Diy inredning - den ultimata gör det själv guiden

DIY inredning – den ultimata Gör det själv guiden

DIY står för Do It Yourself och innebär alltså att i stället för att köpa något – tillverkar man det själv. Det här är bra för såväl miljön som för självkänslan. Det är en oslagbar känsla att tillverka något på egen hand och sedan kunna njuta av att använda det. Det mest populära begreppet är DIY inredning som man kan se på bland annat Pinterest.

 I den här artikeln ska vi gå igenom mängder med tips och inspiration för hur du kan göra inredningsdetaljer själv, hur du kan förbättra begagnade möbler och mycket mer! Häng med och bli inspirerad!

LÄS MER: 10 grymma Ikea hacks som kommer att chocka er

Börja enkelt och känn skaparglädjen gro

Ge dig inte på för svåra projekt från start utan börja enkelt. Då får du snabbare känna känslan av att ha tillverkat en egen inredningsdetalj på egen hand. Risken med att börja för svårt är att du helt enkelt aldrig blir klar. Man behöver några små enkla projekt för att skaparglädjen ska sätta sig och för att man ska få självförtroendet som behövs för att ta sig an tuffare och mer avancerade projekt framöver.

Foto: Hometalk.com

Klä om en stol – DIY stolar

Det här är ett bra DIY-projekt för nybörjare. Alla klarar av att klä om en stol. Det är ett billigt, enkelt och roligt projekt. Dessutom blir resultatet ofta mycket påtagligt, då själva dynan på en stol utgör en så stor del av helhetsintrycket.

Här kan du antingen klä om en befintlig möbel som du har hemma och som du känner att du vill rusta upp. Eller så kan du gå på second hand eller loppis och fynda någon stol där som du sedan tar hem och klär om.

Skapa egna unika väggdekorationer

Det finns många fler enkla och roliga DIY-projekt att sätta tänderna i! Ett sådan är till exempel att skapa egna tavlor. Du behöver definitivt inte vara konstnärligt lagd för att lyckas med detta projekt.

SHOPPA BUDGETLYX INREDNING

Ni hittar väggdekor ovan HÄR

Gör gipstavlor

Har du en gammal tavelram liggandes hemma som du inte använder? då kan du göra en egen gipstavla, med ett unikt motiv som och där du står som upphovsman. Det enda du behöver är din tavelram, en tavelduk, gipsbindor samt en pensel.

Blötlägg gips och placera sedan ut gipset på tavelduken. Här finns det inget rätt eller fel! Du skapar mönster utan att ens veta om det och helt plötsligt har du ett motiv som du är nöjd med. Låt det torka. Sedan kan du eventuellt måla tavlan också för att få mönstret att träda fram ytterligare, men det går precis lika bra att låta tavlan vara naturell.

Häng upp tavlan på väggen och stoltsera med att du själv skapat konsten som hänger på din vägg.

Spackeltavla DIY

En spackeltavla är en annan typ av DIY-tavla som många uppskattar att tillverka. Precis som med gipstavlan applicerar du istället spackel på tavlan och ritar mönster genom att på valfritt sätt dra föremål över tavlan. Du kan till exempel använda dig av en gaffel för att skapa spännande mönster.

Gör en stege och häng upp saker

Det här är ett roligt och enkelt projekt som inte går att misslyckas med. Många saker i hemmet gör sig snyggare om man hänger upp dom. Låt oss ta några exempel. Ett skohorn, en huvudbonad, en tidningshållare. Ja, vi kan göra listan hur lång som helst. Men istället för att sätta upp en massa krokar överallt, kan man bygga en stege.

LÄS MER: DIY tips – 10 sätt att inreda ned dekorplast

Du har säkert några snycka träbitar liggande någonstan, eller en gammal klädhängare som du kan ta delar ifrån. Hittar du ingenting hemma kan du gå till second hand eller en loppis och fynda. Försök att hitta något du kan återanvända. Du behöver någon form att stolpar till stegen och sedan behöver du något som du kan sätta som steg mellan dessa stolpar. En stege kan lutas direkt mot väggen och behöver alltså inte kunna stå upprätt.

Stegen tillverkas enklast genom att du limmar ihop delarna, men du kan också spika eller skruva. Här är den konstnärliga friheten obegränsad och var inte rätt för att ta ut svängarna ordentligt. När stegen är färdig kan du börja hänga upp saker på den för att ge den liv. Kanske kan du tillverka egna krokar som du kan använda för att fästa på stegen. Bara fantasin sätter gränser!

Vanliga frågor om DIY och inredning

DIY är ett ämne som verkligen engagerar och det finns många eldsjälar där ute som brinner för att tillverka saker på egen hand. Men det finns också många nyfikna nybörjare som precis börjat utforska det här området. Här samlar vi de vanligaste frågorna.

Vilka DIY-projekt passar nybörjare?

Det finns mängder av idéer för DIY-projekt som passar dig som inte tidigare sysslat med liknande projekt. Ett exempel är att klä om en stol eller en möbel. Du kan också tillverka egna tavlor från en gammal tavelram där du använder antingen gips eller spackel för att skapa enkla men unika mönster.

Vad behöver man ha hemma för att tillverka egen inredning?

Det finns en del smarta tillbehör som man kan ha hemma för att göra det så enkelt som möjligt att börja skapa något när lusten infinner sig. Införskaffa en bra sax, tejp, en limpistol, lite målarfärg, penslar och en häftpistol. Med dessa tillbehör kan du skapa mycket!

Kan man ge bort DIY som present och julklapp?

Många tror dessvärre att det bara är barn som får tillverka sina egna julklappar och presenter. Men så är det inte längre! Allt eftersom det cirkula samhället med återanvändning av konsumtionsprodukter blivit allt mer populärt, har också hemmagjorda presenter blivit mer populära. Vem vill inte ha en present som man vet att den som ger bort den suttit och jobbat med?

Summering DIY inredning

Gör det själv, eller Do It Yourself, är en trend just nu inom inredning och någonting som alla borde prova på. Man får en ordentlig kick utav att skapa något på egen hand och sedan använda det som inredning i sitt hem. Se till att införskaffa några basverktyg och tillbehör och sedan är det bara att låta fantasin flöda. Det finns säkert massor med prylar du inte använder, som kan rustas upp och göras snyggare. Annars kan du alltid besöka en loppis eller en second hand och hitta spännande produkter där. Låt fantasin sätta dina gränser!

SHOPPA BUDGETLYX INREDNING

 

 

  1. Wow så smart! :)

  2. Mycket fiffigt och dessutom riktigt snyggt. Kreativt tänkande när det är som bäst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024