(Innehåller Ellos Jotex Newport Soffadirekt annonslänkar)

Så här inför julen bjuder inredningsvis på en svensk matklassiker: Janssons Frestelse – en maträtt som hör hemma på alla svenska julbord. Prova detta enkla och goda Janssons recept idag!

JANSSONS FRESTELSE

janssons frestelse recept

Ingredienser:

  • ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis
  • 2 st gula lökar
  • 200 g ansjovisfilé
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk ströbröd
  • 2-4 msk smör

Metod:

  1. Skala potatis och skär i tunna strimlor.
  2. Skala löken och skär i tunna strimlor.
  3. Smörj en ugnsform.
  4. Varva potatis, lök och ansjovis i formen. Avsluta med potatis överst.
  5. Häll över ansjovisspad och grädde.
  6. Strö över lite ströbröd.
  7. Skär tunna skivor av smöret med en osthyvel och lägg ovanpå.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 1 timme.
  9. När potatisen är mjuk är din Janssons Frestelse klar.

janssons frestelse

Karlssons Frestelse, Hanssons Frestelse och Svenssons Frestelse

Om man använder köttfärs istället för ansjovis heter gratängen Karlssons Frestelse. Kör man vegetarisk heter rätten antingen Hanssons Frestelse eller Svenssons Frestelse beroende på var man är uppväxt i landet.

julbord med janssons frestelse

Janssons Frestelse: Historiken bakom namnet

Det finns en del olika teorier för historiken bakom Janssons Frestelse. Den första är att gratängen uppfunnits av Per Adolf Janzon, en operasångaren som levde mellan 1844 och 1889. Janzon var känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng. Gratängen var tydligen mycket populär och ga upphov till namnet Janzons frestelse. Det enda som inte verkar trovärdig med denna historien är att namnet Janssons Frestelse blev inte allmänt accepterad förrän 1900-talet.

En annan teori om uppfinnaren till Janssons Frestelse är att Elvira Stigmark (1886-1953), en östermalmsfru, lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons Frestelse efter en film med samma namn (filmen ”Janssons Frestelse” från 1928).

Mer om historien bakom denna ansjovisgratängen hittar ni här.

Brukar ni äta Janssons Frestelse till jul?

Ha en fortsatt fin dag – och GOD JUL! :)

/Jon

REA FYND SHOP

Jotex
1 889,30 SEK2 699 -30%
Jotex
9 099,30 SEK12 999 SEK
Jotex
3 779,30 SEK5 399 SEK
Jotex
1 819,30 SEK2 599 SEK
Jotex
4 164,30 SEK5 949 SEK
Jotex
4 899,30 SEK6 999 SEK
Jotex
1 049,30 SEK1 499 SEK
Jotex
2 659,30 SEK3 799 SEK
Soffadirekt
11 295 SEK14 995 SEK
Soffadirekt
6295 SEK8995 SEK
Soffadirekt
10 495 SEK
Soffadirekt
8995 SEK10995 SEK

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

6 Comments

  1. Vad kul med lite kuriosa kring namnet Jansons frestelse. Jag har inte lärt mig att äta det, men självklart finns den på julbordet.
    Tack för en trevlig blogg med lite gott och blandat!

  2. Jag alskar Jansson och det ar en given ratt pa vart julbord. Dock hittar jag ingen ansjovis har utan det gar bra med matjesfileer istallet!
    Kram!

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.