5 tips för att inreda hållbart hemma

5 tips för att inreda hållbart hemma

Innehållsförteckning

Sveriges Tv-tablå fullkomligt vimlar av olika program med inredning som ledord. Mot bakgrund av utrymmet som inredning får inom populärkulturen är det kanske inte helt obefogat att kalla svenskarna för ett inredningstokigt eller i vart fall inredningsintresserat folk. I SVT:s Husdrömmar följer vi helt vanliga par som på olika sätt förverkligar sina husdrömmar. Här kan det handla om att renovera om en gammal kyrka till sommarboende, bygga nytt på en sjönära tomt eller som Höganäs-paret Bill och Marie förverkliga en husdröm på Sicilien i form av ett rosa kråkslott kallat “Palazzo Cirillo”.

LÄS MER: 5 TIPS FÖR ETT TYSTARE HEM MED RÄTT TEXTILIER

Det är hetare än sommarsolen att inreda hållbart och miljövänligt i år. Här får ni därför några tips hur ni kan inreda hållbart hemma hela året runt.

Inreda hållbart

1 Hållbar inspiration från TV

I “Vem bor här” bjuder fem olika deltagare in varandra och tittarna till sina respektive hem där vi får gå runt och botanisera innan vi matchar rätt person med rätt hem och inredningsstil. I långköraren “Äntligen hemma” som sändes på TV4 i tjugo år fick tittarna tips på allehanda ombyggnads- och DIY-projekt med olika material, och i “Sommar med Ernst” reser inredaren och programledaren Ernst Kirchsteiger till olika platser runt om i Sverige och hjälper olika familjer med sina sommarprojekt. Ernst måste ju ändå vara kungen av att inreda hållbart. Hans projekt består av allt från att fixa till fallfärdiga utedass till att skapa lummiga och grönskande trädgårdar.

Inspiration finns det därmed gott om för den som vill göra fint hemma eller byta inredningsstil i sommar. Med tanke på att miljötänk har blivit allt viktigare vad gäller material och processer inom inredningsvärlden vill vi slå ett extra slag för hållbarhet vid inredning. I den här artikeln tipsar vi därför om hur du kan inreda med återbruk som röd tråd.

2. Sug åt dig kunskap

Att inreda på ett miljövänligt och hållbart sätt kräver lite mer finess och kunskap än att bara springa ut och köpa nytt. Ett första tips är därför att suga åt sig så mycket kunskap som möjligt och göra research innan man börjar med grovjobbet. Förutom böcker och tv program finns en rad resurser numer på nätet i form av Youtube-tutorials och kurser som lär ut grunderna i inredningsdesign.

I detta avseende är inredningsbranschen en av många andra branscher som idag är mer tillgänglig. Oavsett var du befinner dig rent geografiskt kan du få tillgång till inspiration och information som tidigare bara var förbehållen folk i storstäder. Ett annat exempel på det senare är gamingbranschen som brukade vara reserverad till landbaserade casinon och fysiska anläggningar men som nu har resurser online såsom träningssajter, interaktiva verktyg och kurser.

3. Se potentialen i loppisfynd

Återbruk innebär att en ser potentialen i ett gammalt objekt och med små mått mätt gör om det till ett alldeles eget föremål. Ge dig därför gärna ut på loppisjakt på de lokala loppmarknaderna, auktionerna och antikaffärerna i din stad och ansträng dig för att inte se föremålen för vad de är utan för vad de kan bli. 

En tråkig byrå i furu kan med lite målarfärg och nya knoppar få nytt liv, en säng kan piffas upp med nya fötter och en (tillika second hand-inhandlad) sänggavel, och gamla silverbestick kan med hjälp av lite husmorstips putsas upp till att bli som nya. Den som inte orkar kuska land och rike runt för de bästa fynden kan nöja sig med att botanisera på Tradera, Marketplace och auktionssajter som Auctionet från hemmets trygga vrå.

diy mobler

4. Byt med vänner och bekanta

Ett bra tips innan du avfärdar dina egna saker och innan du ger dig ut på stan för att inhandla nytt är att först sondera terrängen, det vill säga gräva där du står. Detta innebär rent praktiskt att göra det till en vana att alltid höra av dig till vänner och bekanta innan du gör dig av med egna saker eller innan du fattar nya köpbeslut.

Kanske passar just den pryl som du är trött på in perfekt i en god väns hem och kanske är det någon i bekantskapskretsen som har just det som du letar efter i sitt källarförråd eller vindsutrymme. I bästa fall får du till stånd en byteshandel så bägge parter blir lika nöjda. Ett tips är att starta Whatsapp-grupper med likasinnade vänner där ni enkelt skickar bilder på- och kommunicerar om olika föremål.

5. Kolla in soprummet

Vissa kanske tycker soprummet bara är för att slänga saker. Men saken är den att många gör riktiga guldfynd inredningsmässigt i soprummet. Min granne hittade tex en jättefin hel sydocka i vårt soprum. Hon berättade hon har hittat massa snygga saker som folk tröttnat på och slängt. Så nästa gång ni slänger nåt, kolla gärna runt det kan finnas möbler och schyssat prylar också.  Det kan tom finnas en gammal snygg retro fåtölj nån slängt, som ni kan klä om hemma.

atervinna mobler

Ge nytt liv åt gamla möbler i trädgården!

Fakta om hållbart

Hållbart kan betyda olika saker beroende på sammanhanget. Inom miljö och hållbarhet kan det handla om att använda resurser på ett sätt som gör att de räcker över tid. Det kan till exempel vara att minska utsläpp av växthusgaser eller att använda förnybara energikällor istället för fossila bränslen.

LÄS MER: Få ditt inredningsföretag att växa – 5 tips

Inom ekonomi kan hållbart handla om att bedriva verksamhet på ett sätt som är ekonomiskt stabilt över lång tid. Det kan innebära att inte ta för höga risker eller att diversifiera verksamheten för att minska sårbarheten.

Inom socialt hållbar utveckling kan det handla om att skapa en samhällsstruktur som är rättvis och inkluderande för alla människor. Det kan innebära att främja jämlikhet, mänskliga rättigheter och stärka demokratiska processer.

När det kommer till att inreda är det inte bara bra för miljön att inreda hållbart, utan jäkligt kul också!

 

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024