Julpynt utomhus - jul pimpa uteplatsen

Julpynt utomhus – Jul pimpa uteplatsen

Innehållsförteckning

(Innehåller adslänkar)

Nu kommer julen och visst är det underbart med alla juldekorationer, dofter, ljusstakar och allt annat som hör julen till? Men vem sa att Julen bara är inomhus? Nej det är lika viktigt att Julpynta utomhus och göra mysigt där. Nu ska vi titta lite extra på just julpynt utomhus! Här finns det stor potential att skapa äkta julstämning!

LÄS MER: 5 billiga Juldukning stilar ni måste kopiera

Du har säkert noterat hur amerikanarna gillar att överträffa sina grannar när det kommer till julpynt i trädgården. I Sverige är vi aningen mer modesta och återhållsamma. Många nöjer sig med en klassisk ljusslinga i enbärsbusken. Men till saken är den att man kan göra så mycket mer Julpynt utomhus och här går vi igenom vad.

Steg för en perfekt Julpyntat uteplats:

 1. Belysning: Installera julbelysning i träd, buskar och runt entrén. Du kan använda traditionella julbelysningar i rött och grönt eller prova något mer unikt som färgglada ljusslingor.
 2. Kransar: Gör egna kransar och häng upp dem på dörren eller runt om i trädgården. Du kan använda granris, tallkottar, julgranskulor och band för att dekorera kransen.
 3. Tomtar och renar: Placera tomtefigurer i olika storlekar och stilar runt om i trädgården. Du kan också köpa ren- eller tomtelyktor för att placera på gården.
 4. Snögubbar: Skapa snögubbar och placera dem på den främre gräsmattan eller i trädgården. Dekorera dem med en scarf, hatt och morotsnäsa för en klassisk julkänsla.
 5. Julfigurer: Köp eller gör egna juldjur och placera dem runt om i trädgården. Det kan vara änglar, tomtar, renar, snögubbar eller andra julrelaterade figurer.
 6. Utomhusgran: Plantera en gran i trädgården som du kan dekorera utomhus. Lägg till julgranskulor, glitter och ljus för att göra den extra festlig.

Ni hittar grön krans ovan HÄR

Utomhus julpynt – 4 grymma tips

Beroende på hur din trädgård ser ut, kan du hitta på olika sätt att julpynta utomhus på din tomt. Här kommer 4 konkreta tips och idéer!

#1 Gör din egen juldekoration

Julpynt är som roligast om man tillverkar det själv. Det är en underbar känsla att ställa fram något som man vet att man skapat med sina egna händer. Det finns hur mycket inspiration som helst att hitta på nätet för dig som vill skapa egna julfigurer och ställa ut i trädgården.

Man kan göra tomtar, granar, pepparkakshus – you name it! Genom att använda en enkel LED-belysning kan man ge liv åt sina julfigurer och på ett ganska enkelt sätt skapa en effektfull juldekoration.

#2 bjud in småfåglarna

Det här är som hämtat ur en disneyfilm om julen! Småfåglar som sitter på tomten och njuter av goda frön. Kan det bli mer jul än så? Genom att placera ut talgbollar eller tallrikar med fågelmat, får du snabbt nya vingbeklädda vänner som besöker trädgården regelbundet.

#3 Sätt upp julkransar

En julkrans kan ge den där välkomnande känslan som vi vill uppnå när vi julpyntar våra hem. Med en krans på dörren är det som att säga att här inne bor julen. Det gör också att gäster som kommer och hälsar på, genast får julfeeling och känner att julen är kommen!

#4 Lys upp trädgården

Ljus är grunden när det kommer till julpynt! Därför ska vi nu djupdyka i allt som rör julbelysning och ljussättning och då med fokus på utomhusbelysning.

Julbelysning utomhus tips

Det första du ska tänka på när det kommer till julbelysning utomhus är att alltid välja lampor och ljus som är tillverkade för just utomhusbruk. Det kan låta självklart, men faktum är att det är ganska stor skillnad på en inomhus- och en utomhuslampa.

Ni hittar LED ljusslinga ovan HÄR

LED julbelysning utomhus för/nackdelar

LED-belysning blir allt vanligare och de klassiska lamporna håller på att fasas ut sakta men säkert. Men vad är egentligen för- och nackdelarna med dessa lampor?

