Led lampor - smart val för miljön & plånbok

LED lampor – smart val för miljön & plånbok

Innehållsförteckning

Belysning är en viktig del i all typ av inredning och i den här artikeln ska vi titta närmare på LED lampor. Ljus kan göra väldigt mycket för rummet och fördelen med just LED lampor är att dom är så mycket mer energisnåla än vanliga glödlampor. Man kan använda många lampor, utan att det blir någon stor skillnad på elräkningen.

LÄS MER: 10 idéer för en perfekt hall – hall inspiration

LED lampor som är sladdlösa har också blivit allt mer populära i moderna hem. I och med att dom drar så pass lite energi, kan man kombinera en LED lampa med en rörelsedetektor eller en strömbrytare på en dörr, och belysa skåp och garderober på ett mycket effektivt sätt.

3 fördelar med LED belysning:

 • Mycket energieffektiva. LED-lampor förbrukar upp till 85 % mindre energi än glödlampor och 25 % mindre energi än lågenergilampor. Detta innebär att du kan spara pengar på din elräkning genom att byta till LED-lampor.
 • Långlivade. LED-lampor har en livslängd på upp till 50 000 timmar, vilket är 10-25 gånger längre än glödlampor och 4-10 gånger längre än lågenergilampor. Detta innebär att du behöver byta LED-lampor mycket mindre ofta.
 • Hållbara. LED-lampor innehåller inga giftiga ämnen som kvicksilver, vilket gör dem mer miljövänliga än andra typer av belysning.

LED lampor

Ni hittar LED lampa ovan HÄR

Tekniska fördelar med LED lampor

DOm rent tekniska fördelarna med LED lampor är många, vilket så klart är en av anledningarna till att den här typen av belysning tar över mer och mer. Framförallt är LED lampor väldigt mycket bättre för miljön. Det beror på att dom är mer energieffektiva och att dom har en längre livslängd. Dessutom innehåller dom inte kvicksilver, vilket annars är vanligt i konventionella glödlampor.

LÄS MER: 10 billiga taklampor som ser dyra ut

En vanlig glödlampa alstrar mycket värme. Man kan bränna sig på dom och det finns till och med en viss brandrisk, om en glödlampa hamnar för nära en gardin, etc. LED lampor alstrar inte någon värme, vilket gör dom enklare att hantera. Man slipper oroa sig över brännmärken på intilliggande textilier.

LED lampor ger tänds direkt och ger 100% ljusstyrka på millisekunder. Jämför detta med en vanlig glödlampa, som först måste värmas upp innan den ger full ljusstyrka. Därför passar just LED-lampor så bra i skåpsluckor och liknande, då man får en direkt upplysning när man öppnar luckan.

LÄS MER: Hur väljer jag rätt taklampa till kök?

Livstiden för en LEd lampa är vanligtvis mellan 15 000 – 50 000 timmar. Vid normal användning blir detta alltså 2-10 år. Vanliga glödlampor brukar hålla max 1000 timmar, medan halogenlampor håller i 2000 timmar. Inga andra alternativ kommer alltså i närheten av LED lampor när det kommer till livslängd.

En LED lampa kan ibland vara aningen dyrare att köpa än en glödlampa, men det återbetalar sig mycket snabbt. Anledningen är så klart livslängden och att LED lampor har så pass mycket lägre energiförbrukning. Man brukar säga att en LED lampa förbrukar cirka 80-90% mindre energi än vanliga glödlampor och halogenlampor.

Lampa ovan HÄR

Inredningsmässiga fördelar med LED lampor

Det finns många fler fördelar med att välja LED lampor framför vanliga glödlampor. Om vi tittar på färger och temperaturer så är möjligheterna betydligt större med LED lampor när det kommer till variation. En vanlig glödlampa har sitt bestämda sken och ofta bestäms det att hur många watt den är på. Men en LED lampa kan man tillverka på många olika sätt och få fram olika ljusstyrkor, färger och färgtemperaturer.

LED lampor som spotlights

Ett mycket vanligt användningsområde för LED lampor är i spotlights. Med spotlight får man ett lyxigt ljus i hemmet och de kan användas såväl i taket som i fönsterkarmarna. Genom att gruppera spotlights, kan man skapa stämningsfulla ljuseffekter där man till exempel belyser en viss del av rummet. Ett bra exempel på detta är att sätta LED lampor som spotlights i taket i trappan. Då får man en snygg belysning som lyser ned på trappstegen.

LED lampor i skåp och luckor

En mycket funktionell form av LED belysning är att jobba med LED lampor i skåp och luckor. Finns det någonting mer irriterande än att öppna skafferiet eller köksluckan och inte se vad som finns där? Speciellt låga skåp tenderar att bli mycket mörka, då ljuset från taket inte riktigt når in dit. Idag finns det många olika smarta lösningar för detta!

LED lampor kan med fördel monteras direkt i skåpsluckorna, med en enkel strömbrytare som släcker lampan när luckan är stängd. Det finns många varianter som inte ens kräver montering med skruvar. Istället är det självhäftande lampor som fästes inne i skåpet och som drivs med batteri. Batteriet håller länge eftersom lampan bara lyser när skåpet är öppet. Och som vi varit inne på tidigare – LED lampor drar väldigt lite ström.

Skapa diffust ljus med LED lampor

Ljus och belysning kan ha många olika ändamål. TIll exempel kan man ha en läslampa där syftet med ljuset är att göra det möjligt att läsa en bok. Men så finns det också ljus som mer strävar efter att skapa stämning. Ett sådant exempel är så kallat diffust ljus, som är en typ av LED belysning. Diffust ljus har inte någon stark fokuspunkt, likt en läslampa, utan sprider ett mjukt ljus över hela rummet. Den här typen av belysning kan skapa en mysig atmosfär i hemmet.

Slutsummering –

Genom att laborera med olika ljudtyper kan man göra underverk med sin inredning. Personalen i lampaffärer är ofta mycket kunniga när det gäller det rent tekniska inom belysning, men också hur man bör tänka när man inreder sitt hem. Besök din närmsta lampaffär och be om tips!

Maria Ljungström

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024