Vilka är de bästa vårlökar för nybörjare?

Det är på våren som blommorna börjar blomma och våra trädgårdar vaknar upp ur sin vinterdvala. Det är dock inte alla blommor som blommar på våren. Det är viktigt att förbereda din trädgård året runt. Genom att plantera några vårlökar, så kan du få underbara blommor under hela året. Men med så många blommor att välja mellan, vilka vårlökar ska du då plantera på våren?

 • Gladiolus – Fantastiska höga blommor som når upp till himlen.
 • Dahlior – Dessa livfulla färgexplosioner ser ut som fantastiska rosetter som pryder din trädgård.
 • Liljor – En klassisk blomma som är tidlös.
 • Begonior – Vackra pionliknande blommor som håller hela sommaren.

LÄS MER: uterum inspiration – 5 tips för en lyxig oas

Här är 5 vårlökar som är lätta att plantera för nybörjare i trädgården!

Gladiolus

Dessa höga blommor är verkligen show-stoppers och utnyttjar höjden på din trädgård på ett bra sätt. Dessa trattformade blommor finns i en mängd olika nyanser inklusive rött, lila, rosa och vitt så att du kan välja vilken som kompletterar din trädgård bäst. Gladiolus blommar vackert på sommaren och början av hösten om den planteras på våren. Se till att du placerar dessa lökar på en plats som får direkt solljus när du planterar dem. Se till att jorden har ordentlig dränering för att inte ruttna lökarna och se till att du ger dem tillräckligt med utrymme – cirka 6 tum från varandra.

LÄS MER: Så odlar du upphöjt i odlingslådor

Dahlia

De vackra Dahlior har några av de mest livfulla nyanser som du någonsin kommer att se i din trädgård, och de spricker ut från mitten som fyrverkerier. Från rosa och röda till gula och orangea, dessa blommor är spektakulära. Blommorna finns också i flera storlekar så att du kan hitta en som passar alla utrymmen i din trädgård. Dahlior behöver utrymme för att växa, så placera dem cirka 1-2 meter från varandra. De blommar på sommaren, hela vägen till hösten, men kräver lite underhåll.

Dahliors tid är på tidig höst, då blommar de i sin fulla prakt!

Foto: blomsterlandet.se

 

Liljor

En klassisk blomma som inte får glömmas bort är den eleganta liljan. Det finns ett antal olika liljesorter som kan planteras på våren, från kallor till klassiska vita liljor. De växer bra på ljusa soliga platser eller områden som är delvis skuggade men ändå får lite sol. Toppen av liljelopen ska planteras högre än de flesta andra lökar – precis under ytan. Plantera på våren för att se dem blomma i mitten till slutet av sommaren. Liljor är perfekta att ta in som snittblommor.

Varning: Liljor är väldigt giftiga för katter, så håll liljorna borta från katten!

Foto: wexthuset.com

Begonia

En diskret växt som ofta förbises är begonian. Det finns ett stort antal olika varianter, från delikata singlar till helvolangdubblar. Begonior bör planteras som begoniaknölar eller startplantor snarare än lökar i ett skuggigt eller delvis skuggat område. Undvik områden som får varm eftermiddagssol eftersom de inte växer bra under dessa förhållanden. Dessa växter är perfekta för trädgården, och till och med planteringslådor och håller under hela sommarsäsongen.

Att ta med sig – vårlökar

Genom att lägga till några av dessa ljusa och livfulla blommor i din trädgård under vårsäsongen kommer du att få blomsterprakt under hela sommaren, ända in på hösten. De kommer inte bara att sätta färg på din trädgård utan även fantastiska dofter. Vi hoppas att ni lyckas med dessa vårlökar och sänd gärna bild på er blommande trädgård sen.

Vanliga frågor

När är den bästa tiden att plantera vårlökar?

Om du vill att dina lökar ska blomma under vårsäsongen, då måste du plantera dem mycket tidigt. De mest populära vårblommorna som påskliljor, hyacinter och tulpaner bör planteras på hösten – helst när jorden är kall men inte frusen.

Hur djupt ska jag plantera mina blomsterlökar?

Detta beror på glödlampans storlek. Djupet där du planterar dem bör vara mellan 2 och 3 gånger lökens höjd för att ge den utrymme att växa ordentligt.

Vattnar jag lökar direkt efter plantering?

Inte direkt – det beror på att du vill att löken ska sätta sig i jorden och det ger rötterna tid att börja gro. Vattna bara jorden om den blir för torr, men var försiktig så att du inte vattnar för mycket eftersom det kan leda till att lökarna ruttnar.

Kan lökar planteras i krukor?

Krukor är ett bra ställe att plantera några lökar – se bara till att behållarna har dräneringshål och lägg till lite väldränerande krukväxtblandning i botten. Håll krukan vattnad, men tillsätt inte för mycket så att den blir vattensjuk.

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024