 • Drar betydligt mindre energi
 • Bättre för miljön
 • Kan drivas med batteri och hålla länge
 • Kostar mer än traditionella lampor
 • Ger ett mer “modernt” ljus och passar inte så bra med klassisk inredning
 • Inte lika bra om man vill använda dimmer

När det kommer till julbelysning utomhus, kanske man inte vill dra sladdar kors och tvärs över tomten. Då passar det utmärkt med LED-belysning som är batteridriven. Kan man dessutom sätta en timer så att den bara lyser på natten, kan man ofta ha belysningen på hela julen utan att behöva byta batterier.

Ni hittar julbelysning ovan ovan HÄR

Installera julpynt och belysning utan fara för elproblem

Enklaste sättet att undvika elproblem när man installerar julpynt är att använda sig av batteridriven belysning. Om man kopplar in sladden i eluttaget, ska man tänka på att sladden ska klara av utomhusmiljön. Om sladden inte gör det och det kommer in fukt, kan det bli kortlutning.

Snygg utomhus gran med LED lampor finns HÄR

Minska elkostnader med jullampor

Med dagens höga elpris, kanske många överväger att spara in på julbelysningen i år. Men faktum är att LED-lampor är så energisnåla, att även med de höga elpriser vi ser just nu, blir kostnaden i princip försumbar. Så snåla inte in på LED-belysningen i år!

Sätt barrväxter i kruka

Det här är ett klockrent tips för dig som inte har några barrträd i trädgården men som vill ha lite mer julfeeling. Köp en stor kruka och plantera en liten gran i krukan. Vips så har du barrträd på tomten!

Foto melanielissackinteriors.com

FAQ – Vanliga frågor om Julpynt utomhus

Vi har märkt att det finn många frågor och funderingar gällande julpynt utomhus. Därför ska vi nu besvara några av de vanligast förekommande frågorna.

Kan man ha julgranskulor utomhus?

Ja, en klassisk julgranskula går bra att ha såväl utomhus som inomhus.

När är det ok att sätta upp julbelysning?

Det har blivit alltmer accepterat att sätta upp julbelysningen tidigt. Många byter ut Halloween-pyntet mot julpynt och till syvende och sist är det upp till var och en att bestämma när den rätta tiden är kommen för julbelysningen.

Hur mycket el drar julbelysning ute?

En ljusslinga med upp till 200 LED-lampor drar lite mer än 3 Watt, vilket blir ca 10-15 kronor per månad, beroende på hur elpriset ser ut.

För alla som undrar om man kan ha julkulor ute, ovan ser ni svaret:)

Hur vet man om man kan använda julbelysning utomhus?

Belysning som är tillverkad och avsedd för utomhusbruk har en speciell beteckning som lyder “IP”. Den ska man alltid titta på för att vara säker på att julbelysningen uppfyller de krav som ställs på belysning som ska användas utomhus. OBS använd INTE vanlig inomhusbelysning ute, detta kan i värsta fall orsaka brand eller död genom elektrifiering ihop med väta.

Summering julpynt utomhus

I den här artikeln tittade vi närmare på julpynt utomhus och hur man kan göra för att få den där underbar julkänslan som man så gärna vill ha. Har man turen på sin sida och får en vit jul, kan en väldekorerad trädgård bli magisk, med vackra juleljus, dekorationer och fåglar som kalasar på fågelfrön direkt på tomten. Vi hoppas att du fått lite inspiration till din egen trädgård genom den här artikeln!

 1. Vilken fin sida du har. Trevligt!
  Mvh Caroline

  • supertack caroline :)

 2. I had no idea that lamps near a window would make it difficult to see in. But now I see that it makes perfect sense. Thanks! Oh how I love those twinkly hearts.

 3. Stunning pieces, dear! I’m feeling the mood now. Have a lovely week! xoxo

 4. Lampor är något av det bästa med den mörka årstiden tycker jag. Det är så mysigt att få tända mysbelysning och nu i advents och jultider är det så mysigt att gå och titta vad folk har i sina fönster. Härligt inlägg!! Kram Annika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024