Japansk trädgård – en komplett guide & historia

I Japan anses en Japansk trädgård vara en mycket viktig del av kulturen. Det finns många olika typer av trädgårdar, från små privata i människors hem till stora offentliga trädgårdar. Japanska trädgårdar är ofta frodiga och har en mängd olika växter och blommor. Det är en antal olika stilar av trädgårdar, från det enkla till det komplexa. I denna japanska trädgårdsguide kommer vi att gå över de viktigaste typerna av japanska trädgårdar, och förklara hur du skapar och designar dina egna och hur du tar hand om dem.

Japanska trädgårdars historia och typer Japan är hem för många trädgårdar, alla med sin egen unika historia och design. Medan typer av trädgårdar varierar, de delar alla gemensamma drag som speglar kulturen och landskapet i Japan.

Här får ni den Japanska trädgårdens historia samt hur ni kan inreda uteplatsen som en Japansk trädgård hemma.

Japanska trädgårdars historia

De japanska trädgårdarnas historia är lång och komplicerad och sträcker sig över många århundraden. Den första trädgårdar i Japan skapades faktiskt av kineserna, som hade ett starkt inflytande på Japansk kultur och konst. Dessa tidiga trädgårdar var tänkta att användas främst för kontemplation och meditation och
var ofta ganska enkla i design. Men allt eftersom tiden gick började japanerna att utvecklas deras egen unika stil av trädgårdsdesign, som speglade deras egen kultur och landskap.

LÄS MER: SÅ FÅR NI EN PERFEKT ODLAD VERTIKAL TRÄDGÅRD

Från den tidiga Heian-perioden till dagens moderna har japanska trädgårdar använts som platser för
avslappning och reflektion. Från en ödmjuk början som enkla risfält har dessa trädgårdar utvecklats till en komplex och vacker konstform, uppskattad av människor över hela världen. Japanska trädgårdar reflekterar Japans naturliga landskap och innehåller ofta funktioner som dammar, bäckar och kullar.
De första japanska trädgårdarna skapades på 600-talet och användes för religiösa syften. På 1300-talet skapades de första zenträdgårdarna, som innehöll grusgångar och noggrant placerade stenar. Dessa trädgårdar designades för att vara välkomnande utrymmen och uppmuntrad meditation.

Typer av japansk trädgård

En av de mest kända typerna av den japanska trädgården är Zen-trädgården. Dessa trädgårdar är vanligtvis utformade med sand eller grus för att representera vatten och använda noggrant placerade stenar till symboliserar berg. Målet är att skapa ett fridfullt och meditativt utrymme. En annan populär typ av trädgård är teträdgården. Teträdgårdar är vanligtvis mindre än andra typer av japanska trädgårdar och används för att tillaga och servera te. De inkluderar ofta en tehus och ett vattenfall eller bäck.
Andra populära typer av japanska trädgårdar inkluderar stenträdgårdar, innergårdsträdgårdar och promenader trädgårdar.

Funktionerna i en japansk trädgård

En japansk trädgård har vanligtvis en damm med en bro. Dammarna har oftast olika
färgade fiskar, vilket skapar en unik miljö. För japaner anses trädgården ofta vara en förlängning av hemmet, och är det används för avkoppling och flykt från vardagen. Japanska trädgårdar har ofta vattenfall eller vattenströmmar, en zenträdgård med krattad sand eller grus, och noggrant placerade stenar och växter. Trädgårdarna är designade för att vara fridfulla utrymmen så att människor kan reflektera och meditera.

Hur du skapar din egen japanska trädgård

Det finns många olika sätt att skapa en japansk trädgård, men alla delar några gemensamma element. Det första steget är att välja en plats. Trädgården ska ligga i ett område som får mycket solljus, men det ska också vara skyddat från vinden. Därefter måste du bestämma trädgårdens layout. De flesta japanska trädgårdar har en några viktiga funktioner, såsom en damm, en stenträdgård och ett bonsaiträd. Se till att du designar din
Japansk trädgård med tanke på det utrymme du har tillgängligt och de element du vill ha omfatta.
För att fånga essensen av Japan i din trädgård, försök att använda traditionella japanska växter och designprinciper.

Shopping favoriter

Hur man designar en japansk trädgård

Designen av en japansk trädgård bygger på principer om harmoni och balans. Trädgården ska vara en plats för lugn, där besökare kan fly från vardagens stress. Till skapa en japansk trädgård, måste du överväga det utrymme du har tillgängligt, växterna du vill ha med och tillbehör som kommer att användas. Layouten för en japansk trädgård ska vara enkel och symmetrisk. Trädgården ska vara uppdelad i två sektioner: det allmänna området och det privata området. Konsten att designa den perfekta japanska trädgården är att skapa en estetiskt tilltalande och funktionellt utrymme.

Symboliken i en japansk trädgård

En japansk trädgård är vanligtvis ett slutet utrymme med växter och funktioner som är avsedda att
representerar den naturliga världen. Användningen av symbolik är utbredd i japanska trädgårdar, där varje element representerar en olika aspekter av naturen. Till exempel kan en stor sten symbolisera ett berg, medan dammar kan användas för att representera hav. Användningen av växter i en trädgård kan också vara symbolisk, med vissa arter som är vana vid representerar olika aspekter av naturen.
Trädgårdarna är ofta utformade för att skapa illusionen av ett öppet landskap, med utsikt över
berg eller skogar som dyker upp genom luckor i lövverket. Ett av huvudsyften med en japansk trädgård är att fungera som en naturlig förlängning av den omgivande landskap. För att uppnå detta designas trädgårdarna ofta med hjälp av symbolik som speglar den inhemska floran och faunan.

Årstidernas betydelse i en japansk trädgård

Årstiderna spelar en viktig roll i japanska trädgårdar då de används för att spegla det naturliga
världen och de förändringar som sker inom den. Varje årstid har sina egna unika egenskaper som hyllas på olika sätt i trädgården, som vårens körsbärsblomningsfestival eller vinterns isskulpturvisning.
På våren är det till exempel rosa körsbärsblommor och fräscha gröna växter. I den sommar, det finns frodig grönska och färgglada blommor. På hösten finns det vackra röda löv och på vintern ligger det ett täcke av snö. Årstidernas växlingar bidrar också till att skapa en känsla av harmoni och balans inom
trädgård, samt att ge ett annat perspektiv för besökare att njuta av vid olika tidpunkter år.

Den unika skönheten i en japansk trädgård

Det mest slående elementet som finns i nästan alla japanska trädgårdar är användningen av naturliga
material för att skapa en illusion av rymd och djup. Något som kan ses även i enklaste trädgården.
Japanska trädgårdar har några av de mest fridfulla och inbjudande designerna i utomhusutrymmen.
De är tänkta att få dig att känna dig avslappnad och är ett bra utrymme för dig att meditera och koppla av
efter en lång dag. De är också lätta att bygga och du kan till och med göra det som ett DIY-projekt

Shopping favoriter

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 957 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis