påskpynt blommor och färgat påskägg.

7 snygga Påskpynt trädgård tips att kopiera

Innehållsförteckning

Påsken och våren närmar sig med stormsteg! Om något så är påsken en hyllning till nytt liv, nytt hopp, återuppståndelse och pånyttfödelse. Så väck liv i vårkänslan genom att påskpynta din trädgård med de finaste påskdekorationerna. Inspireras av följande idéer för att skapa prydnader gjorda i naturliga eller återanvända material som kommer försköna din utemiljö lagom till vårens intågande.

LÄS MER: Så planerar du liten trädgård

Vi har fokuserat på att använda så mycket miljövänligt och återbrukat material som möjligt. Plastiga dekorationer och annat potentiellt miljöförstörande krimskrams känns inte rätt när man vill ha hållbarhet i åtanke.

Vi har också försökt hålla det på ett lagom (o)avancerad nivå så att hela familjen – inklusive barn – kan vara med och pyssla. Är du redo att inspireras av 7 snygga Påskpynt till trädgården? Då kör vi!

Påskpynt trädgård

Blommor och växter i korg och zinktunna

Zinkbaljor, Hinkar och Krukor med Påskliljor

Bara utifrån namnet vet vi att den härligt knallgula blomman som växer i såväl trädgårdar som vilt i Sverige sedan länge associerats med just den här högtiden. Så om du bara väljer en endaste vårdekoration i din trädgård är påskliljan en självklarhet.

Plantera lökarna i zinkbaljor, plåthinkar eller vanliga lerkrukor och placera dem på strategiska platser där din trädgård behöver piggas upp med en färgklick. Om du väntar besök från familj eller vänner kan du dekorera ytterligare genom att binda pastellfärgade eller prickiga band och stora rosetter runt krukorna.

När liljornas blomningssäsong är över kan du plantera om lökarna på olika ställen i trädgården, i förberedelse inför nästa års påsk. Extra effektfullt blir det att samla små grupper av lökar eller att plantera dem i en linje längs med exempelvis en trädgårdsstig.

Påskharar på en stol med en korg.

Ursöt påskhare ovan finns HÄR

Tassavtryck från Påskharen

Förverkliga en av de mest ikoniska påsksymbolerna och ge dina besökare ett färgglatt välkomnande genom att rita stora tassavtryck på trottoar, uppfart eller stenläggning med hjälp av kritor.

Välj ut en specifik färg eller flera olika nyanser – exempelvis olika färger för vardera tass – bara din fantasi sätter gränserna. Påskharen är trots allt en magisk och mystisk varelse!

Denna dekoration passar perfekt om du gömmer påskägg i trädgården och vill ge barnen eller barnbarnen en ledtråd om var påskharen har gömt deras godis. Se självklart till att alltid använda miljövänliga kritor.

Träbehållare med Harar och Kycklingar

Att tillverka egna odlingsbehållare med siluetter av harar och kycklingar i trä är något mer arbetskrävande än att göra tassavtryck. Eventuellt kan du be om hjälp med att såga till brädor eller träskivor till önskad form på din lokala bygghandel.

Införskaffa små odlingskorgar, skålformade krukor eller forma ett eget “fågelbo” av hönsnät som sedan fodras med mossa och fylls med blomjord. Därefter fäster eller sticker du ned träharen eller kycklingen i jorden och planterar färgglada vårblommor i behållaren.

Blått stearinljus i äggskal.

Stearinljus i Äggskal

Lys upp kvällsmörkret på din uteplats med hjälp av ljus i äggskal. Du kan på traditionsenligt vis färga eller måla skalen innan du häller i ljusmassan, såvida färgningsprocessen inte kräver att du kokar äggen förstås.

Gör ett litet hål i toppen av ägget, häll ut innehållet (se till att spara det till att göra något gott), och skala sedan bort små bitar tills du har en öppning som är lagom stor. Skölj ur äggskalen, låt dem torka och ställ dem stadigt i en äggkartong. Fäst en ljusveke i botten av vardera skal, häll försiktigt i ljusmassa eller ljusgel och låt äggen svalna innan du tänder dem.

Skyltar för Äggjakten

Äggjakt i trädgården är en populär påskaktivitet i många delar av världen. Om du brukar arrangera en sådan för barn eller barnbarn kan du göra det både finare och roligare genom att sätta ut söta skyltar.

Skär ut ägg, kaniner eller andra påskiga motiv i kartong eller papp och skriv ut ledtrådar om var godiset finns, exempelvis “se till vänster” eller “du hittar mig under trädet”. Använd en ledtrådsskylt per godisägg och använd limpistol för att fästa kartongen på träpinnar.

Placera ut skyltarna på strategiska ställen i trädgården och göm påskäggen på kluriga ställen, till exempel under täta häckar täta häckar bakom krukor eller i lågt hängande grenar. Om flera barn deltar i jakten kan du använda olika färger för varje barn, så att ett barn letar efter alla gröna ledtrådar medan ett annat går efter alla röda ledtrådar, och så vidare.

Stege med blommor på mot en gammal tegelvägg.

En vacker Blomsterstege

En stege med en kaskad av blommor kan blir en färgstark och vacker detalj i din trädgård.

Använd två stadiga grenar eller rundstavar för sidorna och kortare grenar eller pinnar för trappstegen. Montera ihop stegen genom att vira snören runt grenarna eller hamra fast dem med hammare och spik. Se till att göra basen lite bredare och att stegen smalnar av något mot toppen. Placera stegen vid ytterdörren, på din uteplats eller annan lämplig plats som behöver piffas upp.

Häng upp amplar med nysnittade buketter eller krukor med färgglada vårblommor. Det praktiska med stegen är att du enkelt kan byta blommor och odlingsbehållare beroende säsong och smak.

Krans gjord av påskägg

Naturfärgad Äggkrans

Även om vi älskar klassiska påskkransar med färgsprakande detaljer så är vi särskilt förtjusta i kransar med ägg i neutrala naturfärger i år.

För att göra en egen krans behöver du en bas av björkris, rotting, styrolit eller något annat stadigt material. Du behöver eventuellt juteväv för att täcka stommen (om du inte använder något naturligt material) och en blandning av äggskal, fjädrar och torkade blommor och blad.

Försök införskaffa äggskal i olika naturliga nyanser – gärna vita, beiga och bruna. Om du vill ha ännu fler nyanser kan du du färga vita äggskal i ljusblått eller ljust mintgrönt. Extra fint blir det om du använder några vaktelägg – deras spräckliga mönster skapar en intressant kontrast i kransen. Fäst skalen och övriga dekorationer med hjälp av limpistol. Häng kransen på din ytterdörr, trädgårdsgrind, uteplats eller terrass.

Slutsummering

Se till att fira livet och vårens intåg med dessa härliga dekorationer i år. Du kommer garanterat få grannskapets finaste trädgård – och eventuellt göra en och annan granne avundsjuk på köpet!

GLAD GRÖN PÅSK!

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024