10 tips för en perfekt hemmabio

10 tips för en perfekt hemmabio

Innehållsförteckning

Hemmabio system har varit på tapeten ända sedan 90-talet och trenden verkar hålla i sig. I princip alla stora tillverkare av ljud- och bildprodukter numer satsa stort på sitt sortiment av hemmabioprodukter. Inte konstigt med tanke på det ständigt dåliga vädret i Sverige. Folk vill fly bort en stund i mysig bio miljö hemma framför favofilmen och med popcorn i högsta hugg.

LÄS MER: Så inreder ni när ni har ett jobbigt snedtak hemma

Här får du 10 klockrena tips på vad du ska tänka på, när du fixar din egen hemmabio!

Några saker att tänka på när du inreder en hemmabio:

 • Ljud och bild: Det viktigaste för en hemmabio är att ljudet och bilden är bra. Se till att du har en bra projektor, tv eller bildskärm, samt bra högtalare.
 • Akustiken: Akustik är också viktigt för att skapa en bra ljudupplevelse. Om möjligt bör du dämpa akustiken i rummet med hjälp av textilier, mattor eller ljudabsorbenter.
 • Belysning: Belysningen är viktig för att skapa en stämningsfull atmosfär. Använd dimbara lampor för att kunna anpassa ljuset efter behov.
 • Möbler: Möblerna är viktiga för att skapa en bekväm sittplats. Välj bekväma soffor eller fåtöljer där du kan slappna av och njuta av filmen eller tv-programmet.

Hemmabio – 10 tips

En hemmabio innebär i korta drag en stor TV, alternativt projektor, gärna ett avskilt rum som är inrett enbart som biorum, sköna fåtöljer eller en soffa och så klart – ett grymt bra ljudsystem!

#1 Investera i multikontroll

Du bör överväga att integrera en smart fjärrkontroll för att kunna styra allt från en enhet. DÅ slipper du först greja med projektorn, sedan koppla på ljudet, styra belysningen, osv. Det blir mycket enklare om du har en kontroll för allt. Det gör också upplevelsen av bio mer påtaglig.

#2 Lägg mycket krut på en projektor för hemmabio

Behöver vi säga att du ska investera i en projektor och duk speciellt avsedd för hemmabio? Här är det ingenting att spara på, men allt beror så klart på vilken budget du har.

#3 Välj ett bra rum

Välj ett rum för din hemmabio där du har minimalt med ljus och ljudstörningar. Har du till exempel ett rum utan fönster så är det perfekt.

#4 Ljudisolera

Ljudisolera rummet med ljudisolerande material. Särskilt dörren är viktig då den annars släpper in mycket störande ljud.

#5 Välj högtalare för hemmabio

Använd ett högkvalitativt ljudsystem för att få biokänsla av ljudupplevelse. Det ska kännas i magen när bomberna exploderade! Ett tips är Sonos, som har riktigt bra produkter för hemmabio!

#6 Avståndet mellan projektor, ljud och duk = viktigt

Placera projektorn, projektorduken och ljudsystemet i perfekt avstånd från varandra så att du får bästa möjliga upplevelse. Läs noga i manualerna för att få till detta på bästa sätt.

#7 Inred med detaljer

Glöm inte bort inredningen! Här har du chansen att skapa rätt känsla och atmosfär. Investera i en popcornvagn, filmposters på väggarna. Varför inte köra en röd heltäckningsmatta på golvet, om du gillar det.

#8 Använd förstärkare

Skillnaden på förstärkare och reciever är att förstärkaren är som stereoanläggningens centrum, medan en reciever också är en förstärkare men även har en inbyggd radiomottagare och ofta används som förstärkare till hemmabiografer.
Generellt sett är det mycket bättre att ha en större förstärkare med ett effektöverskott än en för liten förstärkare som får anstränga sig för att hänga med. En kraftig förstärkare ger dig ljud utan förvrängning, och du kan pressa högtalarna till bristningsgränsen utan att de tar skada.

Glöm inte helt klart förstärkaren för att få till bra bioljud!

#9 Ljussätt på ett smart sätt

En hemmabio ska inte vara totalt mörklagd. Belys golvet, under stolarna, i taket, osv.

#10 Sitt bekvämt

Bekväma sittplatser är A och O för en lyckad hemmabio!

FAQ – Vanliga frågor om hemmabio

Frågorna är många när det kommer till hemmabio. Därför har vi listat några av de vanligast förekommande frågorna här tillsammans med utförliga svar.

Vad kostar det att bygga en hemmabio?

Det finns allt från budgetvarianter som kostar under 10.000 kronor upp till de riktigt påkostade varianterna på flera hundra tusen kronor. Det som drar iväg är projektorn och ljudsystemet. Om du har en begränsad budget, kan du börja med själva hårdvaran och investera i inredningen löpande.

Hur gör man en hemmabio?

Börja med att hitta en bra plats i hemmet för din hemmabio. Ta måtten på rummet för att kunna köpa en projektorduk i rätt storlek och för att veta vilket ljudsystem du ska investera i.

Vad behövs för hemmabio?

För att få till en hemmabio är det några saker du behöver. Du behöver en projektor, ett ljudsystem och en projektorduk samt någonstans att sitta. Vissa bygger sin hemmabio med TV-skärm, vilket också går bra så klart.

Hemmabio – Summering

I den här artikeln har vi gett dig 10 grymma tips på hur du kan få till en hemmabio i ditt eget hem. Det finns såväl budgetalternativ som mer påkostade varianter. Börja med att göra en budget och ta det sedan därifrån. Glöm inte bort inredningen och se till så att du får rätt känsla och atmosfär i din hemmabio.

Lycka till!

 1. My daughters would go crazy for that room!! what fun punches of color!
  Best,
  Karolyn

 2. Love this post!
  Thanks for your lovely comment on our blog!
  If you want to come back to us and follow our blog we reciprocate!
  Kiss kiss from Italy:)

  http://todayilook.blogspot.it

 3. What a great pop of colour. A definite pick me up during long dark evenings. xx

 4. Sv: Tack så jätte mycket, kul att du gillar de! :)

 5. Vilka härlig ljusstakar med marmor! Love them!
  Ha det fint!
  Kram
  Rebecca

 6. Så snyggt med lila! Du har en riktig kanonblogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024