måste följa.

 Skydda jordbruksmark

Jordbruksmark är en stor faktor för utvecklingen av ekonomin i Spanien. Att förbjuda köp av bostäder i Spanien kan leda till liknande restriktioner för att köpa jordbruksmark. Detta drag skulle sannolikt bidra till att skydda jordbruksekonomin.

Stabilisera fastighetsmarknaden

Förbud i andra länder har visat lovande resultat när det gäller fastighetspriser. Med andra ord har fastighetspriserna i sådana länder inte skjutit i höjden på samma sätt som länder som inte har några förbud eller begränsningar.

Byråkrati för dem som vill köpa ett andra hem i Spanien

Att köpa ett hem i Spanien var redan något komplicerat. Även om fastighetsmäklare vanligtvis kan belasta mycket av dessa komplikationer, kommer de att vara maktlösa inför ett nytt förbud. Utlänningar kommer helt enkelt inte att kunna köpa en andra hem i Spanien om de inte bor där permanent.

Det kanske inte fungerar

Det finns ingen garanti för att ett förbud kommer att ha en positiv inverkan på fastighetspriserna. Detta kan göra den lokala ekonomin sårbar eftersom utlänningar tar med sig en enorm summa pengar in i landet. Som ett resultat kanske det föreslagna förbudet inte fungerar och ses som en förlora-förlora-situation för både lokalbefolkningen och utlänningar.

Foto: husispanien-marbella

Slutsummering – Bostäder i Spanien förbud

Det föreslagna förbudet mot att stoppa utlänningar från att köpa fastigheter på Balearerna kommer inte att påverka dem som bor där permanent. Det kommer dock att påverka alla som köper ett andra hem eller fritidshus. Om förbudet går igenom kan det bara genomföras på Balearerna, men det finns anledning att tro att dessa begränsningar kommer att utvidgas till resten av Spanien. Hur som helst skulle det proposerade förbudet vara ett stort drag och sannolikt hindra utlänningar från att köpa ett andra hem i Spanien.

I framtiden på Mallorca är den bistra sanningen att ni kommer bara kunna hyra semesterhem, inte köpa!

 

Foto längst upp: Fastighetsbyrån

 1. Riktigt riktigt bra gjort, vi håller på att renovera om 355 kvadratmeter hus…..från instängt mögelhus till …vad jag hoppas….; ett superbt boende.
  Kram Jess

  • ÅHHH vad avis jag blir:) men jag håller alla tumma och tår jag har att det blir bra i slutändan. Kramiz

 2. I like to see before and after photos and what a transformation here. I especially like the bedroom colours and what a restful space. Lots of interesting design details in this home.
  http://missbbobochic.blogspot.co.uk/

  • YES the bedroom Is my fav. to…SO AMAZING transformation:) XO

 3. Oh my.. I absolutely love this place after the touch-ups! Gorgeous, very chic and airy rooms. :)

  Love, Satu
  Indie by heart

  • Yes I love that beachy style mmmm:) XO

 4. Beautiful white rooms, so cosy and relaxing. Definitely worth all the effort of changing.

  • Yes and what a CHANGE :) LOVE

 5. Love the Rachel Ashwell inspired space!! Light and bright with a feminine touch!

  • Thanks sweetie:) yes her beach house is so lovely LOVE

 6. herregud! vilken skillnad :)

  • Jaaa visst är det:) LOVE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024