Hur inreder man ett litet kök? 7 bästa tips

Innehållsförteckning

(Innehåller adslänkar)

Hur kan man få ett litet kök att se större ut? Det är en fråga många med mindre kök ställer. Svaret är att maxa ytan så mycket det går och välja rätt köksmöbler får små ytor. Alla som bor eller har bott i en lägenhet med ett litet kök vet att det kan bli jobbigt att laga mat, speciellt om man är flera ihop i köket. Och man vill nästan bli som Carrie i Sex & The City, som använde ugnen till förvaring.

Att dessutom belamra ett redan litet kök med massa onödiga prylar och för stora möbler gör att köket känns ännu mindre och på gränsen till ofräscht. Det slutar oftast med familjebråk där inte bara grytorna kokar över. Det är därmed dags att tipsa om smarta möbelval för att få ett litet kök verka dubbelt så stort. Ett företag som är bra på inredning till små kök är Ikea och vi tipsar er om att läsa våra artiklar om detta.

LÄS MER: Inredningstrender 2023 – 10 största trender

Så vad kan man då göra? Om ni stannar kvar kommer vi gå igenom 7 smarta tips hur ni kan inreda ett litet kök större!

(Innehåller annonslänkar)

Litet kök tips

Foto: resolve40.com Prisvärda klaffbord ovan från Ikea och Trendrum

Köptips: Flera billiga smarta slagbord och klaffbord hittar ni HÄR

1. Klaffbord för fler fester och gäster!

Klaffbord måste vara en av de bästa uppfinningarna i möbelhistorien ever! Jag menar hur smart är inte ett bord som går att fördubbla ut båda håll. I ett litet kök går det att ha det hopfällt fram till oväntade gäster anländer. Jag hade ett klaffbord innan det runda bord jag har nu. Det jag kan tipsa om är att gå på loppis och leta slag och klaffbord, då de bästa gömmer sig där. Klaffbordet blir praktiskt taget två gånger så stort när det fälls ut åt båda håll, perfekt för större vänmiddagar.

Jag köpte mitt första klaffbord i fult furuträ på en loppis i Mölndal. Min killkompis hjälpte mig hem det och sedan slipade och målade jag det fräscht i vitt. Det är alltid roligast att köpa gamla slitna möbler, så man sedan kan stoltsera inför vännerna med en chockerande möbel makeover.

5 tips för att förstora lilla köket

  1. Använd maximalt utrymme: Använd väggutrymmen för att hänga upp stekpannor, grytor och andra köksredskap för att spara på hyllutrymme.
  2. Investera i multifunktionella möbler: Kanske kan en köksö fungera som både extra köksbänk och förvaringsutrymme? Se till att möblerna du väljer har extra funktioner för att maximera användningen av utrymmet.
  3. Använd hyllor, krokar och korgar: Installera hyllor på väggarna för att få extra plats för förvaring av tallrikar, glas och andra köksredskap. Häng krokar för att hänga upp handdukar, köksredskap och korgar för att organisera matvaror.
  4. Organisera lådorna: Använd organisatörer och insatser för att hålla dina lådor ordentligt organiserade. Det gör det lättare att hitta vad du letar efter och maximerar utnyttjandet av utrymmet.
  5. Använd bakom dörrar: Installera krokar, hyllor eller korgar bakom köksdörrarna för att utnyttja tomrummet och få mer förvaringsutrymme.

2. Skippa skåpen!

Har man redan en liten yta runt diskbänken kan överskåpen bara stjäla plats. Riv ut överskåpen helt och sätt upp en mindre öppen hylla för kryddor, porslin och burkar. I många moderna kök ser man långa lätta öppna hyllplan istället för skåp. Tror många är fast i jobbiga måsten i köket och blir därmed rädda för förändring.

LÄS MER: 10 snygga sammetsgardiner för lyxigare fönster

Testa er fram genom att kasta ut viss köksinredning, funkar det inte kan ni alltid sätta upp det igen. Var extra noga om ni bor i hyresrätt att spara saker ni river ner så ni kan sätta upp det igen vid ev. flytt.

