Måla trämöbler som ett proffs - 12 tips

Måla trämöbler som ett proffs – 12 tips

Innehållsförteckning

Sugen på att måla om trämöbler där hemma? Att måla på träytor är inte svårt, men det tar lite tid. Trä beter sig lite annorlunda än andra ytor som målade väggar, metall eller gipsskivor. Kalt, obelagt trä suger snabbt upp färg, så grundfärg är alltid nödvändigt. Målat eller belagt trä behöver slipas lätt för att ge primern grepp. Primern ger i sin tur grepp till färgen. På bara några timmar kan du måla en liten träbit som ett nattduksbord eller ett bord, och resultatet kommer att se inget mindre än fantastiskt ut.

LÄS MER: Så målar ni på kakel som ett äkta proffs

Här får ni nu 12 bästa tips hur ni målar trämöbler som ett riktigt proffs!

Måla trämöbler

DETTA BEHÖVER NI:

Utrustning / Verktyg

2 1/2-tums pensel
Random orbital slipmaskin
Plastduk
Canvas droppduk
Ögon- och hörselskydd
Gummihandskar
Hink
Rengör trasor
Shoppa vakuum
Rullenhet med skumskydd med hög densitet
Målarbricka och liner

Material

Interiör akryl-latexfärg
Primer
TSP (tri-natriumfosfat)
180-korn och 220-grit sandpapper
Tack tyg
​Mer information

Instruktioner – måla om trämöbler

1. Täck din arbetsyta

Drapera plastduk över golvet eller annan arbetsyta för att skydda den från färgspill. Lägg en duk eller entreprenörspapper över plastduken. Plasten hindrar färgen från att tränga in i golvet, medan duken ger en halkfri yta och hjälper till att förhindra färgspill.

2. Rengör träytorna

Ta på dig ögonskydd och gummihandskar. Blanda en lösning av TSP med varmt vatten till de proportioner som rekommenderas av tillverkaren. Doppa en trasa i vattnet, pressa den ordentligt torr och torka sedan av träet för att ta bort all olja, smuts och smuts. Skölj ytan med rent, varmt vatten och en ren trasa. Låt träet torka helt.

Efter att träet är torrt, kontrollera att det inte finns några stora hack, skåror och repor. Fyll dem vid behov med ett träspackel med hjälp av en flexibel spackel.

Vad är TSP?  TSP är ett starkt rengöringsmedel, avfettningsmedel och avlossningsmedel som länge har använts för rengöring av ytor som förberedelse för målning. Om du vill undvika att använda fosfater (som är förbjudna i många samhällen), använd istället en TSP-ersättning

3. Sandpapper de plana områdena

Sätt på en dammmask eller andningsskydd, samt ta på hörselskydd. Slipa sen de plana, släta områdena av trä med en slumpmässig slipmaskin och 180-korns sandpapper. Avsikten är inte att ta bort träet från alla beläggningar och fläckar utan helt enkelt att jämna ut ytan och ge en “tand” eller små repor för att hjälpa färgen att fästa.

4. Slipa hörnen och detaljerna

Om du slipar möbler som har ojämna ytor, byt till handslipning så att sandpappret bättre kan anpassa sig till formen på biten. Vik sandpappret och böj det över en kant. På kanter är det lätt att slipa för hårt och runda av kanterna, så håll ett lätt tryck.

5. Rensa bort dammet

Ta noggrant bort slipdammet från alla ytor. Börja med en butiksdammsugare utrustad med en borsttillbehör. Använd inte en blåsare, eftersom detta bara kommer att omfördela dammet tillbaka på ytan. Se till att butiksdammsugaren är försedd med en påse och ett filter för att minimera luftburet damm.

6. Grunda träet

Blanda primern väl med omrörarstaven. Häll primern i en färgbricka eller i en mindre hink. Applicera primern med en färgrulle eller med en pensel. Efter torkning, om primern ser genomskinlig eller strimmig ut på träet, grunda en andra gång. Primer torkar vid beröring på 30 minuter och har en väntetid på cirka 1 timme.

