fbpx

10 butiker med hållbart mode online

Letar ni hållbart mode online? Då har ni hamnat rätt i detta inlägg, där vi tipsar bra hållbara butiker. På världsmarknaden är det mest utländska butiker med hållbart mode för tillfället. Men Sverige är annars det land som jobbar för ett långsiktigt användande av hållbara kläder.

Svenskt mode siktar på att gå från linjär produktion till cirkulär, där material inte kasseras efter användning utan istället återvinns eller används på annat sätt så att avfallet minimeras.

LÄS MER: Modetrender 2023 – årets största trender inom fashion

Nya affärsmodeller utforskas för närvarande, ofta baserade på en radikal omdefiniering av vad termen ”mode” utgör. Klädoteket, är en sådan affärsmodell. Det är ett ”modebibliotek”, där man enkelt kan hyra märkeskläder.

Hållbart mode – 10 butiker

1. Thrivestore

Storyn bakom brandet!

Flera år av letande efter snygga ekologiska kläder som producerats under rättvisa förhållanden resulterade i att Sara Lundqvist och Fredrik Alexandersson tog saken i egna händer. Istället för att fortsätta ifrågasätta varför det är så svårt att hitta hållbart mode i en storstad som Göteborg tog de citatet ”be the change you wish to see in this world” på allvar och i oktober år 2015 öppnade dörrarna till THRIVE – Conscious Fashion den hållbara modebutiken i Göteborg.

2. TRETORN

Eco Essentials är samlingsnamnet för Tretorns arbete för hållbar innovation, men för oss är det mer än bara så. Det är ett sätt att vara; som handlar om att tänka annorlunda. För oss är det fundamentalt att agera hållbart och ta hand om naturen så långt det är möjligt.

3. Dedicated 

Storyn bakom brandet!

Vi började med ett tydligt syfte. Vi ville skapa ett varumärke som värnar om miljön, på riktigt. Vi ville visa att mode kan göras annorlunda. I harmoni med naturen. Rättvist och ansvarsfullt och utan användning av giftiga bekämpningsmedel och gödningsmedel. Det är bara en fråga om tankesätt och att se helheten. Idag arbetar vi bland annat med GOTS och Fairtrade-certifierad bomull, GRS återvunnen polyester och naturfibrer som TENCEL™ Lyocell.

4. Green little heart 

I begreppet hållbart, här i Green Little Hearts värld så inkluderas även mänskliga rättigheter, social rättvisa – där kvinnor och barn är särskilt utsatta – även strukturella faktorer och medmänsklighet, utöver de ekonomiska och produktionsrelaterade faktorerna som att använda hållbara material eller ingredienser. Vi tycker att allt hänger ihop i ett ekosystem där vi alla har ett ansvar. Du kan göra skillnad.

5. AMENDI

6. AFOUND

7. Bitestudios.com

8. Resee

9. Everlane.com

10. Aeryne.com

Ett långsiktigt hållbart perspektiv

Traditionellt har mode definierats av förändring och en önskan om ständigt ny design. Nu arbetar företag också aktivt för att deras plagg ska hålla längre, även om det kan innebära att de tjänar mindre pengar på sina produkter i ett kortsiktigt perspektiv. För att påskynda framstegen har många varumärken börjat samarbeta för att hitta lösningar och dela med sig av sin kunskap.

På Textilhögskolan – en del av Högskolan i Borås – finns flera lovande forskningsprogram inom textil- och modeområdet. Bland dem handlar Smart Textiles om att utforska nya sätt att använda teknik, som att utveckla teknik för att återvinna och återanvända textilfibrer. ArcInTexETN-programmet är ett tvärvetenskapligt europeiskt utbildningsnätverk (ETN) som syftar till att koppla samman arkitektur, interaktionsdesign och textilier för att utveckla mer hållbara livsformer.

Hållbart mode är här för att stanna!

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis