Väggfärg inomhus – bäst i test

Väggfärg inomhus – Bäst i test

Med ny väggfärg inomhus kan du fräscha upp hela rum på ett ganska snabbt och smidigt sätt. Det behöver dessutom inte kosta så mycket att göra en renovering med färg. Tar du också hjälp av familjen eller en god vän kan projektet bli riktigt roligt.

Innan du börjar måla måste du dock självklart välja kulör. Det är kanske den svåraste biten i projektet. Det finns nämligen många alternativ, inte bara sett till märken och färger utan också när det gäller hur blanka respektive matta färgerna är.

För att ge dig lite tips och inspiration på vägen är här en bäst i test-lista på väggfärg inomhus. Vi har tittat på tester från andra sajter och även lagt till egna favoriter. Vilken blir din favorit?

Nordsjö vit väggfärg original matt

Nordsjös vita väggfärg med matt finish är en storsäljare som i praktiken är det första valet för de flesta som vill ha vita väggar hemma. Den finns också med på mer än en bäst i test-lista. Färgen ger en behagligt matt och samtidigt fräsch yta och kan användas på alla väggar i din bostad. Den täcker bra och kan målas på alla tänkbara underlag.

Nordsjös vita färg finns i tre storlekar, nämligen 1 liter, 2,5 liter och 10 liter. Att den finns i mindre storlekar är praktiskt om du bara behöver måla någon enstaka vägg eller enstaka partier.

Den här matta färgen har en glansgrad på 5. Färgen finns i totalt fem glansgrader, nämligen:

 • Helmatt (3)
 • Helmatt (5)
 • Matt (7)
 • Matt (10)
 • Halvmatt (20)

Varför ser kulören annorlunda ut på väggen jämfört med på burken eller på prover?

Ljuset spelar en avgörande roll när det gäller hur en kulör upplevs på väggen. Om ljuset kommer från belysning eller är naturligt har stor påverkan, likaså hur ljust rummet är överlag.

Jotun Lady Pure Color – valfri kulör

Lady från Jotun är en serie lyxiga helmatta färger som både täcker bra och ger ett elegant resultat. Kulörerna blir tydliga även om färgen i princip är så matt den kan bli. Dessutom är färgen slitstark så den håller länge.

Du kan få den här lyxiga färgen i vilken kulör du vill (och i vitt!). Den kan brytas i alla NCS-kulörer så att du kan få precis den kulör du önskar på väggen. Storlekarna är 0,75 liter, 3 liter och 10 liter, så det finns alternativ för alla typer av projekt.

Räcker det att måla en gång inomhus?

En strykning kan ge ett fint resultat men det är rekommenderat att måla två varv. Med två varv får du en djupare täckning och jämnar dessutom ut många, om inte alla, eventuella ojämnheter.

Beckers Living – antikvit

Om du inte vill ha en kritvit finish på dina väggar kan den här färgen med en vacker antikvit kulör vara ett bra alternativ. Den är helt enkelt lite varmare, lite mjukare och ger en mer ombonad känsla i rummet.

Täckförmågan för Beckers antikvita färg är mycket hög och finishen blir matt. Den är enkel att arbeta med och du kan måla det andra varvet redan efter tre timmar. Att färgen är Svanenmärkt och godkänd av Astma- och allergiförbundet är en bonus.

Nordsjö Perform+ Easy2Clean – alla kulörer

I kök och hall väljer många en färg med mer glans, inte minst eftersom en sådan är enklare att torka av och hålla ren i allmänhet. Det finns dock alternativ. Nordsjö Perform+ Easy2Clean är en matt väggfärg med elegant finish som samtidigt enkelt går att torka av – det bästa av båda världar alltså!

Easy2Clean finns i vit kulör samt precis varenda kulör du kan tänka dig. Färgen kan brytas i alla NCS-kulörer och Nordsjö har också tagit fram en lång rad färdiga kulörer att välja mellan.

Jag har ett rum med 50 kvm väggyta – hur mycket färg behöver jag?

Om du ska måla med två strykningar behöver du minst 10 liter färg. Exakt hur mycket du behöver beror framför allt på kvaliteten på underlaget. Om du målar med en ljusare kulör över en mörkare kan du behöva en tredje strykning och därmed också mer färg.

Beckers Interio – antikvit

Om du vill ha lite mer glans på väggarna är Beckers antikvita färg med 20 i glansgrad inte något dåligt val. När det gäller väggfärg inomhus finns den här färgen med på mer än en topplista. Det här är en Svanenmärkt färg som ger en halvmatt yta som reflekterar ljuset bättre och även är lätt att torka av.

Beckers Interio finns i flera storlekar för olika projekt. Den torkar snabbt och kan målas på de allra flesta material. Dessutom är den nästan neutral till lukten, vilket alltid är en fördel.

Ska jag ha matt eller blank färg på mina väggar inomhus?

Det bestämmer du själv! Grundprincipen är att en mattare färg ger ett mjukare och mer ombonat intryck. Färg i matt kvalitet är också bättre på att dölja olika skönhetsfel på väggen. Två fördelar med en blank finish är att väggarna blir lättare att hålla rena och att de ljusar upp mer eftersom de reflekterar ljuset bättre.

Slutsummering

De färger vi listar här i artikeln är alla av bästa märke. De är lätta att arbeta med och de ger utmärkta resultat. Du kan känna dig trygg om du väljer en färg från vår bäst i test-lista. Dock ska du såklart undersöka respektive produkt själv och det är självklart viktigt att du väljer färg utifrån vilket resultat du vill ha. Fundera noga på kulör och glansgrad när du väljer väggfärg inomhus.

 1. Kom å inred hos mej! :-) Så mycket snyggt! Grå sammetsgardiner har jag bakom sängen nu!
  nouw.com/malinedlund

 2. Väldigt bra tips! :)

 3. Ååååh älskar!!! Ska köpa mig en sammetsstol och vill även ha en sittpuff, så fina :D

 4. ÄLSKAR Sammet! Tyvärr kan inte min sambo röra vid det utan att rysa, så jag får inte ha så mycket utav det… Funderar dock på att göra mytteri, haha! Kram <3

 5. Såååå snyggt!!

 6. Sammet ger lyxig känsla. Fint att det är på modet igen :-)
  Din tips ger så bra inblick vad och var allting finns.
  Kramar och tack Lena

 7. Så fint med sammet :)

 8. Älskar sammet! Det är så himla fint! Kram

 9. Åh, tack för tips!

 10. Wow ! Så mycket snyggt! <3 Älskar inredning!

 11. Så mycket fint!

 12. Såå snyggt! Vill ha sammetsgardiner o puff :)

 13. Jag älskar rosa sammet hade helst velat ha hela hemmet i det ;)

 14. Men alltsååå åå ja :) Så snyggt! Både de där stolarna, gardinerna och sen såklart puffarna är ju så snygga :)

 15. Så många jättebra tips verkligen! :D

 16. Så mycket fina tips längtar tills vi börjar renovera och byta ut möbler här hemma :D

 17. Åh vad mycket fint och jätte grymma tips! :-D Kramis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024