10 butiker med hållbart mode online

10 butiker med hållbart mode online

Letar ni hållbart mode online? Då har ni hamnat rätt i detta inlägg, där vi tipsar bra hållbara butiker. På världsmarknaden är det mest utländska butiker med hållbart mode för tillfället. Men Sverige är annars det land som jobbar för ett långsiktigt användande av hållbara kläder. Svenskt mode siktar på att gå från linjär produktion till cirkulär, där material inte kasseras efter användning utan istället återvinns eller används på annat sätt så att avfallet minimeras.

LÄS MER: Modetrender 2023 – årets största trender inom fashion

Nya affärsmodeller utforskas för närvarande, ofta baserade på en radikal omdefiniering av vad termen “mode” utgör. Klädoteket, är en sådan affärsmodell. Det är ett “modebibliotek”, där man enkelt kan hyra märkeskläder.

Några exempel på hållbart mode:

 • Användning av hållbara material: Hållbara material är material som kan produceras med mindre miljöpåverkan än traditionella material. Exempel på hållbara material är ekologisk bomull, återvunnen polyester och Tencel.
 • Ett minskat produktionsbehov: Hållbart mode handlar om att producera mindre kläder, inte mer. Det kan man göra genom att designa kläder som håller längre, är lättare att reparera och är mer mångsidiga.
 • Ett rättvist arbetssätt: Hållbart mode handlar också om att se till att arbetarna i modeindustrin behandlas rättvist. Det betyder att de ska ha bra arbetsvillkor, rätt till lön och möjlighet att organisera sig.

Hållbart mode

 

1. Thrivestore

Storyn bakom brandet!

Flera år av letande efter snygga ekologiska kläder som producerats under rättvisa förhållanden resulterade i att Sara Lundqvist och Fredrik Alexandersson tog saken i egna händer. Istället för att fortsätta ifrågasätta varför det är så svårt att hitta hållbart mode i en storstad som Göteborg tog de citatet ”be the change you wish to see in this world” på allvar och i oktober år 2015 öppnade dörrarna till THRIVE – Conscious Fashion den hållbara modebutiken i Göteborg.

2. TRETORN

Eco Essentials är samlingsnamnet för Tretorns arbete för hållbar innovation, men för oss är det mer än bara så. Det är ett sätt att vara; som handlar om att tänka annorlunda. För oss är det fundamentalt att agera hållbart och ta hand om naturen så långt det är möjligt.

3. Dedicated 

Storyn bakom brandet!

Vi började med ett tydligt syfte. Vi ville skapa ett varumärke som värnar om miljön, på riktigt. Vi ville visa att mode kan göras annorlunda. I harmoni med naturen. Rättvist och ansvarsfullt och utan användning av giftiga bekämpningsmedel och gödningsmedel. Det är bara en fråga om tankesätt och att se helheten. Idag arbetar vi bland annat med GOTS och Fairtrade-certifierad bomull, GRS återvunnen polyester och naturfibrer som TENCEL™ Lyocell.

4. Green little heart 

I begreppet hållbart, här i Green Little Hearts värld så inkluderas även mänskliga rättigheter, social rättvisa – där kvinnor och barn är särskilt utsatta – även strukturella faktorer och medmänsklighet, utöver de ekonomiska och produktionsrelaterade faktorerna som att använda hållbara material eller ingredienser. Vi tycker att allt hänger ihop i ett ekosystem där vi alla har ett ansvar. Du kan göra skillnad.

5. AMENDI

6. AFOUND

7. Bitestudios.com

8. Resee

9. Everlane.com

10. Aeryne.com

Ett långsiktigt hållbart perspektiv

Traditionellt har mode definierats av förändring och en önskan om ständigt ny design. Nu arbetar företag också aktivt för att deras plagg ska hålla längre, även om det kan innebära att de tjänar mindre pengar på sina produkter i ett kortsiktigt perspektiv. För att påskynda framstegen har många varumärken börjat samarbeta för att hitta lösningar och dela med sig av sin kunskap.

På Textilhögskolan – en del av Högskolan i Borås – finns flera lovande forskningsprogram inom textil- och modeområdet. Bland dem handlar Smart Textiles om att utforska nya sätt att använda teknik, som att utveckla teknik för att återvinna och återanvända textilfibrer. ArcInTexETN-programmet är ett tvärvetenskapligt europeiskt utbildningsnätverk (ETN) som syftar till att koppla samman arkitektur, interaktionsdesign och textilier för att utveckla mer hållbara livsformer.

Hållbart mode är här för att stanna!

 1. Interesting post!
  xoxo

 2. Hi Maria, everything in your post spekas to my heart since I have committed myself to buying organic and locally as much as possible. I also try to reduce stress by simplifying my living, being present and aware of all the simple pleasures of the everyday. I document them on my blog and my FB page. Thank you for your thoughtful blogpost.

 3. Hi dear!
  Nice post, love living my days in a eco way, it’s very important
  xoxo

 4. I should make time to meditate more. Thanks for bringing awareness to ecoliving. Have a wonderful weekend.

 5. Hi Maria, nice post, you launched a good msg:) Should make more meditaion:) Kisses and happy weekend!

 6. Great post dear! Thank you for sharing :)

  ang-closet365.blogspot.ca

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024