Förgyll trädgården med våra smidiga tips

Förgyll trädgården med våra smidiga tips

Innehållsförteckning

 Detta inlägg är en annons

En väl omhändertagen trädgård är både fin att titta på och skapar avund och beundran hos grannarna. En grön nyklippt gräsmatta är dock inte det enda som spelar roll, du kan göra massor för att din trädgård ska vara den snyggaste biten land i grannskapet. Allt från att plantera träd för att skugga matplatsen till att ha snygga förvaringslösningar för utemöblerna på vintern. Läs vidare för att få ett par snabba och enkla tips som kan hjälpa dig med din trädgård.

Förvaring är A och O

Det är kanske inte något man tänker på när man kikar på de snygga trädgårdarna i grannskapet, men att ha rätt sorts förvaring är minst lika viktigt för en snygg trädgård som att klippa gräsmattan. Står gräsklipparen, cykelpumpen och trädgårdsslangen på marken vid husväggen ser det ju inte särskilt snyggt ut.

Alla snygga trädgårdar har praktiska förråd och redskapsbodar där man kan förvara allt som inte behöver stå framme. Det är även riktigt praktiskt att ha ett stort förråd när temperaturen sjunker och du behöver plocka in utemöblerna. Många moderna utemöbler tål hårt väder, men möbler som står inne över vintern håller mycket längre.

Skapa en unik look med stenar och statyer

Med några stenar kan du ta en redan snygg detalj i trädgården och lyfta den till nya höjder. Har du till exempel ett träd i trädgården kan du lägga snygga stenar runt stammen för att rama in trädet på ett snyggt sätt. Ett par små stenstatyer vid grinden eller trappan upp till huset kan göra underverk för din trädgård. Har du en liten rabatt med blommor eller buskar kan du även rama in denna med fint polerade stenar. Det är en liten detalj som gör stor skillnad och ger trädgården en mer enhetlig design.

Snygg belysning för att lysa upp trädgården

Har du lagt tid och energi på din trädgård är det ju mer än rätt att kunna beundra ditt arbete även på kvällarna. Med rätt sorts belysning kan du inte bara lysa upp i trädgården för att se bättre. Rätt ljus på rätt plats kan se riktigt snyggt ut och höja din trädgård till nya höjder.

Många väljer till exempel att installera solcellslampor längs med gångar i trädgården både av praktiska och estetiska skäl. Dessa lampor tänds automatiskt när solen går ner och drivs av solceller, så du slipper dra el eller byta batterier. Något som är riktigt snyggt är att ha hängande lampor runt hela uteplatsen. Ljuset gör att ni kan spendera mer tid utomhus när solen har gått ner och ser dessutom väldigt fint ut.

Naturlig skugga med träd och buskar

Under sommaren är solens strålar helt fantastiska att känna mot huden men det finns ju även stunder då vi hellre vill ha lite skugga. Det finns gott om metoder för att skapa skugga i trädgården och vid matplatsen. Ett stort parasoll skyddar både mot solljus och duggregn. Parasoll finns i både golvstående och hängande modeller, så att du kan hitta en modell som passar just din uteplats.

En naturlig lösning är att plantera träd och buskar där du vill ha mer skugga i trädgården.

Höga buskar är ofta det smidigaste valet eftersom de kan planteras och skapa skugga direkt. Men att plantera träd med lite framförhållning är en bättre lösning, som dessutom kräver mindre underhåll. Ett ungt träd kanske inte ger så mycket skugga men efter ett par år kommer ni ha ett bastant träd med gott om blad och grenar som håller er svala.

Blommor i marken och i vaser

Ingen trädgård är ju komplett utan fina blommor i många olika färger. Välj ut en solig del av din trädgård där du kan plantera blommor och ha väl hand om dem, för att skapa lite färg i trädgården. Något som ser riktigt bra ut är att kombinera blomrabatten med större vaser med blommor som står runt resten av blommorna. I vaserna kan du plantera en stor blomma var medan rabatten kan vara för mindre och mer färgglada växter.

Att tänka på om du ska skaffa förråd

Du behöver generellt sett inget bygglov om du ska bygga ett förråd i din trädgård. För förråd upp till 25 kvm behöver man inte bygglov. Men det är trots det alltid smart att kontakta kommunen för att vara säker. Det är även viktigt att komma ihåg att inte bygga sitt förråd närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. För att göra detta måste du ha ett skriftligt godkännande från dina grannar.

Hos vidaXL kan du hitta gott om färdiga förråd och redskapsbodar i olika storlekar som kan levereras hem till din tomt. Hos denna webbutik förråd i olika material och modeller så att alla kan hitta något för sin trädgård. De har även modeller med plats för ved och med externa hyllor. Ett snyggt förråd är ett måste för att ha en organiserad trädgård som gör grannarna avundsjuka.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024