7 tips att välja rätt matta till kök

Att välja rätt matta till kök är A och O! Din köksmatta måste bland annat vara slitstark och tålig. Den har inte bara mycket gångtrafik eftersom vi tillbringar mycket tid i våra kök, utan den kan också uppleva spill och fläckar. Dessutom vill du ha en matta som ser bra ut på köksgolvet! Den ska matcha färgerna och atmosfären i ditt rum. Att hitta en köksmatta kan vara ett svårt val. Ta en titt på våra topplistor om hur du väljer rätt köksmatta för ditt utrymme. Några saker att tänka på är:

LÄA MER: 10 trendiga nya utemattor under 1500 kr

Material: Välj ett material som är fläckbeständigt.
Storlek: Se till att du har mätt rummet korrekt.
Hygien: Välj ett material som är vattenavvisande och antimikrobiellt.

Matta till kök

Ni hittar matta ovan HÄR

Tänk på materialet

Som vi nämnde ovan är det viktigt att välja en matta som är lätt att rengöra. Vissa fibrer är lättare att rengöra än andra. Några bra fläckbeständiga material är polyester och nylon. Dessa tyger är slitstarka, vilket innebär att de kan skrubbas rena ofta och slitas bra. Vissa mattor är mer benägna att absorbera fukt och bör undvikas i ett kök – till exempel jute.

LÄS MER: Därför ska du välja stänkskydd i kök ist för kakel

Välj rätt storlek

Innan du köper en köksmatta, mät området där du tänker placera den. I ett litet kök, välj en matta som inte överväldigar utrymmet. En löpare längs köksön eller en liten matta vid diskbänken kan ge värme utan att rummet känns trångt.

Prioritera enkelt underhåll

Eftersom spill och stänk är en vanlig företeelse i köket är det viktigt att välja en matta som lätt kan rengöras. Nylon eller polyester kan lätt torkas av eftersom de är syntetiska fibrer. En våt trasa med lite milt rengöringsmedel är ett bra alternativ för att rengöra dessa. Mattor med låg lugg rekommenderas också eftersom det minskar mängden mat som fastnar i fibrerna.

Alternativt är trägolv lättare att rengöra och kan kombineras med mattlöpare i mitten av rummet, bort från skåp där matröra sannolikt kommer att skapas. Om du placerar några mattlöpare eller mattor i ditt kök är det viktigt att de har en halkfri baksida för att undvika olyckor. Denna baksida kommer att greppa hårt mot golvet under och erbjuda säkerhet och stabilitet.

Ni hittar grön matta HÄR

Tänk på stil

När du väl har bestämt dig för vilket material din matta är gjord av måste du titta på tonen i materialet. Se till att färgen du väljer matchar resten av köket – som komplement till skåp och väggskärm. Enkla mönster är klassiska och kommer sannolikt att se bra ut i många år framöver, så välj en som är enkel och inte för trendig.

Prioritera hygien

Köket är fullt av mat och därför fullt av bakterier. Det är viktigt att rummet förblir så hygieniskt som möjligt. Välj därför en matta som hjälper till med detta. Syntetiska mattmaterial som polyester och nylon är naturligt resistenta mot mögel och mögel och bör därför vara det material som väljs för kök. Många mattor har numera antimikrobiella egenskaper för att skydda mot bakterier, så håll utkik efter den här funktionen.

Ni hittar blå matta ovan HÄR

Att ta med sig – matta till kök

Att möblera om kan vara knepigt – men att välja en köksmatta borde inte vara det. Använd tipsen ovan för att välja en matta som är både hygienisk och lätt att underhålla. När allt kommer omkring är det viktigt att göra ditt liv enklare och ingen vill spendera sin tid på att skrubba en köksmatta som är benägen att få fläckar. Viktigast av allt, välj en matta du gillar som matchar ditt rum och är fläckbeständig.

Vanliga frågor

Kan jag använda vilken typ av matta till kök som helst?

Du kan lägga ner vilken matta som helst, men vissa kommer att vara lättare att ta hand om än andra. Välj material som är hållbara och mindre benägna att absorbera vatten.

Hur rengör jag en köksmatta?

Detta beror på materialet på mattan. Mattor som är gjorda av syntetfibrer kan torkas av med vatten eller fläckrengöras med ett milt rengöringsmedel. Om du har en naturlig matta är den svårare att rengöra och kräver ofta professionella rengöringsmedel.

Finns det några mattor som är resistenta mot fläckar?

Vissa material är bättre på att inte absorbera fläckar. Dessa inkluderar nylon och polyester som är lätta att rengöra.  Undvik mer naturliga fibrer eftersom dessa lätt håller kvar vätskor och fläckar kan fastna.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024