Organisera skafferi - 20 bästa tipsen nånsin

Organisera skafferi – 20 bästa tipsen nånsin

Innehållsförteckning

Vem vill inte ha ett top notch väl organiserat skafferi?  Om det finns ett ställe i hemmet som lätt kan bli stökigt, så är det skafferiet. Att stoppa in dessa flingslådor, godsaker, snackspåsar, kartonger och mycket mer, då blir det blir en utmaning att hitta en idealisk plats för allt och samtidigt som saker och ting är snyggt presentabla.

Sedan kommer nästa knepiga del och det är att hålla ordning på skafferiet. Särskilt om du har små barn som ofta smyger in för att ta sina favoritsnacks, och, ja, en stökig make som aldrig sätter tillbaka saker på plats.

LÄS MER: Så målar ni med kalkfärg i alla rum

Hur kan du ta itu med dessa problem och göra ditt skafferi organiserat, välinrett och presentabelt? Vi vet att det är en utmaning, men oroa dig inte, vi har tipsen! I denna organisera skafferi guide om hur du inreder och organiserar ett skafferi, inklusive användbara tips och tricks.

Organisera skafferi –  20 tips

Hur man kan organisera skafferi

Att hålla ditt skafferi fullt organiserat är ett av knepen för att hålla dina köksbänkar rena. Ett organiserat skafferi leder också till snabbare drifttider i köket – och ibland ännu mer motivation att laga mat! Här är våra 10 enkla men effektiva tips om hur du organiserar ett skafferi:

1. Börja med att tömma skafferiet

Det första steget till ett skafferiorganiseringsprojekt är att ta bort allt från utrymmet. Ta ut allt från matbehållare och förvaringskärl till all mat du har där inne! Du kan placera föremålen i skafferiet på era köksbänkar så länge. Se till att inte spila frätande vätskor på känsliga köksgolv bara.

LÄS MER: Därför ska du välja stänkskydd i kök ist för kakel

2. Rengör skrymslen och vrår

När allt är ute, är det dags att rengöra skafferiets skrymslen och hyllor. Damma av alla hyllor och lådor, följt av att torka dem rena med en våt trasa indränkt i en mild tvållösning. Om du har ett separat rum tilldelat för ditt skafferi, se till att torka det också.

3. Kolla igenom alla livsmedel

Innan du lägger tillbaka föremål, skumma igenom alla deras utgångsdatum. Bli av med bortskämd eller utgången mat – och saker du inte längre använder. Du kan överväga att donera extra mat som är i gott skick.

Foto ikea

4. Skapa olika kategorier

Därefter kommer att gruppera alla liknande föremål i olika kategorier. I allmänhet kan du gruppera objekt enligt följande:

 • Konserver
 • Bröd, ris, spannmål och pasta
 • Bakverk och godsaker
 • Hälsosamma snacks
 • Barnsnacks
 • Skräpmat
 • Våta ingredienser (t.ex. vinäger och såser)
 • Drycker

Du kan naturligtvis anpassa dessa efter dina behov. Du kan till exempel skapa en ny kategori för nötter och frön om du tenderar att fylla på med dessa.

5. Använd behållare för sånt som ofta används

Kartonger, plastpåsar och andra sådana förpackningar kan få ditt skafferi att kännas rörigt. Använd lufttäta behållare för att förvara dagliga föremål (som spannmål, quinoa och havre) och kassera originalförpackningen. Bonuspoäng om du väljer tydliga alternativ — dessa är lättare att komma åt och skapar ett snyggare utseende.

Ytterligare tips: Använd en torrraderingsmarkör (eller svarta tavlor) för att skriva utgångsdatum på de genomskinliga behållarna när du dekanterar föremålen.

6. Ta bort udda förpackningar

Att visa påsar med chips, kaffekapslar och vissa grönsaker tar bort det sofistikerade i utrymmet. Stoppa undan alla udda formade paket (inklusive lösa föremål) i papperskorgar. Du kan skriva ut etiketter och fästa dem på papperskorgen för att hålla reda på innehållet. Du kan också använda fluorescerande tejp och en markör för att skapa dessa själv.

7. Använd ett grytställning

Oavsett om du är en nybörjarkock eller en hängiven kock, en sak du alltid kommer att ha ett överskott av är grytor. Montera ett metallställ på en tom vägg i ditt skafferi med hjälp av robusta krokar och använd den för att hänga upp din krukasamling. Detta kan potentiellt skapa en fokuspunkt som drar uppmärksamhet samtidigt som det frigör skåputrymme, naturligtvis.

