(Innehållannonslänkar)
Så här inför julen bjuder inredningsvis på en svensk matklassiker: Janssons Frestelse – en maträtt som hör hemma på alla svenska julbord. Prova detta enkla och goda Janssons recept idag!
JANSSONS FRESTELSE
Ingredienser:
- ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis
- 2 st gula lökar
- 200 g ansjovisfilé
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk ströbröd
- 2-4 msk smör
Metod:
- Skala potatis och skär i tunna strimlor.
- Skala löken och skär i tunna strimlor.
- Smörj en ugnsform.
- Varva potatis, lök och ansjovis i formen. Avsluta med potatis överst.
- Häll över ansjovisspad och grädde.
- Strö över lite ströbröd.
- Skär tunna skivor av smöret med en osthyvel och lägg ovanpå.
- Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 1 timme.
- När potatisen är mjuk är din Janssons Frestelse klar.
Karlssons Frestelse, Hanssons Frestelse och Svenssons Frestelse
Om man använder köttfärs istället för ansjovis heter gratängen Karlssons Frestelse. Kör man vegetarisk heter rätten antingen Hanssons Frestelse eller Svenssons Frestelse beroende på var man är uppväxt i landet.
Janssons Frestelse: Historiken bakom namnet
Det finns en del olika teorier för historiken bakom Janssons Frestelse. Den första är att gratängen uppfunnits av Per Adolf Janzon, en operasångaren som levde mellan 1844 och 1889. Janzon var känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng. Gratängen var tydligen mycket populär och ga upphov till namnet Janzons frestelse. Det enda som inte verkar trovärdig med denna historien är att namnet Janssons Frestelse blev inte allmänt accepterad förrän 1900-talet.
En annan teori om uppfinnaren till Janssons Frestelse är att Elvira Stigmark (1886-1953), en östermalmsfru, lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons Frestelse efter en film med samma namn (filmen “Janssons Frestelse” från 1928).
Mer om historien bakom denna ansjovisgratängen hittar ni här.
Brukar ni äta Janssons Frestelse till jul?
Ha en fortsatt fin dag – och GOD JUL! :)