20 nordiska trädgårdar värda att besöka

20 Nordiska trädgårdar värda att besöka

Vid ett besök på en vacker botanisk trädgård eller en slottsträdgård får du tillfälle att se och lära dig om växter. Ofta finns också aktiviteter för både stora och små. Många besöksmål har även café eller restaurang tillsammans med mysiga små butiker. Självklart kan du också bara koppla av och njuta av grönskan.

Det finns många härliga trädgårdar både i Sverige och i våra nordiska grannländer. Här får du tips på 20 Nordiska trädgårdar värda att besöka i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Trädgårdar i Sverige

Sverige är hem för många vackra trädgårdar. Från Malmö i söder till Hemavan i Norrland – det finns vackra platser att besöka i hela landet. Här är fem tips på trädgårdar värda en omväg.

Ulriksdals trädgård

Ulriksdals trädgård är en av de mest berömda slottsparkerna i Sverige. Den ligger precis intill Ulriksdals slott, vid E4:an utanför Solna norr om Stockholm.

Slottsparken är i klassiskt format med stora ytor, formklippta buskar, statyer och urnor. I slottsparkens orangeri, byggt under Hedvig Eleonoras tid, finns en spännande miljö med exotiska växter och skulpturer. I den närliggande handelsträdgården finns café och butik. På området finns också en strand, ett värdshus och fina promenadstigar.

Rosendals trädgård

Rosendals handelsträdgård ligger centralt på Djurgården i Stockholm. Den har anor från 1700-talet och är idag ett givet besöksmål året om. Här arrangeras många aktiviteter för besökare i alla åldrar.

Området är stort och det omfattar en fruktträdgård, ett fält med blommor för självplockning, en rosenträdgård, en köksträdgård, en lekplats för barnen och även café, gårdsbutik och bageri. Stockholmarna själva kallar området för stadens gröna vardagsrum och det ligger mycket i det.

Fagernäs trädgård

Fagernäs är en av de nordligaste trädgårdarna i Sverige. Hemvist är sedan år 1921 staden Boden i Norrbotten. Läget är relativt centralt vid Luleåvägen i stadsdelen Fagernäs.

Fagernäs är en handelsträdgård av den större storleken med blommor, växter, plantor och olika tillbehör till försäljning. Växthuset fylls på med nya växter varje vecka.

Gunnebo trädgård

Gunnebo trädgård ligger vid slottet med samma namn knappt 15 minuter med bil från centrala Göteborg. Här finns flera olika trädgårdar med flera olika stilar tillsammans med butik, restaurang och bageri.

Invid slottet ligger en klassisk slottspark med exotiska växter, statyer och buskar i formklippt stil som går under namnet Lustträdgården. På området kring slottet finns även två köksträdgårdar och den så kallade Engelska parken.

Sofiero slottsträdgård

Sofiero slottsträdgård ligger strax norr om Helsingborg i Skåne. Här finns både en klassisk slottspark och många mer nyskapande anläggningar. En specialitet med parken är samlingen av rhododendron. En annan är samlingen av dahlior. Sofiero är en av de mest berömda och populära trädgårdarna i Sverige.

I slottsbyggnaden huserar både ett café, en butik och en restaurang. Sistnämnda har en vacker utsikt över de lummiga omgivningarna och Öresund.

Höjdpunkter på Sofiero:

 • Drottning Ingrids duftende have
 • Jubileumsträdgården
 • Drottning Silvias blomstersmycke
 • Rosengången
 • Kronprinsessan Margaretas blomstergata

Sofiero slott speglar sig i dammen. Foto sofiero.se

Vanliga frågor

Vilken är den populäraste slottsträdgården i Sverige?

Enligt betyg och omdömen på resesajten Tripadvisor är parken vid Sofiero Slott den mest populära i Sverige.

Vilken är den äldsta botaniska trädgården i världen?

Padovas botaniska trädgård (orto botanico) i Italien sägs vara den äldsta i världen. Den grundades redan år 1545.

Vad heter trädgård på olika språk i Norden?

 • Danska: have
 • Norska: hage
 • Finska: puutarha
 • Isländska: garði

Vilka botaniska trädgårdar finns i Sverige?

Det finns 14 botaniska trädgårdar i Sverige. Den största ligger i Göteborg. Olika parker har olika specialiteter men gemensamt för alla är att de har avdelningar med växter från olika geografiska områden i Sverige, Norden och världen.

Norska trädgårdar

Norge har en mångfald av botaniska trädgårdar med olika inriktning. I söder finns många klassiska parker och längre norrut finns parker och anläggningar med fokus på det nordiska klimatet. Här är fem tips på norska trädgårdar värda ett besök.

Tromsö botaniska trädgård

Tromsö botaniska trädgård är en fascinerande plats. Den är av arktiskt-alpint slag och ligger faktiskt långt över polcirkeln. Föga förvånande är den världens nordligaste botaniska trädgård.

Det 1,8 hektar stora området står i full blom under månaderna med midnattssol. Här blommar växter från både Arktis, Antarktis och alpina områden. Trädgården ligger på ön Tromsøya i norra Norge. Det enklaste sättet att komma till staden och platsen är via flyg.

Byparken

Byparken ligger centralt i Norges näst största stad Bergen. Det är en klassisk stadspark i stort format som fungerar som en oas i staden.

Trädgården huserar en vacker paviljong, statyer, formklippta buskar och träd samt mängder av arrangemang med blommor. I direkt anslutning finns en anlagd damm med fontän som kantas av promenadvänliga alléer med lövträd.

Stavanger botanisk trädgård

I västnorska Stavanger ligger en botanisk trädgård som rymmer mer än 3000 växtarter från hela världen. En specialitet är den geografiska trädgården. Här samlas växter från hela världen från platser som har samma klimat som Stavanger.

Trädgården omfattar också en park, en damm med ovanliga arter och även en örtagård. Området ligger strax söder om centrala Stavanger.

Flor og Fjære

Flor og Fjære är ett spännande besöksmål för både stora och små. Den här parken ligger på en ö utanför Stavanger i västra Norge och det krävs en båtresa på 20 minuter från Stavanger för att komma dit.

Flor og Fjære är uppbyggt kring små vattendrag, vart och ett i centrum för olika miljöer med olika typer av flora och fauna. Här finns restaurang, men inte något boende.

Rex Garden

Rex Garden är en unik naturpark och trädgård i västra Norge strax norr om Haugesund. Här bjuds besökarna bland annat på en unik samling rhododendron i en lummig miljö på bergssluttningarna.

Parken innehåller flera tusen plantor rhododendron och pryds här och där av träskulpturer. Stigarna i parken är sammankopplade med stigar på berget, vilket är perfekt för den som gärna kombinerar vackra vyer med motion.

Danska trädgårdar

Om du semestrar i Danmark har du alla möjligheter att besöka vackra trädgårdar och parker. Här finns både klassiska parker, stora slottsträdgårdar, moderna botaniska parker och andra härliga oaser.

Tivoli

Tivoli i Köpenhamn är inte bara ett nöjesfält. På området finns en mängd grönskande och blommande områden. Tivoli ligger centralt i Köpenhamn, precis vid järnvägsstationen.

Parterre Gardens är ett område med perenner, blommande buskar och mängder av dahlior. Området Bambuskogen har inslag av just bambu samt orientaliska växter och rhododendron. Pergola Gardens har fokus på ätbara växter med vackra färger. Hanging Gardens är en parkträdgård och i orangeriet finns mer exotiska växter.

De Japanske Haver

De Japanske Haver är en temapark med olika trädgårdar med japanskt tema. Området ligger i Broby på ön Fyn, strax söder om Odense.

Trädgårdarna är sex till antalet. Orientaliska växter, natursten och rinnande vatten är kännetecknande för miljön. På området finns också ett café som har både japanska och danska menyer.

Frederiksborg Slot

Frederiksborg Slot är ett av Danmarks mest kända slott. Det ligger i Hillerød på norra Själland. Från Helsingborg på den svenska sidan tar resan bara strax över en och en halv timme med färja och bil.

Frederiksborg Slot har en pampig slottsträdgård i barockstil med symmetri och geometriska mönster i centrum. Parken är en av de största slottsparkerna i Europa. På området finns också en trädgård i engelsk stil och en trädgård i romantisk stil.

