Myggor i trädgården? – Bli av med myggjävlarna

Hur många gånger har man inte irriterats över myggor på uteplatsen? Faktum är att många av oss skulle göra vad som helst för att bli av med myggor i trädgården. Dessa småjävlar kan göra livet mycket surare och kan tom göra att vi inte vill vistas ute alls. För några år sedan drabbades Norrland av en så svår mygginvasion, att folk fick sitta inne en hel sommar. Då vi har nära 9 månader av mörker och kyla, då är detta scenario det sista vi vill ha. Vissa människor har även mer eftertraktat blod för myggor och då kan sommarkvällarna bli ren tortyr.

LÄS MER: Bästa terassvärmare 2024 -Bäst i test

Så hur blir man av med myggor utomhus? I denna artikel ger vi er 6 bästa tips hur ni kan få en myggfri sommar utomhus, DRÖMMEN!

Myggfri sommar – snabbguide

 • Undvik stillastående vatten ute
 • ha djur som äter mygg
 • Ha olika myggdödande ljus
 • Strö kaffesump på marken

1. Undvik stillastående vatten i trädgården

Jag minns uppe på landet hade mamma vattentunnor varje sommar. Hon hade det för att kunna vattna med regnvatten i trädgården. Jag frågade vad det var för lager av brunt i vattnet. Då sa hon det är troligen mygglarver. Sedan hade vi även somrar fulla med jobbiga myggor i trädgården på kvällar.

Så jag kan lugnt säga att alla borde undvika stillastående vatten i trädgården till varje pris. Myggor lägger ägg praktiskt taget var som helst där stillastående vatten kan samlas, inklusive regnvatten i botten av en soptunna, sumpiga krukväxter och skräp-täppta rännor.

Om du har ett fågelbad eller barnpool se till att byta vatten några gånger i veckan, eller istället skaffa en fontän med rinnande vatten. Däremot är vanlig stor swimmingpool 100 % myggsäker, då myggor avskyr klorvatten.

2. Bjud in djur som äter mygg

Människor hatar myggor, men det finns djur som älskar dem – att äta, vill säga!

Alla slags flyttfåglar, sparvar och svalor festar sig på myggor och insekter. Se därför till att ha en fågelvänlig trädgård. Överväg att hänga några fågelmatare i träd, för att locka dit småfåglar.

Om du inte har något emot fladdermöss, så kommer de att äta massor av äckliga insekter. Installera några fladdermushus och du kommer snart att se deras mörka siluetter sväva i skyn på natten och göra bra myggfångar jobb.

Har du damm i trädgården? Skaffa då gärna några guldfiskar och till och med rödörade sköldpaddor att ha i den. De hjälper också till att få insektspopulationen under kontroll.

3. Ha olika levande ljus och lampor ute

Citronella myggljus har varit de bästa ljusen för att avvärja myggor i evigheter. Nuförtiden finns det dock mycket fler alternativ än bara denna beprövade favorit, inklusive vaxer som innehåller geraniol.

Leta också efter allt-i-ett-belysning och myggavvisande prylar från märken som Thermacell. Gula LED-lampor, är mindre attraktiva för skadedjuret än traditionella vita glödlampor.

Ett annat tips är sk. UV-lampor, UV-lampan gör det möjligt att bli av med insekter snabbt och utan kemikalier. Den är även lätt att hänga på uteplatsen, eftersom den är utrustad med en avtagbar kedja och infällbara krokar.

Testa er fram med belysning utomhus, för att se vilka era mygg flyr från.

4. Plantera växter som myggor hatar

Citronella är inte bara en ljusdoft, det är en växt som är förvånansvärt lätt att odla. Och det finns även gott om andra växter som driver bort hungriga insekter.

Starkt aromatiska örter som citrongräs, basilika, pepparmynta, rosmarin, lavendel och salvia samt blommor inklusive pelargoner, krysantemum och ringblommor hjälper alla till att avskräcka de bitande djuren. En varning: du måste i allmänhet krossa bladen eller kronbladen och gnugga dem på huden för att få några fördelar.

5. Strö kaffesump på våtmarken

Gillar du kaffelukt? Då kan att sprida kaffesump vara en lösning att få en myggfri trädgård. Om du har gjort allt du kan för att eliminera överflödig fukt i din trädgård och du fortfarande har stående vatten, finns det en lösning.

Strö bara kaffesump på vattenpölarna, detta kommer att döda alla larver genom kvävning. Du kan också bränna överflödigt jord, vilket stöter bort de vuxna insekterna.

6. Gå till brutal attack med myggmedel

Många myggmedel är inte direkt miljövänliga, men i krig är allt tillåtet. Testa olika myggsprayer för att se vilken som funkar bäst.

Ett personligt tips är även att ni testar myggolja på er hud när ni vistas ute. När jag var barn använde mamma alltid oljan “djungelolja” och detta är i särklass en av de bästa för att hålla mygg borta från kroppen. Se däremot till att testa lite av olja på huden först, ifall att du är allergisk mot nåt ämne i den.

Slutsummering – Bli av med myggor

Som ni ser finns det otaliga sätt att hålla sommaren fri från myggjävlarna. Det handlar bara om att testa sig fram vad som funkar bäst just i er trädgård. Vi hoppas att våra tips kommer hjälpa er i sommar och att ni kan njuta av uteplats och trädgård utan massa elaka myggbett.

Har DU några egna mygg tips? dela gärna med er i kommentarerna nedan!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024