Måla om hemma - 5 misstag att undvika

Måla om hemma – 5 misstag att undvika

Går ni i tankar om att måla om där hemma? DIY vågen är större än nånsin mitt i Corona pandemin. Många känner sig uttråkade hemma och då passar man på att aktivera sig med hemma projekt. Få saker kan ändra om ett rum eller en möbel så snabbt som att måla om. Att måla kan vara både enkelt och svårt på samma gång. Det hela beror på exakt var man ska färgsätta och hur. En möbel som används mycket behöver tex med slitstark färg, än en möbel som bara används som prydnad. Många tror även att det bara är att doppa en pensel i målarburken och köra, men så lätt är det inte.

Här får ni nu 5 vanliga misstag när man är nybörjar målare och hur ni kan undvika misstagen.

Måla om hemma

Välja fel glans på färgen

Det visar sig att du kan plocka ett målarjobb innan du ens går ut ur affären med en burk färg i handen. “Varje yta, oavsett om det är trä, sten eller tegel, kräver en annan typ av färg”, säger Matt Kunz, VD för Five Star Painting, ett grannföretag. När du väljer fel färg kanske du inte märker det direkt, men chansen är att du kommer att uppleva problem på lång sikt, förklarar han. ”Att måla med fel färg kan orsaka problem som bubblande eller skalar”, säger Kunz.

Välja fel färg för ytan

Inte många tänker på ytan som första steg i målningen. De flesta tänker nog på vilken färg. I en målarfärg finns ytbeläggningar som satin, äggskal och halvglans. När man målar ett rum är det viktigt att tänka på detta. SPECIELLT viktigt är det i rum med fuktkänslighet som badrummet. När ni letar efter badrumsfärg, se till att färgen säger mögelresistent.

Förutom det, om ni målar om ett väl använt rum som ett kök, eller badrum, använd en premiumfärg i en glans som äggskal eller något högre glans. Hoppa helt över den högre glansen för alla grova områden, som tex gamla dörrar, eftersom en högre glans kan belysa brister, där de borde döljas.

Misslyckas med förarbetet

Glöm att välja pensel är viktigast! Förberedelser av ytan som ska målas är ABSOLUT den viktigaste delen av måleriet. Tyvärr hoppas detta steg ofta över och kan då leda till ett antal misslyckanden. Som tex. brist på vidhäftning, dåligt döljande av skavanker, dålig glansjämnhet eller ett ojämnt ytutseende allmänt. Ta bort tapeter och lös färg innan du målar, detta är extremt viktigt. Superviktigt är även att slipa ojämna ytor och laga gamla fula hål och brister innan man målar.

Lägga för mycket eller lite färg

Det här är lite av ett moment 22! För om man inte doppar penseln eller rullen med tillräckligt med färg, kommer man behöva ytterligare en rejäl färgdopp. Tar man däremot för lite färg då blir resultatet inte bra och den gamla färgen lyser igenom. Lagom är bäst som det alltid är, så se till få till lagom färg på penseln/rollern. Då slipper ni mer färg på golvet än på penseln :)

Lämna målartejpen på ytan för länge

I förarbetet innan man målar kan att sätta upp målartejp vara en bra idé. Tejpa tex. gärna vid övergången tak/vägg, för att slippa väggfärgen i taket. Tejepen kan även användas för att skydda föremål som fönster eller för att skapa rakare linjer allmänt. MEN viktigast är att när ni har målat, måste du ta bort tejpen INNAN färgen torkat. Att vänta för länge kan leda till att färgen förstörs när ni drar av tejpen.

Dessutom kan målartejp som finns kvar för länge vara svårt att ta bort och till och med skada ytan du försöker skydda i första hand. Om du till exempel lämnar tejp på trägolv för länge kan det enkelt ta bort ytan, säger Kunz. Lägg ner det precis innan du tejpar och dra upp det innan din andra päls torkar – ditt hem kommer att se bättre ut efter det.

Slutsummering – Måla om hemma

Jag målade själv om hela min lägenhet det första jag gjorde när jag flyttade in. Färgen jag valde är verkligen helt rätt, då jag inte tröttnat än. Ett personligt tips när ni väljer färg är att provmåla hemma först. Be om små provburkar och måla massa tills ni känner att det är rätt nyans. Lycka till med måleriet!

SHOPPA SOFFOR

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024