Egeskov

Egeskov slot på Fyn bär på många historier och slottet är överlag mycket väl värt ett besök. Det ligger i Kvändrup på Själland. Med bil från Köpenhamn tar resan cirka två timmar.

Slottsparken började anläggas år 1713. Idag finns här tre labyrinter, varav en förmodligen är den största i världen. Förutom de unika labyrinterna finns här ett parkområde, mängder av trädgårdar med olika inriktningar och många aktiviteter för både stora och små.

Höjdpunkter på Egeskov Slot:

 • Den Blå Have (labyrint)
 • Skulpturpark
 • Baronessens Have
 • Den Engelske Have
 • Dufthave
 • Livets Have

Botanisk have i Aarhus

Den botaniska trädgården i Aarhus är en plats med både danska, europeiska och tropiska växter. Totalt finns omkring 2000 växter på området. Botanisk have ligger nästan mitt i centrala Aarhus på Jylland.

På området finns en park och ett café. I centrum är dock de enorma växthusen som kan hålla lämpliga temperaturer året om. Det finns ett antal spännande platser med olika teman att utforska.

Finska trädgårdar

Det relativt kärva klimatet i Finland gör att antalet mer typiska trädgårdar är färre än i exempelvis Sverige. Finland har inte heller särskilt många slott och herrgårdar med tillhörande parker. Några bra tips finns ändå att nämna. Här är fem tips på trädgårdar att besöka i Finland.

Kajsaniemi botaniska

Kajsaniemi botaniska trädgård består av en uteträdgård och ett antal magiskt vackra växthus. Utomhus är fokus på specifikt nordiska teman medan växthusen rymmer mer exotiska växter. En specialitet är möjligheten att inte bara se och lukta på växter, utan också känna på dem.

Kajsaniemi ligger centralt i Helsingfors, vägg i vägg med järnvägsstationen och med många bra boenden precis i närheten.

Runsala botaniska trädgård

Runsala botaniska är en anläggning med framför allt tropiska växter. Den ligger strax utanför centrala Åbo i sydvästra Finland. En resa med bil från centrum tar cirka 10 minuter.

Här kan man se växter från regnskog, subtropiska miljöer, medelhavsklimat, öken och mycket mer året om. Trädgården består av sex delar med totalt över 2000 olika växter. Utomhus, från april till november, ståtar anläggningen också med 23 hektar med över 3000 olika växter.

Botania

Botania är namnet på en botanisk trädgård i staden Joensuu i östra Finland, omkring fem timmars bilresa från Helsingfors. Här finns både en stor trädgård utomhus, ett stort område med exotiska växter under tak och ett akvarium. En specialitet på Botania är alla fjärilar som lever fritt inomhus.

Botania är även en spännande plats för konstälskare. Här finns både permanenta och tillfälliga utställningar. På området finns även ett café att besöka.

Oulu Botanical Garden

I Uleåborg i norra Finland finns en av världens nordligaste botaniska trädgårdar. Den drivs av universitetet i Oulu och har plats för mer än 4000 olika växter från hela världen.

I växthuset Romeo på området finns tropiska och subtropiska växter inklusive frukter, köttätande växter och orkidéer. I växthuset Julia är fokus istället på medelhavsklimat. Området utomhus täcker mer än 16 hektar och har en blandning av köks- och medicinalväxter.

Arboretum Mustila Foundation

Arboretum Mustila Foundation är ett så kallat arboretum, det vill säga en plantering av buskar och träd. Området ligger i Elimäki i södra Finland cirka 120 km nordost om Helsingfors.

På området finns en mycket omfattande samling träd och buskar typiska för det nordiska klimatet tillsammans med blommande växter som azalea och rhododendron. Arboretum Mustila har också ett litet café som är öppet under de varma månaderna.

Slutsummering – Nordiska trädgårdar

Som ni sett i detta inlägg finns det massor av vackra trädgårdar i Norden, väl värda att besöka i sommar. Här i Göteborg där jag bor har vi Gunnebo trädgårdar och Botaniska trädgården. Jag kan tipsa er om att besöka den sistnämnda på sensommaren. Då blommar nämligen deras kända Dahlia trädgård. Det är en makalös syn av vackra majestätiska Dahlior av alla de sorter och storlekar.

