grona koksluckor och beige kok

Måla om kök – Det behöver inte bli dyrt

Innehållsförteckning

(I samarbete med Gebenna)

Att måla om kök, det behöver inte vara dyrt som nog många tror! Med lite färg i någon härlig fräsch kulör kan du komma riktigt långt!

Vilka färger ska man då välja i köket? Ett kök målat i en enda kulör (Color Drenching) eller flera matchande eller kompletterande, har blivit en oerhört populär inredningstrend under de senaste åren. Även om ett klassiskt svartvitt kök alltid fungerar och är tidlösa finns det inget som hindrar dig från att våga välja andra kulörer.

Varför inte lyfta fram din personliga stil och måla väggarna i den där härligt turkosa eller rosa nyansen du älskar? Du behöver inte nödvändigtvis gå all-in, utan kan välja att måla enbart en av väggarna – kanske där du har matbordet?

Här hittar du hela guiden till hur du fräschar upp och målar om kök!

Vilka kulörer ska man välja till köket?

Det finns inga gränser här – du väljer den eller de kulörer och nyanser som passar dig och din stil bäst. Som tidigare nämnt så fungerar alltid ett svart och vitt kök – det är både klassiskt, tidlöst, elegant och kan kännas lyxigt beroende på övrig inredning. Det finns oändliga möjligheterna och det behöver inte vara alla väggar som målas om – måla en accentvägg vid matbordet, eller väggen ovanför arbetsbänken. Lite färg i någon härlig kulör kommer göra stor skillnad!

LÄS MER: Hur väljer jag rätt taklampa till kök? 

Taktilitet är A och O när man pratar om inredningstrender för 2024. En betongvägg kan skapa ett coolt och industriellt utseende; lägg till djupa och mörka träslag samt mässings- eller gulddetaljer för läckra effekter. 2024 kommer också att handla om djärvare toner, taktila ytor och statement-belysning. Köken kommer att öppna upp för de mer naturinspirerade färgpaletterna av grönt och ljusblått.

Under det kommande året kommer det att finnas mindre efterfrågan på helvita eller dämpade kök när vi nu omfamnar mer färg i våra hem. Målade köksskåp och iögonfallande köksöar kommer att dundra framåt.

Nyfiken på vilka kulörer som trendar för 2024? Här hittar du våra olika kulörpaletter för köket 2024!

roda koksluckor mala

Måla om köksluckor

Trä som är rent är den bästa ytan att måla på. Obehandlat, målat och färgat trä – allt kan hjälpa till att skapa helt fantastiska rum. MDF eller träimitation är också som oslipade diamanter när det kommer till ett härligt målarprojekt. Faktum är att alla material som du kan slipa med sandpapper (för att förbättra vidhäftningsförmågan hos den efterföljande färgen) är perfekta för att skapa unika uttryck. Av samma anledning är laminat inte en optimal yta i förhållande till ett gör-det-själv-projekt.

Visst kan du måla om köksluckor i laminat så att det blir ett bra resultat, men det brukar inte ta särskilt lång tid innan de börjar se slitna ut. Om du behöver måla köksluckor tillverkade av laminat, melamin eller annat mycket slätt/glatt material, rekommenderar vi att du använder vår primer för att säkerställa bättre vidhäftning.

LÄS MER: Styla kök inför försäljning billigt 

Du kan med fördel använda en skumroller eller en mycket korthårig roller för detta ändamål. Låt primern torka i 24 timmar innan du börjar måla dina köksluckor. Observera att färgat trä och blanka ytor måste slipas innan du börjar måla dem.

Måla om köksluckor – En snabbguide

Naturligtvis kan du också välja att montera bort skåpen helt och hållet samt skicka dem till en professionell firma som spraymålar dem. Detta är dock ett större jobb samt att det blir betydligt mer kostsamt för plånboken. Här nedan följer en miniguide till hur du själv fräschar upp dina köksskåp och luckor.

 • Börja med att tömma skåpen helt och ta bort beslag, handtag och kontrollera gångjärnen samt sätt små etiketter på delarna för att hålla koll på vart de hör hemma.
 • Därefter rengör du ytorna noggrant – här är det bästa alternativet att använda målartvätt som på ett effektivt sätt tar bort smuts, fett samt andra orenheter.
 • Var noga med att täcka sådant du inte vill ska få färg på sig så som bänkskivor, eluttag med mera. Maskeringstejp och skyddsplast alternativt täckpapp kommer vara din bästa vän här.
 • Se över om det finns eventuella skador, sprickor, hål eller liknande. Finns det skador eller annat som behöver repareras, så finns det träfiller eller träspackel som du kan använda för att reparera med. Missar du detta steg, så kommer resultatet vara därefter!
 • Slipa de ytor du vill måla först. En roterande slipmaskin fungerar bra på plana ytor. Slipa för hand de mer besvärliga delarna och glöm inte kanterna på skåpen! När du slipat så är det viktigt att dammsuga och torka bort allt slipdamm.
 • När du väl förberett dig ordentligt är det viktigt att du grundar med en primer för att säkerställa ett bra resultat samt att du genom att prima ytorna ökar vidhäftningen av den efterföljande färgen. Vi rekommenderar att du undviker allt-i-ett primers och färgprodukter, eftersom de sällan gör ett tillfredsställande jobb. Oljegrunder och oljefärger ger vackra och hållbara resultat.

Om dina köksluckor är av obehandlat trä eller om de är sedan tidigare målade, rekommenderar vi att du grundmålar dessa. På så sätt skapar man ett membran så att träet inte drar åt sig så mycket färg – det finns en del knep för hur du kan spara lite pengar i längden!

beige köksuckor tragolv

Vilken färg till köksluckor ska jag välja?

Du får bättre täckningskapacitet samt de fräschaste och snyggaste resultaten när du väljer en målarfärg av hög kvalitet. Därför är det en god idé att lägga några extra kronor på färgen – det kommer att löna sig i längden och du kommer få ett resultat som imponerar både på dig själv samt dina gäster!

Som med all målning så är det viktigt att måla minst två omgångar, för att det ska bli bäst. Detta är särskilt viktigt när man väljer att måla om köksluckor då du skapar ett bättre vidhäftningsunderlag.

Snickerifärg: halvblank, blank eller matt?

Det finns olika alternativ när det kommer till ytan – vill du ha högblanka luckor eller mer matta? Kortfattat kan man säga att ju högra glanstal en färg innehåller desto tåligare är den; dvs. ju hårdare finish desto tåligare är färgen.

Rekommenderat är att välja en snickerifärg som är minst halvblank för att du ska på ett enkelt sätt hålla luckorna fräscha. Den matta looken är väldigt populär, men kanske inte det mest optimala valet för just köksskåp och luckor; detta då dessa ytor tenderar att bli smutsiga och få fettfläckar. Du vill att ditt kök ska vara både estetiskt snyggt och funktionellt därför är en halvblank eller blank snickerifärg det bästa alternativet.

Kom också ihåg! Oavsett vilken målarfärg du använder måste du ventilera och vädra ut rummet. Öppna fönstren, skapa drag och använd en fläkt för att rikta ut luften genom fönstret. Bär gärna en mask också som extra andningsskydd.

Sammanfattningsvis – Måla om kök

Hållbarhet och långsiktighet är nyckelord när du står inför att måla om köket. Det är bra att tänka ” i det långa loppet” vad gäller kulörer och nyanser, så att du inte står där om något år igen och känner att det är dags att måla om igen!

Den kulör du väljer till ditt kök både på väggarna och på inredningen kommer att påverka helhetsintrycket. En annan faktor innan du drar igång med att måla om köket (gäller faktiskt för alla rum i ditt hem) är att du först och främst känner av husets själ och att du funderar över hur du bäst tar tillvara och framhäver hemmets känsla.

vitt kök med tragolv

Vill du ha ett mer harmoniskt uttryck, kan det vara bra att välja en färgskala som går ton-i-ton. Är du mer för att skapa kontraster så satsar du på olika kulörer, men se till att binda samman dem för ett naturligt flöde. Tänk också på att låta de olika kulörerna återkomma minst tre gånger – här kan det handla om att plocka upp kulören eller kulörerna i olika inredningsdetaljer så som i en möbel, en vas, textilier, knoppar och liknande.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024