(Innehållannonslänkar)
Så här inför julen bjuder inredningsvis på en svensk matklassiker: Janssons Frestelse – en maträtt som hör hemma på alla svenska julbord. Prova detta enkla och goda Janssons recept idag! Jag minns min barndoms Jular där mamma gjorde den mest fantastiska Janssons varje Jul. Det va ingen Jul hemma utan hennes speciella Jansson med anjovis och äkta fet gräddmjölk. Enligt mig ska Janssons tillagas på klassiskt vis annars kan det kvitta.
Här tipsar vi ett äkta klassiskt Jansson Frestelse recept som garanterat kommer ge er samma Julbord minnen som jag har av Jansson.
Om man använder köttfärs istället för ansjovis heter gratängen Karlssons Frestelse. Kör man vegetarisk heter rätten antingen Hanssons Frestelse eller Svenssons Frestelse beroende på var man är uppväxt i landet.
Det finns en del olika teorier för historiken bakom Janssons Frestelse. Den första är att gratängen uppfunnits av Per Adolf Janzon, en operasångaren som levde mellan 1844 och 1889. Janzon var känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng. Gratängen var tydligen mycket populär och ga upphov till namnet Janzons frestelse. Det enda som inte verkar trovärdig med denna historien är att namnet Janssons Frestelse blev inte allmänt accepterad förrän 1900-talet.
En annan teori om uppfinnaren till Janssons Frestelse är att Elvira Stigmark (1886-1953), en östermalmsfru, lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons Frestelse efter en film med samma namn (filmen “Janssons Frestelse” från 1928).
Jag kommer aldrig få tillbaka de jular jag hade på landet, som var rena Walt Disney sagan. Men jag kan försöka återskapa några av mammas Julbord höjdpunkter som hennes små fasta julköttbullar, hembakt bröd med julkryddor och såklart den klassiska Jansson med äkta gräddmjölk av njutbar anjovis.
Brukar ni äta Janssons Frestelse till jul?
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024
♥ Evahle.se - må bra bloggen ♥ skriver:
Jag brukar faktiskt aldrig äta det. :)
Pia skriver:
Jag alskar Jansson och det ar en given ratt pa vart julbord. Dock hittar jag ingen ansjovis har utan det gar bra med matjesfileer istallet!
Kram!
Lauren skriver:
Everything looks so delicious!
Lauren,
http://www.atouchofsoutherngrace.com/
Elin Thorsell skriver:
sv: hihi ja visst är han :D
okej, ska kolla in det! :)
tack desamma, kram! :D
Nathalie Tegelstam skriver:
– tack ska du ha :)
Tack och hoppas du också får en toppen bra vecka
kram kram
Fröken i Söder skriver:
Vad kul med lite kuriosa kring namnet Jansons frestelse. Jag har inte lärt mig att äta det, men självklart finns den på julbordet.
Tack för en trevlig blogg med lite gott och blandat!