8. Utnyttja varje bit av utrymme

Har du inte tillräckligt med ledigt väggutrymme för ditt grytställ? Oroa dig inte – dörren är till undsättning! Oavsett hur litet (eller stort) ditt skafferi är, kan du alltid använda lite extra utrymme. I det avseendet kommer baksidan av dörrar alltid väl till pass. Montera organisatörer på baksidan av dörrarna; från konserver och kryddor till grytor och stekpannor, du kan använda dem till bokstavligen allt.

Foto Temu

9. Inkludera ett kryddställ

Att ha ett presentabelt kryddställ gör det enkelt att komma åt dina favorittillsatser samtidigt som det ökar estetiken. Att använda ett vägghängt ställ är en bra idé; lite ledigt utrymme är allt som behövs!

10. Få tillgång till djupa hörn med roterande brickor

Att placera föremål i djupa hörn hindrar tillgängligheten. Det kan också leda till slöseri med utrymme om du väljer att hålla hörnen tomma. Använd detta utrymme genom att installera roterande brickor (även kallade lazy susans), toppa dem med burkar och små kryddor.

11. Hur man inreder ett skafferi

Nu när du har en grundlig uppfattning om hur du organiserar ditt skafferi, låt oss fördjupa oss i detaljerna och diskutera skafferiinredning. När allt kommer omkring är skafferiet inte bara ett funktionellt utrymme – det borde också bidra till estetiken! I det avseendet, här är de bästa sätten att dekorera ditt skafferi och få det att se visuellt tilltalande ut:

12. Använd dina favorittapeter

Lägg omedelbart till en poppazz och karaktär till ditt skafferi genom att använda tapeter på väggarna. Se till att välja ditt favoritmönster – kanske ett intressant djurtryck eller ett fantastiskt geometriskt mönster – för tapeten. Peel-and-stick tapeter är enkla alternativ att installera (och ta bort) själv, så välj dem om du vill göra-det-själv.
Bonus: Ganska papper installerat i bakgrunden kommer att hålla dig mer motiverad att hålla ordning på innehållet.

13. Välj enstaka väggar

Om tryckta tapeter inte är din grej, överväg att måla väggarna i en djärv nyans. Detta skapar ett visuellt intresse för utrymmet, och förvaring av torrvaror i ljusa interiörer ger en omedelbart organiserad look. Tänk blått, grönt, magenta och rosa.

14. Använd vintage sodabackar för en lantlig känsla

Älskar du en touch av vintage? Använd läsklådor (finns lätt i second hand-butiker) istället för andra korgar. Dessa ger en touch av trä och förbättrar estetiken avsevärt, vilket bidrar till ett skafferi med bondgårdstema.

15. Visa upp konst

Om du har ett stort skafferi, använd en av dess väggar för att visa dina favoritkonstverk. Du kan välja ett uttalande (som panoramatextuell konst) – eller flera mindre för att skapa en gallerivägg. Om du har ett litet utrymme, visa upp din smak i konst genom tapeten! Oavsett vilket alternativ du väljer, se till att välja bitar som talar till vem du verkligen är och speglar din personlighet.

16. Fokusera På Belysningen

Belysning är A och O i alla rum och så även i skafferiet. Lampor kan också fungera som ett dekorativt inslag i skafferi. Om du har ett separat utrymme/rum, överväg att använda en liten, elegant ljuskrona. Om ditt skafferi är en inbyggd i köket, flankera den med vägglampetter. Se dock till att skåpsfronterna är snygga och städade, eftersom belysning uppmärksammar utrymmet.

17. Ytterligare dekortips och tricks

Du vet allt om att organisera och dekorera ditt skafferi. Här är ett gäng ytterligare tips och tricks att tänka på för ett framgångsrikt projekt för skafferiinstallation (eller ominstallation):

18. Dekorera ett litet skafferi

Små skafferi kan bli svåra att inreda på grund av deras lilla utrymme. Inget lite kunnande kan dock inte övervinnas! Se till att använda tapeter för väggarna, införliva massor av förvaringskärl och märk allt längs vägen. Utnyttja utrymmet under hyllorna med utdragbara lådor, och glöm inte lata susans för att få ut det mesta av varje tum av tillgängligt utrymme! Här är ett gäng användbara tips för små skafferier:

19. Använd pegboards för tunga föremål

Installera lådavskiljare för att hålla dina (många) lådföremål organiserade. Dessa hjälper också till att förhindra att föremål välter. Till exempel hindrar de glasflaskor från att klirra ihop.
Om du har gott om kokböcker, ställ ut dessa i köket istället för i skafferiet.