3. Runt bord rockar!

Detta är mitt allra bästa knep att förstora ett kök med. Jag hade ett avlångt bord innan i mitt kök, köpte ett runt istället och har aldrig ångrat det. Köket känns lätt fräscht och ger helt ny plats för stolar och annat. Genom att ha ett runt bord sparar ni plats där 4 ben och en bordsskiva annars skulle sugit upp plats.

Tipset: Köp ett pelarbord billigt på loppis, klistra marmormönstrad dekorplast på bordsskivan och voila ett lyxigt köksbord har sett dagens ljus!

 

4. Små smidiga stolar!

Val av stolar i ett litet kök kan avgöra allt! Inreder man då köket med för stora klumpiga trästolar ser det nästan komiskt ut och förminskar redan liten yta. Det finns stolar som de på 1a bilden ovan som är gjorda för att skjutas in helt under bordet när de ej används. Klappstolar är ett annat smart val i ett litet kök. Det går även att lagra hopfällbara stolar lätt, för att ta fram dem när flera gäster oväntat dyker upp.

LÄS MER: 5 tips för ett tystare hem med rätt val av textilier

Sedan finns mina favoriter de transparenta Phillipe Starck stolarna som ni ser i mitt eget kök ovan. De är genomskinliga vilket förstorar rummet, genom att man ser all rumsyta genom stolarna. Mitt val av köksmöbler har gjort mitt kök mycket större, fräschare och mycket snyggare än innan.

Modernt + retro = SANT!

5. Utnyttja höjden!

Har man ingen plats på bredden är det dags att sikta mot taket! Att använda höga stolar och bord är ett välkänt förstorande tips inom köksinredning. Lösningen på 1a bilden ovan är supersmart, ett lätt högt bord och höga smidiga stolar. Detta gör att rummet för mer yta på bredden vilket ofta är det största problemet i alla små kök.

KÖPTIPS: Smarta möbler för små kök hittar ni billigt HÄR

6. Multitasking möbler!

Detta är framtiden! I alla fall om man tänker långsiktigt hur många människor det finns som bor på allt mindre ytor. Med multitasking menas möbler med många funktioner på en och samma gång. Möbeln ovan fungerar som bord, hylla och tidningsställ allt i ett.

LÄS MER: 6 billiga lyxiga speglar som förstorar litet rum

Klaffbord är ett annat exempel på en multitasking möbel, den går att använda både som vanligt bord men även som skrivbord. Har ni en idé på en möbel med flera funktioner, gör den verklig genom att tala med en möbeldesigner. Vem vet den kan bli en framtida Ikea succe:)

KÖPTIPS: Ursnygga pallar finns HÄR

7. Kära kökspall!

Vill bara påminna om pallen denna fantastiskt smarta lilla möbel. Har man inte plats för köksbord kan några pallar under en köksbänk vara lösningen. Använd bänken som köksbord och pallen som köksstol.

Kökspallar är så smidiga och går lätt att stapla på varandra i väntan på oväntade gäster.

LÄS MER: Förstora liten lägenhet – 6 bästa tipsen någonsin 

Slutsummering – Litet kök

Där har ni de enligt mig smartaste möblerna att inreda ett litet kök med. Sedan det klassiska tricket att hålla det ljust målat gäller såklart även i små kök.

Allt börjar med en liten dröm om något större och det är upp till oss om vi gör den sann eller låter den förbli liten ihop med allt för stora köksmöbler.

  1. ja tycker det är otroligt att man kan göra med ett litet kök o få de så mysigt

  2. så fint! bra tips :)

  3. Vilken rolig och inspirerande blogg du har! Ser fram emot kommande inlägg ☺️ (sambon kommer bli galen för nu kommer jag vilja ändra här i hemmet?? )

    • UNDERBART att höra! du får fjäska för sambon så kanske han står för nästa inredningsköp man måste vara smart ibland haha :) Kram Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024