Billig mat online - 7 bästa butiker

Billig mat online – 7 bästa butiker

Innehållsförteckning

Att handla mat online har blivit allt mer populärt, framförallt av två orsaker. Smidigheten i att slippa ta bilen, cykeln, bussen eller att gå till butiken och handla, utan istället få matvarorna levererade till dörren, väger tungt. Men även prismässigt. Sedan inflationen tog fäste i vårt samhälle och matpriserna rusade, har allt fler vänt sig till onlinebutiker för att inhandla sin mat och på så sätt pressa priserna. Häng med så listar vi de 7 bästa butikerna för mat online!

När man tittar på butiker som säljer mat online och erbjuder hemkörning, behöver man titta på flera parametrar för att få en helhetsbild över prissättningen. Många butiker har konkurrenskraftiga priser på själva sortimentet, men tar rejält betalt för plockningen och utkörningen av matkassen. Andra butiker har högre grundpris i butik men riktigt bra pris på plock och utkörning. Så beroende på hur du handlar så behöver du studera sådana här skillnader.

LÄS MER: 6 veg recept som höjer ditt immunförsvar

Om du handlar ofta och i mindre volymer, så kommer avgiften för utkörning och plock av varor att bli mer påtaglig, varför du bör fokusera på att handla från butiker med låga sådana avgifter och vice versa.

Billig mat online

#1 Coop – bäst om du storhandlar som medlem

Coop, som rent prismässigt inte står sig alls bra i jämförelser med ICA, Willys och Lidl, seglar upp som etta när det kommer till mat online. Anledningen? Deras grymma upplägg med fri frakt om du handlar för över 2000 kr samt upplägget med bonus om du är medlem. För att dra nytta av Coops rabatter behöver du först investera 100 kr för att bli medlem i förbundet. Sedan börjar du tjäna poäng. Det som gör Coop unikt här är att du efter 4000 poäng kan hämta ut en 5%-kupong på ett helt köp. Så när du storhandlar kan du alltså tjäna betydligt mer genom att använda den än vad du tjänar på exempelvis ICA med deras bonussystem.

#2 ICA MAXI – Skiljer sig dock från butik till butik

ICA MAXI generellt är bra på handel online och har konkurrenskraftiga priser. Framförallt har man bra priser även om man handlar lite oftare och således behöver utkörning lite oftare.

LÄS MER: 10 saker du kan lära dig online

#3 ICA Kvantum – bra för dig med närhet till butik

Bor du nära en ICA Kvantum-butik? Grattis! Då kan du dra nytta av deras hemkörning som är lite restriktiv, man kör gärna inte för långt. Men om du bor i närheten så kan du få bra priser här.

#4 Hemköp – tar fler marknadsandelar

Hemköp har kanske inte förstått att deras namn är snarlikt med hemkört då man först nu börjat konkurrera med övriga butiker om den här marknaden. Inte superbra prismässigt men Hemköp har ett bra sortiment och vill man ha det levererat direkt till dörren så går det och dessutom till humana priser.

LÄS MER: Felet 100 000 svenskar gör i deklarationen

#5 ICA Supermarket – för dig som vill hämta i butik

En hel del ICA Supermarkets har börjat plocka onlinebeställningar som du kan hämta i butik. Håll dock koll på plockavgiften som kan variera. En hel del av dessa butiker erbjder även lokal hemleverans.

#6 ICA Nära – litet, lokalt och bekvämt

Vem vill inte gynna sin lokala ICA-handlare? Bor du i ett litet samhälle med närhet till en ICA Nära-butik så kan du nu beställa matvaror online och hämta dessa i butiken.

#7 Mathem – startade trenden men har tappat det

Mathem startade trenden med att handla mat online men har inte kunnat konkurrera med övriga kedjor rent prismässigt efter att dom också gav sig in på marknaden. Det är tufft för ett bolag som Mathem att hålla samma priser då dom inte har samma enorma köpkraft som övriga kedjor. Däremot är Mathem grymma när det kommer till användarvänlighet på sajten och enkelhet gällande gränssnittet, osv.

FAQ

Många vänder sig online för att handla mat för att spara såväl tid som pengar. Här är svaren på några av de vanligast förekommande frågorna inom detta område.

Vilken butik har billigast mat online?

Den butik som har billigast mat online är oftast den som har bäst villkor när det kommer till frakt och plockavgifter. Här ligger Mathem bra till med fri frakt om du handlar för över 700 kr.

Är det billigare att köpa mat online?

Det korta svaret på den här frågan är NEJ. I och med att det tillkommer avgifter för såväl plock av varor som hemleverans, så blir det i regel dyrare. Men man får tänka på värdet av den tid man sparar och även eventuell resekostnad till butiken.

Är Mathem billigare än Willys?

Nej, Mathem har haft svårt att mäta sig prismässigt med såväl Willys som ICA och Coop. Dessa kedjor har mycket mer muskler och köper in varor billigare och kan hantera lägre marginaler.

Summering – Handla billig mat online

Vi har tittat på butiker som erbjuder handel av mat online. Här kan man i lugn och ro klicka hem sin matkasse och få den levererad till dörren. Alla stora kedjor erbjuder nu detta koncept och om man handlar för över 2000 kr så har i princip alla butiker fri frakt. Men det tillkommer en plockavgift hos de flesta. Här får man väga smidighet mot pris och tidsbesparingar när man gör sitt val.

Foto längst upp: Arla

  1. Oh, vad jag längtar efter en svensk midsommar. Här i UK firas det inte alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024