20. Håll barnsektionen lätt att nå

Skapa en avsedd plats, helst en av de nedre hyllorna, för barnartiklar. Du kan använda detta för att lagra deras juiceflaskor, hälsosamma snacks och flingautomater. Uppmuntra dina små att bara använda sin avsedda plats – så att de inte skapar en enda röra när de letar efter sina favoritfruktgummi. Se också till att använda genomskinliga förvaringsbehållare och etiketter, så att dina barn kan hänga med i organisationen.

Foto norrköpingflyttstädning

BONUS TIPS:

Inred skafferi billigt

Arbeta kring en liten budget kan vara knepigt. Hemligheten är att göra allt själv. Från att installera tapeten till att kategorisera dina nödvändiga kökssaker, allt kan göras utan professionell hjälp. Se dock till att lära dig den nödvändiga färdigheten i förväg – och kom ihåg att internet är din bästa vän (och lärare)!
Dessutom kan du köpa korgar (eller deras alternativ, som läsklådor) från secondhandbutiker och leta efter billiga tapetalternativ på Amazon.

Håll en lista över ofta använda föremål

Du kanske vill hålla reda på föremål som används ofta så att du vet exakt vad du behöver när du går till mataffären – och inte slutar med att överköpa saker du redan har! Montera en liten whiteboardtavla i ett lämpligt utrymme i ditt skafferi och anteckna de föremål du får ont om. En snabb titt på den här tavlan när du går ut genom dörren hjälper till att hålla dina inköpslistor organiserade.

Använd ett Vitrinskåp som skafferi

Har du inget avsett rum för ditt skafferi? Ett skåp i glasfront kommer att göra jobbet! Stoppa undan föremål i halmkorgar och klara behållare och ordna dem bakom glasdörrarna på skåpet. Förutom att fungera som ett litet gör-det-själv-skafferi, kommer detta skåp att fungera som dekor i ditt kök också.

FAQs om skafferi:

Det är ungefär det för våra 20 bästa tips om hur man dekorerar och organiserar ett skafferi! Men innan du avslutar, här är några vanliga frågor för att rensa ut kända oklarheter:

Hur kan jag förvara återanvändbara shoppingpåsar och soppåsar i mitt skafferi?

Du kan använda plastpåsar för mindre påsar. Dessa är vanligtvis väggmonterade och lätt tillgängliga på plattformar som Amazon. För större shopping- och soppåsar kan du välja en korg och placera den i ett hörn av ditt skafferi. Ja, korgar kan tjäna fler syften än bara tvätt!

Är glasdörrar en bra idé för skafferiet?

Välj bara glasdörrar om du är säker på att du kommer att kunna behålla utrymmets organisation. Till exempel, om du har små barn i närheten, finns det en god chans att du blir rörig i slutet av dagen. För sådana skafferier rekommenderas det att du väljer frostat (istället för genomskinligt) glas. Detta ger en glimt av färgerna i skafferiet utan att visa röran.

Finns det något innovativt sätt att förvara brickor?

Absolut! Håll dina brickor organiserade med brickavdelare. Dessa hjälper till att utnyttja det vertikala utrymmet i skåpen och gör plats för bakplåtar och skärbrädor samtidigt som de skapar ett snyggt och organiserat utseende.

Kan jag skydda mina skafferihyllor från spill?

Ja! Det kommer definitivt att finnas spill och läckor i skafferiet, men de kommer inte att vara några stora problem med hyllfoder. Sådana foder gör det lättare att rensa upp spill, smulor och läckor samtidigt som de skyddar hyllytan under.

Slutsummering – organisera skafferi

Det är det, gott folk! Våra 20 bästa tips om hur man inreder och organiserar ett skafferi kommer till en wrap. Börja med att rensa ut skafferiet, ta bort allt från utrymmet och städa upp ordentligt. Därefter kommer att kategorisera matvarorna och noggrant visa dem i behållare och korgar. När du har en ritning av organisationen i åtanke, planera inredningen för att införliva (tapeter, konstverk och mer).

När du är klar, avsätt ett par ögonblick för att beundra frukterna av dina ansträngningar. Du kanske också vill spela in en rolig före-och-efter-video som skafferiinspiration för dina Instagram-vänner. Var dock redo för regelbundet underhåll och justeringar. Organisationen kommer inte att vara för evigt – du måste ta hand om spill, damm, utgångna ingredienser och så vidare.

Kolla helt enkelt upp skafferiets renlighet och organisation med några månaders mellanrum och du kanske inte behöver en komplett makeover igen efter några år.

Lycka till med organiseringen!

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024