Janssons Frestelse: Rikets bästa recept

(Innehållannonslänkar)

Så här inför julen bjuder inredningsvis på en svensk matklassiker: Janssons Frestelse – en maträtt som hör hemma på alla svenska julbord. Prova detta enkla och goda Janssons recept idag! Jag minns min barndoms Jular där mamma gjorde den mest fantastiska Janssons varje Jul. Det va ingen Jul hemma utan hennes speciella Jansson med anjovis och äkta fet gräddmjölk. Enligt mig ska Janssons tillagas på klassiskt vis annars kan det kvitta.

LÄS MER: Godaste revbensspjäll recept nånsin

Här tipsar vi ett äkta klassiskt Jansson Frestelse recept som garanterat kommer ge er samma Julbord minnen som jag har av Jansson.

JANSSONS FRESTELSE

janssons frestelse recept

Ingredienser:

  • ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis
  • 2 st gula lökar
  • 200 g ansjovisfilé
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk ströbröd
  • 2-4 msk smör

Metod:

  1. Skala potatis och skär i tunna strimlor.
  2. Skala löken och skär i tunna strimlor.
  3. Smörj en ugnsform.
  4. Varva potatis, lök och ansjovis i formen. Avsluta med potatis överst.
  5. Häll över ansjovisspad och grädde.
  6. Strö över lite ströbröd.
  7. Skär tunna skivor av smöret med en osthyvel och lägg ovanpå.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 1 timme.
  9. När potatisen är mjuk är din Janssons Frestelse klar.

janssons frestelse

Karlssons Frestelse, Hanssons Frestelse och Svenssons Frestelse

Om man använder köttfärs istället för ansjovis heter gratängen Karlssons Frestelse. Kör man vegetarisk heter rätten antingen Hanssons Frestelse eller Svenssons Frestelse beroende på var man är uppväxt i landet.

julbord med janssons frestelse

Janssons Frestelse: Historiken bakom namnet

Det finns en del olika teorier för historiken bakom Janssons Frestelse. Den första är att gratängen uppfunnits av Per Adolf Janzon, en operasångaren som levde mellan 1844 och 1889. Janzon var känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng. Gratängen var tydligen mycket populär och ga upphov till namnet Janzons frestelse. Det enda som inte verkar trovärdig med denna historien är att namnet Janssons Frestelse blev inte allmänt accepterad förrän 1900-talet.

En annan teori om uppfinnaren till Janssons Frestelse är att Elvira Stigmark (1886-1953), en östermalmsfru, lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons Frestelse efter en film med samma namn (filmen ”Janssons Frestelse” från 1928).

Slutsummering

Jag kommer aldrig få tillbaka de jular jag hade på landet, som var rena Walt Disney sagan. Men jag kan försöka återskapa några av mammas Julbord höjdpunkter som hennes små fasta julköttbullar, hembakt bröd med julkryddor och såklart den klassiska Jansson med äkta gräddmjölk av njutbar anjovis.

Brukar ni äta Janssons Frestelse till jul?

REA FYND SHOP

Jotex
3 849,305 499
Jotex
3 779,305 399
Jotex
1 259,304699
Soffadirekt
895 SEK1395 SEK
Soffadirekt
6495 SEK10575 SEK
Soffadirekt
749510175
Soffadirekt
3795 SEK4795 SEK
Soffadirekt
10 495 SEK
Soffadirekt
79959495
Soffadirekt
10 995 SEK14 995 SEK
Lamp24
20 998 SEK22 158,00 SEK
Jotex
5 739,30 -30%8 199

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

6 kommentarer

Fröken i Söder tisdag, december 17, 2013 - 20:58

Vad kul med lite kuriosa kring namnet Jansons frestelse. Jag har inte lärt mig att äta det, men självklart finns den på julbordet.
Tack för en trevlig blogg med lite gott och blandat!

Svara
Nathalie Tegelstam tisdag, december 17, 2013 - 21:08

– tack ska du ha :)
Tack och hoppas du också får en toppen bra vecka
kram kram

Svara
Elin Thorsell tisdag, december 17, 2013 - 22:25

sv: hihi ja visst är han :D
okej, ska kolla in det! :)
tack desamma, kram! :D

Svara
Lauren onsdag, december 18, 2013 - 03:08

Everything looks so delicious!

Lauren,
http://www.atouchofsoutherngrace.com/

Svara
Pia onsdag, december 18, 2013 - 05:31

Jag alskar Jansson och det ar en given ratt pa vart julbord. Dock hittar jag ingen ansjovis har utan det gar bra med matjesfileer istallet!
Kram!

Svara
♥ Evahle.se - må bra bloggen ♥ onsdag, december 18, 2013 - 07:06

Jag brukar faktiskt aldrig äta det. :)

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 kommentarer 490 visningar

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis