Moses stentavlor - skötsel och planteringstips

Moses stentavlor – Skötsel och planteringstips

Moses stentavlor (Maranta leuconeura) har namnet efter Bartolomeo Maranta, en italiensk läkare och botaniker från 1500-talet och inkluderar Maranta-släktet ett par dussin lågväxande växter som härstammar från Brasilien. Den får sitt namn från att dess löv håller sig platta under dagen och sedan viker sig som bedjande händer på natten.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

Detta gör denna växt till en av de mest utmärkande tropikerna, tack vare dess attraktiva skiftande löv. Växten har silkeslena löv med gula fläckar längs mittnerven och välvda röda blodkärl som går ut till bladkanterna. De är ganska lätta att sköta som krukväxter och kan odlas inomhus när som helst på året, men de är inte nödvändigtvis så lätta att odla på lång sikt.

Moses stentavlor skötsel

Dessa växter är lågväxande och trivs bäst när de ges under växthusliknande förhållanden, bestående av varmt, fuktigt, milt luftflöde och mycket gödsel. Dåligt dränerad jord av rör kan få växten att få rotröta eller kollaps. Växter som utsätts för för mycket sol kan skapa bruna fläckar på sina löv.

Ljus

Häng eller etablera din Moses växt nära ett fönster där den kommer att få indirekt solljus. Ställ aldrig din planta i rakt solljus eftersom solen kommer att bränna plantans löv eller att de nedfallna löven kommer att utveckla fläckar och även missfärgas. Moses stentavlor är vanligtvis tålig mot mindre ljusa områden. Under vintersäsongen, när växterna går in i vintervila, ge dem starkt ljus för att bevara tillväxten.

Jord

Växten kan frodas i ett bra urval av jord, så länge den är väldränerande. Vanligtvis fungerar en konventionell krukväxtblandning, men du kan göra din egen jord genom att kombinera 2 komponenter torvmossa, en del bördig jord, samt grov sand med varandra. Dessutom bör jorden vara sur, med ett pH på 6,0. För att förbättra dräneringen, inkludera stenar eller krossad sten i botten av din kruka samt se till att krukan har tillräckliga dräneringshål.

Vattning

Under hela växtsäsongen, vattna din planta regelbundet (när det översta jordlagret blir torrt) och låt aldrig krukjorden torka ut helt. Dessa växter är extremt känsliga för torka och kommer inte heller att klara sig länge om de lämnas obevattnade. För att undvika svampproblem, låt dock inte vattnet vila rakt på bladen eller låt växten bli genomblöt. Både otillräckligt vatten och övervattning av din växt kan göra att de löven gulnar och faller av.

Temperaturnivå och fukt

Petitionsväxter gynnar typiska hustemperaturer mellan 60 och även 80 grader Fahrenheit. Långvariga sänkta temperaturer kan skada bladen och få dem att gå ner från växten. Dessutom trivs bönväxter bäst i en extremt fuktig miljö. För att öka luftfuktigheten som är lätt tillgänglig för din växt, kan du placera en liten luftfuktare i närheten eller placera växten ovanpå en bricka som har varit full av små stenar och vatten. Du kan också distra bladen ofta med områdestemperatur eller något varmt vatten.

Gödsling

Mata din Moses stentavlor växt varannan vecka från tidig vår med hösten (sänker till så snart som en månad under vintermånaderna) med en vattenlöslig krukväxtgödsel som försvagats till halvstyrka. Om du använder för lite växtnäring kommer din växt säkerligen att expandera långsamt eller sällan totalt. Men för mycket gödselmedel kan göra att växtens löv börjar bli brunaktiga och växten kan också dö i värsta fall.

Moses stentavlor olika sorter

M. leuconeura erythrophylla: Denna trefärgade petitionsplanta, även kallad fiskbensväxt, är det mest typiska urvalet och inkluderar livfulla röda kapillärer.
M. leuconeura kerchoveana: Denna serie, även kallad Bunny’s Tracks, har enkla miljövänliga nedfallna löv med två rader av mörkare fläckar.
M. leuconeura massangeana: Det här urvalet har en mörkare bladhistoria med silverfärgade fläckar längs mittnärven och vita nedfallna bladblodkärl.

Föröka

 • Att föröka dessa plantor är en förvånansvärt enkel metod för att förbättra din samling och använda större mammaplantor. Den vanligaste (och enklaste) metoden för att dela plantan är att dela växten medan den planteras om. Så här gör du:
 • När du planterar om din växt, dela upp den i ett antal mindre växter genom att försiktigt darra jorden från ursprunget och separera dem.
  Se till att varje helt ny växt har en bra mängd ursprung och flera stjälkar.
  Potta dessa helt nya växter i mindre storlek oberoende av varandra direkt i ytliga krukor.
  Håll helt nya sticklingar varma och våta under de första veckorna fram tills en helt ny utveckling dyker upp.

Problem och skadedjur

Liksom många andra krukväxter, kan bönväxter vara mottagliga för spindeltermiter och mjöllöss. Om du upptäcker indikatorer på invasion, såsom en vit pulverformig förening på bladen eller brunfärgning av vegetationen, kan du behandla din växt med ett naturligt bekämpningsmedel som neemolja.

FAQ

Är Moses stentavlor lätta att ta hand om?

Ja de är relativt enkla att ta hand om, även om de föredrar växthusliknande förhållanden, vilket kan vara svårt att uppnå inuti på vissa platser.

Hur snabbt växer Moses stentavlor?

Dessa växter beaktas långsamma och kan normalt komma till 30 cm som högst.

 

 1. Ja visst är det läckert med fotokakel ock konstkakel/ klinker!

 2. ohh herregud så häftigt!!

 3. Snyggt!

 4. Wow!! amazing inspirations <333

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024