Få supertrendiga 60-tals stilen hemma    

Få supertrendiga 60-tals stilen hemma    

Innehållsförteckning

Är du sucker för retro 60 tals inredning? Då är året 2024 absolut för dig, då 60-talet gör en efterlängtad comeback. Är du redo att förvandla ditt vardagsrum till en svängig oasm som påminner om det rockiga 60-talet? Dyk in i eran av djärva mönster, livfulla färger och ikoniska mönster med vår guide om hur du tar in den supertrendiga 60-talsstilen i ditt hem. Vi tar även en sväng till Ikea museum och deras klassiska 60-talsinredning.

LÄS MER: Inred med retro rätt stil hemma

Här går vi igenom grundreglerna för att få en het retro inredning hemma.

Foto ikeamuseum

60 tal inredning – hur får man stilen?

Några av våra favoritrum i 60-talsstil är:

 • Färgpalett – Ljusa, djärva och kolliderande nyanser.
 • Möbler – Minimalistisk design med geometriska former.
 • Mönster – Djärva mönster med ljusa färger.
 • Belysning – Lavalampor och allt retro!
 • Konstverk – Några retrokonstverk att kasta tillbaka till 60-talet.

Låt oss ta en närmare titt:

Omfamna 60-talets färger

Om vi ser tillbaka på 60-talet var det en tid med djärva färger som inte riktigt hade varit populära tidigare. Tänk livfulla apelsiner, elektriska blå och ljusa gröna. Dessa nyanser skulle vanligtvis inte sättas ihop, men om de görs kreativt kan de skapa den perfekta 60-talslooken. För en mer modern twist, använd dessa nyanser som accentnyanser så att de inte blir överväldigande.

Foto hemnytt.com

Satsa på retro med möbler

60-talsmöbler handlar om eleganta linjer. Den är minimalistisk i sin design. Geometriska former är populära i 60-talets möbler. En populär 60-talsdesign som har vuxit i popularitet 2024 är modulsoffan. Den här soffan kan flyttas beroende på om du slappnar av eller umgås för att skapa det utrymme du behöver. Andra populära möbler från 60-talet är äggstolar och tulpanbord. Hitta några på nätet eller i secondhandbutiker.

Groovy mönster och texturer

60-talet handlar om de ljusa och djärva mönstren. Från färgglada blommor till geometriska tryck, 60-talet låter dig visa din kreativitet. Även om du kanske inte vill putsa dina väggar med dem, kan du använda dem minimalt. Lägg till kuddar eller gardiner med tryck för att lägga till 60-talskänslan i ditt rum utan att det blir för mycket.

Ni hittar den klassiska 60 tals stolen ovan HÄR

Rätt retro belysning

Belysning kan vara avgörande för ett rum. På 60-talet handlade belysning om statement-möblerna. Pendellampor var populära som en central del av rummet. För mindre lampor var lavalampor både ljusstarka och underhållande. Retrobelysning har vuxit i popularitet de senaste åren och du kan hitta några fantastiska bitar på nätet.

DIY Väggkonst alá 60 ies

Ett bra sätt att lägga till 60-talsstil i ditt hem är genom väggkonst. Ett bra sätt att göra detta på en budget är att göra det själv. 60-talskonsten varierade i stil – från popkonst till stora abstrakta målningar. Använd din väggkonst för att knyta ihop alla olika färger i ditt rum. Du hittar bra inspiration online på plattformar som Pinterest.

Stringhyllan är en riktig 60-tals klassiker! Och den är lika trendig idag som då.

Ni hittar hyllan ovan HÄR

Hur får man 60-talsstil på en budget?

Att inreda ditt hem betyder inte att du behöver spendera en förmögenhet. Det finns ett antal sätt att hålla inredningskostnaderna nere. Detta inkluderar att göra mycket av målningen och dekorera själv. Gör det till en rolig dag för familjen. När du letar efter möbler kan du söka på marknadsplatser och secondhandbutiker på nätet för att hitta möbler att återanvända. Detta är inte bara hållbart, utan du kanske faktiskt kan hitta autentiska 60-talsmöbler!

Besök Ikea museum för mer 60-tals vibbar

Ikea var ett bra ekonomiskt decennium och många började inreda hemma mer. Detta visar Ikea upp i deras kända retro museum nere i Älmhult. Djärva mönster, starka färger, poppiga accessoarer och okonventionella lösningar präglar det sena 1960-talets ungdomliga inredningsstil. Förändringens vindar blåser och IKEA kan sägas stå vid frontlinjen med ett ungt och modigt formspråk. Besöker ni Ikea museum kan ni se 60-tals möblerna och känna känslan av det ljuva 60 talet än en gång. Dåtid fast i nutid och en rejäl nostalgitripp utlovas.

Foto ikeamuseum

Slutsummering – 60 tal inredning

Nu när du har all 60-talsinredningsinspiration du behöver är det dags att börja inreda. Använd några av våra bästa tips för att transportera ditt hem tillbaka i tiden till det svängiga sextiotalet. Gör ditt hem personligt och unikt för dig – det är trots allt du som måste bo i det!

Vanliga frågor (FAQ)

Kan jag blanda 60-talsinredning med andra designtrender?

Ja, det kan du – det är faktiskt så man gör det mer modernt. Ta några viktiga 60-talsfärger eller delar och blanda dem med dina moderna favoritmönster. Se till att formerna, eller nyanserna, liknar varandra för att skapa lite sammanhållning. Detta kommer att hjälpa till att få ihop looken.

Finns det några måste-ha-tillbehör för att uppnå 60-talskänslan?

Det finns några viktiga accessoarer från 60-talet för att få till den rätta looken. Ryamattor är ett måste, liksom ljusa lavalampor. Dessa finns i ett antal färger för att matcha ditt rum.

Är det nödvändigt att använda äkta vintagemöbler?

Vintagemöbler i all ära – men det finns också några moderna möbler som är minst lika fina. Nya plagg, inspirerade av 60-talet, är lättare att få tag på. Du kan hitta några fantastiska bitar på nätet eller i secondhandbutiker.

Hur balanserar jag de djärva färgerna?

De djärvare tonerna från 60-talet kan vara lite för mycket. Istället för att använda dem som din huvudsakliga nyans, använd dem som accenter. Använd en mer neutral ton som bas, med inslag av 60-talsfärg.

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024