7. Applicera Primer med en rulle (valfritt)

För plana ytor, byt till rullen för att påskynda processen och ge en jämnare finish.

8. Slipa primern

Låt primern torka helt och slipa sedan ner den innan du målar. Använd mycket fint sandpapper med korn 220 och tryck lätt för att förhindra att primern skärs.

9. Ta bort Primer dammet

Ta bort primerdammet ni slipat med en snabb borste från butiksdammsugaren, följt av ett lätt svep av häftduken.

10. Måla träet med en pensel eller rulle

Dutta in änden av penselborsten endast cirka 1/3 av penselns längd i färgen varje gång du laddar penseln. Överför färgen till träet, dra penseln i korta drag som löper parallellt med träfibrerna. Håll alltid en våt kant för att förhindra varvmärken. Lägg inte till ett andra lager färg under detta steg, eftersom det kan göra att färgen går sönder.

För att måla med rullen, sätt in färgbrickans liner i färgbrickan och fyll sedan brickan mindre än halvvägs. Dutta försiktigt in rullen i färgen. Rulla färgen upp och ner för brickans sluttning några gånger för att fördela färgen på rullplattan.

Överför rullen till träet. Rulla färgen på träet, börja med endast lätt tryck. Foam roller-överdrag med hög densitet fungerar bättre med tunnare latexfärg än med oljebaserade färger.

11. Slipa det första lagret

Du kan vanligtvis få en ännu jämnare beläggning om du väljer att slipa och måla en sista gång. Att slipa det första färgskiktet minskar stötar och inkonsekvenser som införs av rullen eller borsten. Använd sandpapper med korn 220, slipa försiktigt för hand, eller fäst papperet på orbitalslipmaskinen och kör det extremt lätt över ytan. Utsätt inte slipmaskinen för annat tryck än vikten av själva slipmaskinen.

Efter slipning, öppna upp häftduken, hop ihop den men håll den lös och dra den sedan lätt över ytan. För mycket tryck på klibbduken kommer att vara kontraproduktiv, eftersom detta kommer att pressa klibbdukens inbäddade vax på ytan.

Applicera ett andra sista lager färg

Applicera ett sista lager färg med en pensel och/eller roller efter önskemål. Låt färgen torka enligt anvisningarna. Om möjligt, låt biten torka över natten eller längre innan du använder den. Färgen blir mer hållbar efter att den härdat helt.

FAQ – måla på trä

Vilken är den bästa metoden för att måla trä?

För mycket oregelbundna ytor, som möbler, krongjutning och trimning, är det bäst att endast använda en pensel. För ytor som har stora, plana ytor, kommer en skumrulle med hög densitet att hjälpa dig att få jobbet gjort snabbare.

Kan jag måla direkt på trä?

Målning direkt på bart trä rekommenderas inte. Applicera först en primer på det kala träet, applicera sedan färgen. Med målade ytor i gott skick kan du kanske skippa primern.

Behöver jag grundmåla trä innan jag målar?

Grundmåla oavslutat eller bart trä innan du målar det.

Hur förbereder du trä för målning?

Förbered trä för målning genom att rengöra träet, slipa det och grundmåla det.

 1. Hello Maria, glad to connect with you again. Wynn Hotel in Las Vegas is one place I would like to stay in. Enjoy your Summer! Pamela

 2. Dearest Maria,
  This is cleverly designed for people to feel pampered and at ease. NO HURRY to move away…
  Enjoy your August summer weeks!
  Mariette

 3. I’ve always wanted to see what the rooms look like. I can only afford to hang out in the lobby.

 4. Now I wanna book a holiday there!:P Great guest post! Kisses and hugs my dear Maria, happy Sunday! xo

 5. Såg helt klart ut som ett trevligt hotell

 6. Det ser helt klart pampigt ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024