BONUS TIPS: Jag vill även tipsa om att på vår/sommar har Hjärtjuvel Buddhist center i Göteborg utomhus meditation i Botaniska. Ett fantastiskt tillfälle att träffa andra och meditera och samtala i Botaniskas vackra miljö och natur. Kolla in deras hemsida för datum HÄR

 

 

Foto längst upp från: sofiero.se

 1. I know what you mean, summer is my favorite season too and i’m always sad when it’s almost finished! i love these pictures, so inspiring ! love your post :-)
  Kisses, Hindie.

  http://www.pardonmymom.com

 2. What beautiful colors!

 3. The hat is amazing – my two perfect colours for summer and all this jewellery is beautiful especially the aqua statement necklace and the big coral ring. A great summer post!
  http://missbbobochic.blogspot.co.uk/

 4. Hej söta Maria
  Ledsen att jag inte har kommenterat på länge, men jag följer alltid med. Vad en fantastisk samling och helt underbara bilder. Hoppas du njuter av sommaren med all sin värme och atmosfär. Tack för den läckra inspiration och ha go helg :-) kram, Mette

 5. Lovely looks. It’s very beach.
  Andrea Carro MiPerchaPesa.blogspot.com.es

 6. Oh wow!! I love those amazing photos!! Very great fashion and beautiful models!! :)
  xoxo from Munich

 7. åhh. så härliga bilder. jag målar själv. har precis fått ett fältstativ själv. men gud jag önskar att det vore jag på bilden.
  kram och tack för en underbar blogg
  http://mickandialog.wordpress.com
  hunduppfostran

 8. What fantastic pictures. Autumn is my favorite season, but if my Autumn was dark I would probably like Summer as well. Hope you enjoy the last month of summer

 9. I love the soft colours in the Summer fashion photos. They are so pretty and flattering. In Australia it is very hot in the Summer, Autumn is actually a relief. As soon as Winter sets in I can’t wait for Summer again. I don’t like the cold. Like you I think Summer fruit is one of the best things about the season. I love the peaches, mango and strawberries.
  sparkle2day.com

 10. Hi Maria! I can get your feeling! It happens also to me every summer, dont want it comes to an end and starting to count down the days till the next one! Dont be sad now, just enjoy the time left!:) The collection is truly stunning! Love the photos, very inspiring!:) Kisses and hugs! xo

 11. Love this gorgeous inspiration!Thanks for stopping by sweety! Hope your week is going well!

 12. amazing pics :)

 13. Hello Hon,
  thank you for stopping by. I’m glad you liked my story. I like the way you ask people to join in and to say a few words on the subject at hand.
  in America…I live in the deep South …just an hour from New Orleans. We rarely get a col weather and summer here is very muggy. By the time summer ends here…we are ready for what cool we get.
  I will check out your shop. The fashions are so gorgeous. Some of them could be right out of the 60’s. We wore a lot of mini’s back then. what a ball those day’s were…LOL
  XXOO Marie Antoinette

 14. I’m not ready to let go of Summer either. I feel like Summer flew by!

 15. These pics are gorgeous–so inspiring. And, yes, I’d love to be there on a cliff–enjoying a view of the ocean, too! :) xo T.

 16. Fabulous photos, love those colors.
  The hat is beautiful :)

 17. Not in a hurry to be in Autumn…Wa have wait a loooooong time for summer so no thoughts about autumn ;-)

 18. Summer is fleeting for us as well, dear Maria…we are in Minnesota (with many Swedish influences, we even have a Swedish Museum in the city!)….
  As for Elderflower, I was just thinking of running to IKEA to try the Elderflower drink!

  These are gorgeous photos…the colors are delicious….
  Do enjoy!!!
  xoxoxo

 19. Jag har lite angest efter min semester, att nu ar allt slut och det drojer ett tag till nasta gang! Men a andra sidan sa blir det ju aldrig kallt har nere sa jag ska val inte klaga! Underbara bilder och vilken fin kollektion!
  Kram!

 20. I actually love Autumn so August makes me happy. Fall is coming! These photos really capture that breezy summer mood. Maria, I can just imagine you wearing one of those lovely summer hats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024