Att välja rätt förlovningsring - bästa tipsen nånsin

Förlovningsringar: 7 tips att välja rätt

Innehållsförteckning

Kom ni ihåg avsnittet där Aidan skulle överraska Carrie med en förlovningsring i Sex & the city?? Carries väninna som hjälpte Aidan i smyg valde totalt FEL ring och Carrie blev mäkta besviken över valet av ring som Aidan gjort eftersom stilen inte alls var hon. Det misstaget vill nog de flesta män (och kvinnor ) slippa, att välja fel ring och sedan även inse att minnet (och förnedringen ) är fastbränt för resten av livet. Tyvärr gifte sig aldrig Carrie med Aidan då det var fel val av man, kanske felet med ringen avgjorde vem vet.

LÄS MER: Så väljer ni rätt bröllopsklänning – bästa tips

Så vad ska man tänka på vid valet av vigselringar och förlovningsringar? Inredningsvis tipsar för rätt val som ett motgift för felsteg inför frieriet.

Några grundsaker att tänka på när du väljer en förlovningsring:

 • Budget: Förlovningsringar kan kosta allt från några tusenlappar till flera hundra tusenlappar.
 • Metall: Förlovningsringar är vanligtvis tillverkade av guld, silver eller platina.
 • Stenen: Den mest populära stenen i en förlovningsring är diamanten.
 • Stil: Förlovningsringar finns i alla möjliga stilar. Du kan välja en enkel ring utan stenar, eller en ring med en stor diamant eller andra stenar.

(Innehåller adslänkar)

Förlovningsringar: 7 tips

1. Billigt eller dyrt?

Såklart spelar det roll hurvida man har den rätta budgeten som krävs för en finare ring. Men oavsett budget så är kvalitet och känslomässigt värde alltid av större vikt. En förlovningsring i guld är tex. billigare än en platinaring. Fundera ordentligt på hur mycket du vill lägga på Era förlovningsringar.

2. Välj rätt ringtyp

Efter man bestämt hur mycket förlovningsringen får kosta, går man vidare till att bestämma vilken typ av förlovningsring. Med en lägre budget är en sk. enstensring eller en enkel slät ring ett bra val. Med mer pengar i potten så är en solitär eller sidostensring oftast ett bättre val.

Det som varit på modet ett tag är att välja en dyrare förlovningsring med flera stenar och välja en billigare variant av vigselring. Vad man än väljer så välj med hjärtat, annars spelar pengar ingen roll alls.

3. Valet av material

Guld V.s silver här gäller det att spela lite dektetiv och ta reda på vilket material på smycken som brud/brudgum gillar mest. Ta reda på (i smyg ) vilken typ av smycken hon (eller han) äger tidigare. Vilken metall är de gjorda i och kolla gärna på gamla foton de avslöjar det mesta :)

Fråga vänner och släkt då speciellt föräldrarna vilken typ stil som hon/han gillar, ingen har mer koll än dem. Välj sedan mellan förlovningsringar i tex. guld, platina, rose eller palladium.

4. Begränsa vilken form du vill ha

Om du vet vad din partner vill ha i form av diamanter, hjälper det till att fokusera jakten på förlovningsringar enormt. Varje form (även känd som ett snitt) är prissatt på olika sätt – och var och en har olika pris per karat.  Om storleken är viktig för dig kan du få fler karat till ett bättre pris när du väljer en alternativ form till det klassiska runda snittet. Innan du ger dig ut för att handla en förlovningsring, studera ringklippningar och ha en (eller två) favoriter i åtanke.

5. Välj en metall för bröllopsbandet

Traditionellt är förlovningsringar (och även bröllopsringar) gjorda av gult guld, vitt guld, silver eller platina – även om roséguld på senare år har dykt upp som ett fräscht, modernt alternativ. Även om platina kan se ganska likt silver, är platina betydligt dyrare eftersom det har en större densitet (och är också sällsyntare). Vissa metaller repar lättare än andra, så se till att överväga livsstil – såväl som budget, förstås – innan du bestämmer dig. Du bör också tänka på om du vill ha stenar i bandet/banden också!

5. Mät ringen 100 % rätt

Detta kan tyckas självklart, men se till att båda får dina ringfingrar ordentligt mätta. Du vill inte ha en ring som skär av din cirkulation eller, ännu värre, så lös att den riskerar att falla av. Det ska kännas ombonat men bekvämt. Om ni inte köper förlovningsringar tillsammans, kan ni gå och bestämma storleken i en smyckesbutik på egen hand och sedan slentrianmässigt nämna din storlek nästa gång ämnet kommer upp (eller berätta för din BFF så att de vet svaret när du frågar partner dem).

6. Tänk på hur förlovningsringen matchar

Även om det är lätt att fastna för att handla efter den perfekta diamanten, är förlovningsringen bara hälften (eller mindre än hälften, om du går på ringstapelvägen) av ekvationen. Ditt bröllopsband – du vet, den faktiska symbolen för ditt äktenskap – är den ofta förbisedda andra halvan. Fundera definitivt på vilken stil av bröllopsband som passar din ring. Vissa förlovningsringar tillåter inte ett band att sitta i linje med dem, så det är viktigt att överväga hela paketet av utsprång kontra pavé och kanaluppsatta stenar innan du bestämmer dig för en förlovningsringstil.

7. Var smart om kvaliteten på skärningen

Spara stort genom att köpa den lägsta färgen diamant som fortfarande kommer att se färglös ut för blotta ögat, För runda diamanter i vitt guld är detta vanligtvis en I- eller J-färg. I gult guld kan du till och med gå ner till en K-färg Välj den diamant med lägsta klarhet som fortfarande är ren för blotta ögat, eftersom den kommer att se identisk ut med en felfri diamant förutsatt att allt annat är lika, noterar han. Skillnaden i pris mellan en SI1 eller SI2 klarhet diamant och en felfri diamant är enorm.

PHOTO BY STEPHANIE VELEZ

Slutsumma – förlovningsringar

Som ni ser finns det mycket att tänka på när man ska hitta rätt förlovningsring. Det är inte bara att shoppa första bästa billiga ring online. Många yngre killar lägger inte ner den möda det faktiskt är värt att hitta rätt kvalitetsring. Menar tänk denna ring kan komma att gå i arv till era barn och i många kommande generationer. Då måste det vara hög kvalitet och bra val av material. Billiga ringar kommer att tappa utseendet med tiden och kommer därmed även SE billiga ut, inget vi vill ha här eller hur.

Bortsett från kvalitet på ring, så kom ihåg att vilket val av förlovningsring eller vigselring man än gör så är själva akten det viktigaste. Det romantiska minnet av bröllopet kan inga pengar i världen väga upp emot. Vi hoppas ni hittar både rätt partner och ring, hur svårt det än må vara!

Lycka till!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024